Джеф Безос има много причини за гордост и космическата му компания Blue Origin със сигурност е една от тях, но милиардерът няма да бъде признат за "астронавт" - въпреки че на практика е летял до Космоса. 

Федералната авиационна служба (FAA) на САЩ реши да промени условията по присъждане на ранг по програмата за комерсиални космически полети за първи път от 17 години насам.

По ирония - решението е взето точно в деня, в който Безос участва в първия успешен полет на Blue Origin с човешки екипаж. 

Ричард Брансън, който го изпревари с няколко дни при полета на Virgin Galactic, също не може да се квалифицира за астронавт след промените в правилника. 

Досега пътниците в космически кораби трябваше да покрият едно важно изискване - да са постигнали височина от поне 80,5 км над земната повърхност. Това е нивото, което в САЩ възприемат за граница между атмосферата и космическото пространство. 

От 20 юли обаче FAA въвежда още едно ключово условие - членовете на комерсиални космически екипажи трябва да са демонстрирали и "дейности по време на полета, които са от съществено значение за обществената безопасност, или да са допринесли за безопасността на човешките космически полети". 

Програмата за присъждане на астронавтски звания на индивидуални космически туристи е разкрита през 2004 г., когато SpaceShipOne на Virgin Galactic става първият частен кораб, който достига до Космоса. 

Пилотите на суборбиталния самолет, с който Ричард Брансън излетя на 11 юли - Дейвид Макей и Майк Масучи - вече имат емблеми на астронавти. Още една от участничките в мисията на Virgin - Бет Моузес - също е със статут на астронавт, който получава при по-ранен тестов полет. 

Останалите членове на екипажа, включително Брансън, обаче вече не отговарят на дефиницията за "астронавт". Присъствието им на борда беше използвано за провеждане на суборбитални научни изследвания, но това не покрива новите критерии на FAA. 

Джеф Безос и неговите спътници от мисията на Blue Origin изпълниха още по-малко задачи по време на своя полет на 20 юли. Техният космически кораб е автономно управляван, което освобождава екипажа от задължения по контрола на полета. 

При завръщането си на Земята Безос и колегите му получиха почетни значки от един от бившите командири в програмата Space Shuttle на NASA, но това не са официални "крила" на астронавти.  

Не е ясно защо в FAA са решили да въведат промяната в правилата точно сега. Обяснението за мотивите им е, че новата политика се доближава повече до "ролята на службата по защита на обществената безопасност по време на комерсиални космически операции". 

Все още не е ясно дали компаниите на Безос и Брансън планират да номинират тях или други членове на екипажите им за астронавти.

Всеки от тях все пак може да получи почетна награда за "личности, чийто принос към комерсиалното пътуване в космоса заслужава специално признание". Преценката за "заслугите" е поверена изцяло на зам.-директора на FAA по комерсиалния космически транспорт. 


Защо ракетата на Безос прилича на полов член: Шегите в Twitter вкараха експерт в обяснителен режим

Всички мразят милиардеритe, но "авантюрата" на Безос с Космоса всъщност има смисъл


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков ще води листа в Пловдив, Асен Василев - в Хасково

Петков кани ДБ и ИГБНИ да разпишат "основни принципи на бъдещо коалиционно управление"

Слави Трифонов атакува социолозите заради регистрирания срив на ИТН

"Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет"

Кой е Георги Георгиев - новият председател на СОС

Заседанието на СОС след оставката на Елен Герджиков: Искане за смяна на Фандъкова и остри атаки към Борисов

Линда Еванджелиста твърди, че е "обезобразена" след козметична процедура

Страничен ефект е довел до негативни последствия за физическото и психическото й здраве