Трифонов на първите страници в Скопие: България не ни пуска в ЕС, но ще ни води в космоса

„Бугарија не нѐ пушта во ЕУ, ама ќе нѐ однесе во вселената“. Слави Трифонов попадна в заглавията на медиите в Северна Македония, след като обяви, че един от приоритетите на проектокабинета му е да изпрати първите български астронавти в НАСА плюс един от западната ни съседка.

Медията MKD.mk отбелязва, че София все още не е отменила ветото си върху членството на Северна Македония в Европейския съюз, но вместо това обещава „да ни прати в космоса“.

На 12 юли лидерът на „Има такъв народ“ обяви победа на парламентарните избори и предложи състав на правителство, като отбеляза няколко основни приоритета. Сред тях бяха подаване на заявление за членство на България в Европейската космическа агенция, „защото само България не членува там“. Трифонов добави: „Ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена, които да бъдат първите български астронавти в НАСА. Ще направим всичко възможно и към тях да се присъедини един северномакедонски астронавт. За да не гледаме надолу към земята от срам, което правим напоследък, а да почнем да гледаме нагоре към звездите“.

След изявлението на председателя на ИТН македонският вестник „Слободен печат“ излезе с негова снимка на първа страница във вторник. Заглавието на водещия материал в печатното издание е игра на думи – „Трифонов слави, ама и провоцира“ („Трифонов празнува, но и провокира“).

Редакцията на „Слободен печат“ не одобрява думите на българския политик, както се вижда в подзаглавието им: „Потенциалният премиер с обидни изявления за македонците“.

„Този нов политик преди това обиждаше македонците, наричайки ги северномакедонци“, пише медията в електронния си формат. „Той изрази своята позиция за разрешаването на българо-македонския спор миналия месец, когато премиерът Зоран Заев пътуваше до София. Тогава той (б.а. - Трифонов) отказа да се срещне със Заев, заявявайки, че е зает с работа покрай изборите“, добавя изданието.

На срещата си със студенти в Пловдив по време на предизборната кампания лидерът на ИТН каза, че Северна Македония „не може да започне преговори, без да изпълни необходимото“. „Докато българинът не е спокоен за историята си, нашето мнение ще бъде еднакво с това на всички българи“, добави той.

Мнозина не знаят как да тълкуват изявлението за северномакедонския космонавт, направено от Трифонов, но бившият премиер Бойко Борисов реши да се пошегува с предсадеталя на ИТН.

"Представи си, че качим горе в космоса българин и северномакедонец... е те така започват Междузвездни войни. Като ги види някой чужденец, пришълец, и каже кой от вас е българин? Ето ти Междузвездни войни", каза лидерът на ГЕРБ на пресконференция в понеделник.

"Аз съм приятно изненадан от предложението за изпращане на астронавти - два броя българи и един северномакедонец в космоса... Даже имам предложение - Иван Стоименов Гешев. Моето предложение за астронавт е той", каза Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" пред БНР.

В социалните мрежи се появиха десетки шеги за македонските космонавти, включително снимка на Зоран Заев, облечен в космически скафандър с българското знаме.

Друг колаж показва български полицай-астронавт, който иска по 20 лева за винетка от пътуващите на Луната.

Медиите в западната ни съседка обаче обръщат по-голямо внимание на казуса с еврочленството на Скопие, блокирано от София. Според MKD.mk – резултатите от изборите на 11 юли са „копие на тези от 4 април“, което означава, че властите в Северна Македония ще чакат още за „редовно, стабилно българско правителство, което да продължи преговорите и да вдигне ветото до края на годината“.

Премиерът Зоран Заев казва, че ще посещава София отново и отново, докато не се намери решение. Настоя, че няма да се предаде и се надяваше, че предсрочните избори в България ще са изключително успешни, за да може да се направи нова стъпка по пътя на Скопие към ЕС. Сигналите от България обаче остават едни и същи, без значение какви са резултатите, и официалната позиция на София не се променя, отбелязва изданието.

Според президента Румен Радев – българската политика спрямо евроинтеграцията на Северна Македония не зависи само от това какви са парламентът и правителството, а от „провеждането на конструктивен, отворен диалог между Скопие и София, който да тече между двете столици, а не в Брюксел или Париж“. „Северна Македония сама трябва да вдигне блокадата“, каза държавният глава, след като гласува на 11 юли.

„Слободен печат“ цитира бившия депутат от ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски, който казва, че до президентските избори в България през есента позицията на страната спрямо Скопие ще остане същата и ще се наблюдават само „временни решения“.„Какво да очакваме в Македония? В съседна България няма да има концентрирана политическа власт, няма да има воля за компромиси“, добавя той.

ВМРО-ДПМНЕ пусна и проекторезолюция за „определяне на червените линии“ в спора с България. Опозицията призовава Социалдемократическия съюз и ДУИ да я подкрепят. „Резолюцията подчертава червените линии и предпазва езика, нацията и идентичността ни. Това ще е национална позиция, която може само да ни стабилизира“, казват инициаторите.


Прочетете още:

Мая Манолова за Слави Трифонов: Не съм съгласна да заменим премиерската република с телевизионна

Кой е Николай Василев - кандидатът за министър-председател на "Има такъв народ"

Велислава Петрова - вирусологът с докторска степен от Кеймбридж, която може да стане министър на здравеопазването

Тримата служебни министри отказали поканата на Трифонов заради "съществени различия във визиите"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024