Слави, космонавтите и детската мечта на Соломон Паси

„Една от моите мечти, които тръгват от детството ми, е да летя в космоса. Не ми се случи, но то се трансформира в това сега да изпратим трети български астронавт да лети в космоса – този път с НАСА“.

Думите са на бившия външен министър при Симеон Сакскобургготски – Соломон Паси, който през февруари 2019 г. гостува в "Шоуто на Слави" по bTV. "Това възможно ли е?", пита го водещият, а събеседникът му отговаря: "Напълно възможно е. Екипирането на ВВС с американските F-16 е първата стъпка".

На 12 юли 2021 г. лидерът на „Има такъв народ“ постави като приоритет на проектоправителството си България да кандидатства за членство в Европейската космическа агенция, както и да изпрати мъж и жена астронавти в НАСА. Освен това пожела към екипа да се присъедини и северномакедонски астронавт – предложение, предизвикало безброй meme-ове в социалните мрежи и шеговити коментари в скопските медии.

Изглежда, Слави Трифонов е решил да сбъдне детската мечта на Соломон Паси.

Трифонов на първите страници в Скопие: България не ни пуска в ЕС, но ще ни води в космоса

Всъщност цялата идея за поставяне на подобна инициатива сред националните приоритети при далеч по-важни и неотложни за решаване задачи е, меко казано, озадачаваща. А и вече сме я чували няколко пъти.

Още преди десетилетие Паси, в качеството си на президент на Атлантическия клуб в България, я прокарваше в разговорите с различни американски посланици у нас и най-вече по медиите.

През 2010 г. Паси дори определи инициативата за изпращане на българин в космоса за „отколешен национален приоритет, създаващ национално самочувствие и видимост за страната ни“. Сега Трифонов в известен смисъл перифразира - „За да не гледаме надолу към земята от срам, което правим напоследък, а да почнем да гледаме нагоре към звездите“.

"С двамата си героични космонавти – Георги Иванов и Александър Александров – България гордо оглавяваше статистиката за държави с най-много космонавти на глава от населението. Време е вече да подготвим и трети – този път астронавт, като се възползваме от привилегированото си сътрудничество със САЩ“, каза тогава Паси.

В статия за „24 часа“ през 2010 Паси пише: „Космосът! Това е нашата нова цел, която е колкото нова, толкова и стара“. Той прочел, че Ричард Никсън искал да изпрати българин в космоса и се обадил на тогавашния американски посланик Джеймс Уорлик, за да го пита дали подкрепя идеята. „Аз ще я подкрепя напълно!“, отговорил му той и казал, че това „било най-видимият начин да изстреляме българо-американските отношения в нова орбита на сътрудничество“.

Преди 11 години „24 часа“ писа, че Никсън казал пред служителя на НАСА д-р Джеймс Флетчър, че искал българин да излети в космоса, а той предал думите му на секретаря по вътрешна политика Алексис Джонсън. Медията се позова на разсекретен запис на разговора в американските национални архиви. Не е ясно обаче дали това може да бъде доказано, тъй като в архивите на Никсън се споменава само за „възможно чуждестранно участие“ в програми на НАСА, без да се уточнява за българско.

Инициативата на Паси предизвиква забавни реакции, тъй като България дори не се класира в това да предлага кандидат-астронавти за Европейската космическа агенция, няма разработени програми за обучение, няма кадри, нито необходимите средства. През 2010 Паси обаче се позовава на това, че група ученици от кръжока към Варненската астрономическа обсерватория печелели конкурси на НАСА за проектиране на космически станции. И това е някакво начало…

След като България изпраща двама космонавти в орбита през 1979 и 1988 по международната програма на СССР „Интеркосмос“, основателят на Атлантическия клуб лансира идеята българин да полети с НАСА и пред американския посланик Ерик Рубин през 2016 г.

В статия от 2021 г. Соломон Паси отговаря на въпроса „Как да заинтересуваме Джо Байдън за визита у нас?“ и пак поставя във фокус темата за българските астронавти. Според него – пращане на българин до Луната или до Марс – с НАСА или SpaceX – не е „самоцелно PR упражнение“, а предполага съвместна разработка на космически проект, за което нашите учени, военни и производители били готови.

„Искаме от САЩ да покани България в съюзнически клъстер за космическо сътрудничество. Но да не забравяме, че когато поискаме от президента Байдън американски космически индустрии да изнесат производствата си у нас, то би ни попитал: „А вие приехте ли закона за космическите дейности, подготвен преди десетилетие от Атлантическия клуб?“. И за да не си гризе ноктите тогава българската страна, нека новият парламент приеме този закон приеротетно“, пише бившият външен министър.

Той говори за започнатата през 2010 програма „Космос“, чиято задача е да се събере международен екип, с който да се надградят „основите на космическото право в България – тоест да подготвим проектозакон за Космоса“.

Следващото правителство има сериозни задачи пред себе си - съдебната реформа, актуализирането на бюджета и Плана за възстановяване, но тези проблеми могат да почакат, щом става дума за изпращане на българин в космоса и буквално вдигане до небесата на националната ни гордост…

Шегата настрана – Соломон Паси продължава да гони целта си и за 30-годишния си рожден ден Атлантическият клуб е организирал разговор между деца и двама астронавти от Международната космическа станция. Събитието ще се проведе в „София тех парк“ на 26 юли и е с подкрепата на американското посолство и над 30 неправителствени организации.

Проектът „Ало, Космос“ включва ученици от цялата страна и Европа, които ще задават въпроси на американски и френски астронавт. „Искаме да подпалим въображението на децата“, казва Паси.

"Аз самият съм имал възможността да направя по едно кръгче с F-16, но не ми се е случило да летя в космоса", казва бившият външен министър в интервюто пред Трифонов от 2019 г., в което се вижда, че бъдещият лидер на ИТН харесва идеята му. "Говорите на човек, който също е летял. Това е един от най-интересните спомени, които съм имал", отговаря му водещият. Две години по-късно темата за космоса е приоритет в програмата на Слави Трифонов.


Български инженер е един от най-важните хора в SpaceX

Слави Трифонов защити проектокабинета си и влезе в контраатака: "ИТН не предлага порции"

99,95% обработени протоколи: "Има такъв народ" увеличава преднината пред ГЕРБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024