Джеф Безос има много причини за гордост и космическата му компания Blue Origin със сигурност е една от тях, но милиардерът няма да бъде признат за "астронавт" - въпреки че на практика е летял до Космоса.

Федералната авиационна служба (FAA) на САЩ реши да промени условията по присъждане на ранг по програмата за комерсиални космически полети за първи път от 17 години насам.

По ирония - решението е взето точно в деня, в който Безос участва в първия успешен полет на Blue Origin с човешки екипаж.

Ричард Брансън, който го изпревари с няколко дни при полета на Virgin Galactic, също не може да се квалифицира за астронавт след промените в правилника.

Досега пътниците в космически кораби трябваше да покрият едно важно изискване - да са постигнали височина от поне 80,5 км над земната повърхност. Това е нивото, което в САЩ възприемат за граница между атмосферата и космическото пространство.

От 20 юли обаче FAA въвежда още едно ключово условие - членовете на комерсиални космически екипажи трябва да са демонстрирали и "дейности по време на полета, които са от съществено значение за обществената безопасност, или да са допринесли за безопасността на човешките космически полети".

Програмата за присъждане на астронавтски звания на индивидуални космически туристи е разкрита през 2004 г., когато SpaceShipOne на Virgin Galactic става първият частен кораб, който достига до Космоса.

Пилотите на суборбиталния самолет, с който Ричард Брансън излетя на 11 юли - Дейвид Макей и Майк Масучи - вече имат емблеми на астронавти. Още една от участничките в мисията на Virgin - Бет Моузес - също е със статут на астронавт, който получава при по-ранен тестов полет.

Останалите членове на екипажа, включително Брансън, обаче вече не отговарят на дефиницията за "астронавт". Присъствието им на борда беше използвано за провеждане на суборбитални научни изследвания, но това не покрива новите критерии на FAA.

Джеф Безос и неговите спътници от мисията на Blue Origin изпълниха още по-малко задачи по време на своя полет на 20 юли. Техният космически кораб е автономно управляван, което освобождава екипажа от задължения по контрола на полета.

При завръщането си на Земята Безос и колегите му получиха почетни значки от един от бившите командири в програмата Space Shuttle на NASA, но това не са официални "крила" на астронавти.

Не е ясно защо в FAA са решили да въведат промяната в правилата точно сега. Обяснението за мотивите им е, че новата политика се доближава повече до "ролята на службата по защита на обществената безопасност по време на комерсиални космически операции".

Все още не е ясно дали компаниите на Безос и Брансън планират да номинират тях или други членове на екипажите им за астронавти.

Всеки от тях все пак може да получи почетна награда за "личности, чийто принос към комерсиалното пътуване в космоса заслужава специално признание". Преценката за "заслугите" е поверена изцяло на зам.-директора на FAA по комерсиалния космически транспорт.


Защо ракетата на Безос прилича на полов член: Шегите в Twitter вкараха експерт в обяснителен режим

Всички мразят милиардеритe, но "авантюрата" на Безос с Космоса всъщност има смисъл


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024