Джеф Безос има много причини за гордост и космическата му компания Blue Origin със сигурност е една от тях, но милиардерът няма да бъде признат за "астронавт" - въпреки че на практика е летял до Космоса. 

Федералната авиационна служба (FAA) на САЩ реши да промени условията по присъждане на ранг по програмата за комерсиални космически полети за първи път от 17 години насам.

По ирония - решението е взето точно в деня, в който Безос участва в първия успешен полет на Blue Origin с човешки екипаж. 

Ричард Брансън, който го изпревари с няколко дни при полета на Virgin Galactic, също не може да се квалифицира за астронавт след промените в правилника. 

Досега пътниците в космически кораби трябваше да покрият едно важно изискване - да са постигнали височина от поне 80,5 км над земната повърхност. Това е нивото, което в САЩ възприемат за граница между атмосферата и космическото пространство. 

От 20 юли обаче FAA въвежда още едно ключово условие - членовете на комерсиални космически екипажи трябва да са демонстрирали и "дейности по време на полета, които са от съществено значение за обществената безопасност, или да са допринесли за безопасността на човешките космически полети". 

Програмата за присъждане на астронавтски звания на индивидуални космически туристи е разкрита през 2004 г., когато SpaceShipOne на Virgin Galactic става първият частен кораб, който достига до Космоса. 

Пилотите на суборбиталния самолет, с който Ричард Брансън излетя на 11 юли - Дейвид Макей и Майк Масучи - вече имат емблеми на астронавти. Още една от участничките в мисията на Virgin - Бет Моузес - също е със статут на астронавт, който получава при по-ранен тестов полет. 

Останалите членове на екипажа, включително Брансън, обаче вече не отговарят на дефиницията за "астронавт". Присъствието им на борда беше използвано за провеждане на суборбитални научни изследвания, но това не покрива новите критерии на FAA. 

Джеф Безос и неговите спътници от мисията на Blue Origin изпълниха още по-малко задачи по време на своя полет на 20 юли. Техният космически кораб е автономно управляван, което освобождава екипажа от задължения по контрола на полета. 

При завръщането си на Земята Безос и колегите му получиха почетни значки от един от бившите командири в програмата Space Shuttle на NASA, но това не са официални "крила" на астронавти.  

Не е ясно защо в FAA са решили да въведат промяната в правилата точно сега. Обяснението за мотивите им е, че новата политика се доближава повече до "ролята на службата по защита на обществената безопасност по време на комерсиални космически операции". 

Все още не е ясно дали компаниите на Безос и Брансън планират да номинират тях или други членове на екипажите им за астронавти.

Всеки от тях все пак може да получи почетна награда за "личности, чийто принос към комерсиалното пътуване в космоса заслужава специално признание". Преценката за "заслугите" е поверена изцяло на зам.-директора на FAA по комерсиалния космически транспорт. 


Защо ракетата на Безос прилича на полов член: Шегите в Twitter вкараха експерт в обяснителен режим

Всички мразят милиардеритe, но "авантюрата" на Безос с Космоса всъщност има смисъл


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет