Джеф Безос се изстреля в Космоса с капсула на компанията си Blue Origin на 20 юли, а след кацането му в социалните мрежи се надигна вълна от meme-ове. Най-задаваният въпрос е защо ракетата прилича толкова много на мъжки полов член.

Потребителите в Twitter направиха сравнения с култова сцена от втория филм за шпионина Остин Пауърс, в който Dr. Evil лети към Луната с ракета в подобна форма.

Приликата между New Shepard на Blue Origin и интимните мъжки части се оказа вдъхновяваща и за американския телевизионен водещ Джон Стюарт, който използва шегата в основата на скеч за промотиране на предстоящото си шоу в Apple TV+ - „The Problem With Jon Stewart“.

Причината за тази форма на рекатата се крие в подредбата на резервоарите в основата ѝ. Освен това капсулата, която е на върха ѝ, е по-голяма като диаметър, защото е разработена да пасва на следващата ракета New Glenn, разработвана от компанията.

Slate.com потърсиха отговори по темата от Даниел Рамспейчър – инженер по задвижването в космическия център „Годард“ на NASA. На въпрос защо ракетата прилича толкова много на „гигантски пенис“, той отвръща: „Поради много причини. Повечето ракети са с подобна форма, а при тази Blue Origin са предприели подхода на всички комерсиални космически програми, в които не се прави пълна обиколка по орбитата на Земята“.

„Това означава, че ракетата по презумпция е по-малка. Всичко в нашата индустрия се прави в опит да се намали рискът и да се съкратят разходите“, обясни Рамспейчър.

Инженерът каза, че компанията на Безос разработва следващата си ракета New Glenn с по-голяма обиколка, при която капсулата да пасне точно като размер, и така сравненията на формата ѝ с мъжки полов член няма да бъдат валидни.

„Това, което съставлява една ракета отвътре, са куп резервоари, подредени линейно един върху друг. Към това може да добавите няколко компютърни системи плюс двигателите в основата. Знаели са, че няма да летят в орбита, така че са решили да смалят обема и диаметъра. Капсулата обаче е била разработена, така че да пасва и на други серии ракети, които са по-широки. За нещастие, се е получила съответната форма“, каза инженерът от NASA.

Slate.com попитаха Рамспейчър дали и в бъдеще ракетите ще изглеждат точно като тази на Безос. „Не, бих казал, че ще са по-скоро като дълги и тънки тръби. Това е може би най-близкото до мъжки полов член, което ще видите“, каза той и добави, че смешната визия на New Shepard няма да е "петно" върху наследството, което оставя основателят на Amazon.

В социалните мрежи обаче продължават коментарите за формата на ракетата на Blue Origin. „Поздравления за Джеф Безос, че направи почти перфектно сравнение с Остин Пауърс“, пише един от потребителите. „Кълна се, че това е ракетата на Dr. Evil“, казва друг.

Безос полетя в Космоса заедно с брат си Марк, 82-годишната Уоли Фънк и 18-годишният нидерландски студент Оливер Дамен. Фънк стана най-възрастният човек в космоса, а Дамен подобри рекорда на съветския космонавт Герман Титов за най-младия човек, излизал до границата на земната атмосфера.

Полетът продължи около 10 минути, а капсулата достигна над 100 км височина.

След кацането Безос беше подложен на критики, че вместо да работи в полза на човечеството и да подобри ужасните условия за работа в собствената си компания Amazon, предпочита да лети в Космоса. В интернет дори се появи инициатива „Да не позволяваме на Джеф Безос да се върне обратно на Земята“.


"Да не допуснем Джеф Безос да се върне на Земята": Всички скочиха срещу "космическия каубой" от Amazon

Всички мразят милиардеритe, но "авантюрата" на Безос с Космоса всъщност има смисъл

Слави, космонавтите и детската мечта на Соломон Паси


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"