В САЩ осъдиха нигeрийския Instagram инфлуенсър Hushpuppi на 11 години затвор

Популярният Instagram инфлуенсър от Нигерия Hushpuppi беше осъден на 11 години затвор в САЩ за водещата му роля в международна престъпна група, занимаващи се с кибер измами.

Hushpuppi, чието истинско име е Рамон Абас, гордо демонстрираше луксозния си си начин на живот в Instagram профила си, където имаше 2,8 милиона последователи, до момента, в който профилът му беше дезактивиран.

Съдията в Лос Анджелис е наредил Абас да изплати $1,732,841 на две от жертвите му на измама.

Той ще излежи присъдата си от 11 год. и 2 месеца във федерален затвор.

Миналата година Hushpuppi се призна за виновен в пране на пари и заяви, че се е опитал да открадне повече от 1,1 милиона долара от човек, който е искал да финансира ново детско училище в Катар.

Това е записано в съдебните документи по делото в Калифорния.

Измамникът е склонил жертвата си да осигури средства за училището, „като е е престорил на банков служител и е създал фалшив уебсайт“, според изявление на тогава действащия американски прокурор Трейси Уилкинсън на уебсайта на Министерството на правосъдието на САЩ. По данни на министерството в измамата са били замесени и други заподозрени, но Абас е бил инициаторът и е играл ключовата роля.

Инфлуенсърът също така призна за „няколко други схеми за компрометиране на бизнес имейли, които общо са причинили повече от 24 милиона долара загуби“, съобщи министерството на правосъдието на САЩ.

„Рамон Абас е атакувал както към американски, така и жертви от други народности, превръщайки се в един от най-активните перачи на пари в света“, посочи Дон Алуей, помощник-директор, отговарящ за полевия офис на ФБР в Лос Анджелис, в съдебен документ в понеделник.

„Абас е използвал своите социални медийни платформи, за да спечели известност и да се похвали с огромното богатство, което е придобил чрез извършване на измами с компрометиране на бизнес имейли, кражби на онлайн банкови данни и други кибер измами, които финансово съсипаха множество жертви и предоставиха помощ на севернокорейския режим", допълва Алуей.

„Тази значителна присъда е резултат от дългогодишно сътрудничество между правоприлагащите органи в множество страни и трябва да изпрати ясно предупреждение към международните измамници, че ФБР ще търси справедливост за жертвите, независимо дали престъпниците действат в или извън границите на Съединените щати.“, заключи той.

Абас се извини за престъпленията си на съдия Отис Райт в ръкописна бележка, като каза, че ще използва личните си средства, за да изплати откраднатите суми на жертвите си. Той каза още, че е спечелил само 300 000 долара от престъплението, за което е съден.

Разточителният начин на живот на Абас приключи внезапно през 2020 г., когато той беше арестуван в Дубай.

Приближени на измамника заявиха пред BBC, че баща му е бил таксиметров шофьор, а майка му е продавала стоки на пазара, но когато Абас пораснал, той развил слабост към пръскането на пари.

„Беше щедър. Купуваше бира за всички наоколо“, казва нигерийски шофьор на име Сей, който познаваа Абас от дете.

Според него Абас е започнал с измамите като "Yahoo boy": това е термин, с който в Нигерия наричат мъже, които извършват любовни измами, като крадат самоличността на други хора онлайн и изнудват любовниците си за пари.

През 2019 г. една от схемите за измами на Абас хвърли Малта в хаос, тъй като платежните системи бяха затворени, след като Абас се опита да изпере 13 милиона евро, откраднати от банда на севернокорейски хакери от малтийската банка Валета през 2019 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024