Защо ракетата на Безос прилича на полов член: Шегите в Twitter вкараха експерт в обяснителен режим

Джеф Безос се изстреля в Космоса с капсула на компанията си Blue Origin на 20 юли, а след кацането му в социалните мрежи се надигна вълна от meme-ове. Най-задаваният въпрос е защо ракетата прилича толкова много на мъжки полов член.

Потребителите в Twitter направиха сравнения с култова сцена от втория филм за шпионина Остин Пауърс, в който Dr. Evil лети към Луната с ракета в подобна форма.

Приликата между New Shepard на Blue Origin и интимните мъжки части се оказа вдъхновяваща и за американския телевизионен водещ Джон Стюарт, който използва шегата в основата на скеч за промотиране на предстоящото си шоу в Apple TV+ - „The Problem With Jon Stewart“.

Причината за тази форма на рекатата се крие в подредбата на резервоарите в основата ѝ. Освен това капсулата, която е на върха ѝ, е по-голяма като диаметър, защото е разработена да пасва на следващата ракета New Glenn, разработвана от компанията.

Slate.com потърсиха отговори по темата от Даниел Рамспейчър – инженер по задвижването в космическия център „Годард“ на NASA. На въпрос защо ракетата прилича толкова много на „гигантски пенис“, той отвръща: „Поради много причини. Повечето ракети са с подобна форма, а при тази Blue Origin са предприели подхода на всички комерсиални космически програми, в които не се прави пълна обиколка по орбитата на Земята“.

„Това означава, че ракетата по презумпция е по-малка. Всичко в нашата индустрия се прави в опит да се намали рискът и да се съкратят разходите“, обясни Рамспейчър.

Инженерът каза, че компанията на Безос разработва следващата си ракета New Glenn с по-голяма обиколка, при която капсулата да пасне точно като размер, и така сравненията на формата ѝ с мъжки полов член няма да бъдат валидни.

„Това, което съставлява една ракета отвътре, са куп резервоари, подредени линейно един върху друг. Към това може да добавите няколко компютърни системи плюс двигателите в основата. Знаели са, че няма да летят в орбита, така че са решили да смалят обема и диаметъра. Капсулата обаче е била разработена, така че да пасва и на други серии ракети, които са по-широки. За нещастие, се е получила съответната форма“, каза инженерът от NASA.

Slate.com попитаха Рамспейчър дали и в бъдеще ракетите ще изглеждат точно като тази на Безос. „Не, бих казал, че ще са по-скоро като дълги и тънки тръби. Това е може би най-близкото до мъжки полов член, което ще видите“, каза той и добави, че смешната визия на New Shepard няма да е "петно" върху наследството, което оставя основателят на Amazon.

В социалните мрежи обаче продължават коментарите за формата на ракетата на Blue Origin. „Поздравления за Джеф Безос, че направи почти перфектно сравнение с Остин Пауърс“, пише един от потребителите. „Кълна се, че това е ракетата на Dr. Evil“, казва друг.

Безос полетя в Космоса заедно с брат си Марк, 82-годишната Уоли Фънк и 18-годишният нидерландски студент Оливер Дамен. Фънк стана най-възрастният човек в космоса, а Дамен подобри рекорда на съветския космонавт Герман Титов за най-младия човек, излизал до границата на земната атмосфера.

Полетът продължи около 10 минути, а капсулата достигна над 100 км височина.

След кацането Безос беше подложен на критики, че вместо да работи в полза на човечеството и да подобри ужасните условия за работа в собствената си компания Amazon, предпочита да лети в Космоса. В интернет дори се появи инициатива „Да не позволяваме на Джеф Безос да се върне обратно на Земята“.


"Да не допуснем Джеф Безос да се върне на Земята": Всички скочиха срещу "космическия каубой" от Amazon

Всички мразят милиардеритe, но "авантюрата" на Безос с Космоса всъщност има смисъл

Слави, космонавтите и детската мечта на Соломон Паси


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023

Нетаняху уволни критичен министър и провокира масови бунтове в Тел Авив

Полицията използва водни оръдия и коне, за да разпръсне хората

07:38 - 27.03.2023

Фотографът Димитри Стефанов и примабалерината Марта Петкова в разговор за изложбата „ПРИМА“

Фотографиите на документалиста ще бъдат изложени в Софийската опера и балет през април

19:01 - 26.03.2023