„Една от моите мечти, които тръгват от детството ми, е да летя в космоса. Не ми се случи, но то се трансформира в това сега да изпратим трети български астронавт да лети в космоса – този път с НАСА“.

Думите са на бившия външен министър при Симеон Сакскобургготски – Соломон Паси, който през февруари 2019 г. гостува в "Шоуто на Слави" по bTV. "Това възможно ли е?", пита го водещият, а събеседникът му отговаря: "Напълно възможно е. Екипирането на ВВС с американските F-16 е първата стъпка".

На 12 юли 2021 г. лидерът на „Има такъв народ“ постави като приоритет на проектоправителството си България да кандидатства за членство в Европейската космическа агенция, както и да изпрати мъж и жена астронавти в НАСА. Освен това пожела към екипа да се присъедини и северномакедонски астронавт – предложение, предизвикало безброй meme-ове в социалните мрежи и шеговити коментари в скопските медии.

Изглежда, Слави Трифонов е решил да сбъдне детската мечта на Соломон Паси.

Трифонов на първите страници в Скопие: България не ни пуска в ЕС, но ще ни води в космоса

Всъщност цялата идея за поставяне на подобна инициатива сред националните приоритети при далеч по-важни и неотложни за решаване задачи е, меко казано, озадачаваща. А и вече сме я чували няколко пъти.

Още преди десетилетие Паси, в качеството си на президент на Атлантическия клуб в България, я прокарваше в разговорите с различни американски посланици у нас и най-вече по медиите.

През 2010 г. Паси дори определи инициативата за изпращане на българин в космоса за „отколешен национален приоритет, създаващ национално самочувствие и видимост за страната ни“. Сега Трифонов в известен смисъл перифразира - „За да не гледаме надолу към земята от срам, което правим напоследък, а да почнем да гледаме нагоре към звездите“.

"С двамата си героични космонавти – Георги Иванов и Александър Александров – България гордо оглавяваше статистиката за държави с най-много космонавти на глава от населението. Време е вече да подготвим и трети – този път астронавт, като се възползваме от привилегированото си сътрудничество със САЩ“, каза тогава Паси.

В статия за „24 часа“ през 2010 Паси пише: „Космосът! Това е нашата нова цел, която е колкото нова, толкова и стара“. Той прочел, че Ричард Никсън искал да изпрати българин в космоса и се обадил на тогавашния американски посланик Джеймс Уорлик, за да го пита дали подкрепя идеята. „Аз ще я подкрепя напълно!“, отговорил му той и казал, че това „било най-видимият начин да изстреляме българо-американските отношения в нова орбита на сътрудничество“.

Преди 11 години „24 часа“ писа, че Никсън казал пред служителя на НАСА д-р Джеймс Флетчър, че искал българин да излети в космоса, а той предал думите му на секретаря по вътрешна политика Алексис Джонсън. Медията се позова на разсекретен запис на разговора в американските национални архиви. Не е ясно обаче дали това може да бъде доказано, тъй като в архивите на Никсън се споменава само за „възможно чуждестранно участие“ в програми на НАСА, без да се уточнява за българско.

Инициативата на Паси предизвиква забавни реакции, тъй като България дори не се класира в това да предлага кандидат-астронавти за Европейската космическа агенция, няма разработени програми за обучение, няма кадри, нито необходимите средства. През 2010 Паси обаче се позовава на това, че група ученици от кръжока към Варненската астрономическа обсерватория печелели конкурси на НАСА за проектиране на космически станции. И това е някакво начало…

След като България изпраща двама космонавти в орбита през 1979 и 1988 по международната програма на СССР „Интеркосмос“, основателят на Атлантическия клуб лансира идеята българин да полети с НАСА и пред американския посланик Ерик Рубин през 2016 г.

В статия от 2021 г. Соломон Паси отговаря на въпроса „Как да заинтересуваме Джо Байдън за визита у нас?“ и пак поставя във фокус темата за българските астронавти. Според него – пращане на българин до Луната или до Марс – с НАСА или SpaceX – не е „самоцелно PR упражнение“, а предполага съвместна разработка на космически проект, за което нашите учени, военни и производители били готови.

„Искаме от САЩ да покани България в съюзнически клъстер за космическо сътрудничество. Но да не забравяме, че когато поискаме от президента Байдън американски космически индустрии да изнесат производствата си у нас, то би ни попитал: „А вие приехте ли закона за космическите дейности, подготвен преди десетилетие от Атлантическия клуб?“. И за да не си гризе ноктите тогава българската страна, нека новият парламент приеме този закон приеротетно“, пише бившият външен министър.

Той говори за започнатата през 2010 програма „Космос“, чиято задача е да се събере международен екип, с който да се надградят „основите на космическото право в България – тоест да подготвим проектозакон за Космоса“.

Следващото правителство има сериозни задачи пред себе си - съдебната реформа, актуализирането на бюджета и Плана за възстановяване, но тези проблеми могат да почакат, щом става дума за изпращане на българин в космоса и буквално вдигане до небесата на националната ни гордост…

Шегата настрана – Соломон Паси продължава да гони целта си и за 30-годишния си рожден ден Атлантическият клуб е организирал разговор между деца и двама астронавти от Международната космическа станция. Събитието ще се проведе в „София тех парк“ на 26 юли и е с подкрепата на американското посолство и над 30 неправителствени организации.

Проектът „Ало, Космос“ включва ученици от цялата страна и Европа, които ще задават въпроси на американски и френски астронавт. „Искаме да подпалим въображението на децата“, казва Паси.

"Аз самият съм имал възможността да направя по едно кръгче с F-16, но не ми се е случило да летя в космоса", казва бившият външен министър в интервюто пред Трифонов от 2019 г., в което се вижда, че бъдещият лидер на ИТН харесва идеята му. "Говорите на човек, който също е летял. Това е един от най-интересните спомени, които съм имал", отговаря му водещият. Две години по-късно темата за космоса е приоритет в програмата на Слави Трифонов.


Български инженер е един от най-важните хора в SpaceX

Слави Трифонов защити проектокабинета си и влезе в контраатака: "ИТН не предлага порции"

99,95% обработени протоколи: "Има такъв народ" увеличава преднината пред ГЕРБ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.