Тримата служебни министри отказали поканата на Трифонов заради "съществени различия във визиите"

Тримата служебни министри от кабинета на Стефан Янев са отклонили поканата на Слави Трифонов да станат част от проектоправителството на "Има такъв народ" заради "съществени различия във визиите за финансовата политика".

По-рано в понеделник лидерът на ИТН обяви, че няма да прави коалиции с парламентарните групи в 46 Народно събрание и предложи еднопартийно правителство. В него той покани Кирил Петков (служебният министър на икономиката), Асен Василев (на финансите) и проф. Николай Денков (на образованието), но те отказаха.

"Убедени сме, че стратегията за развитие на икономиката и на образованието е пряко свързана с визията за приоритетите на държавните финанси. Проведохме разговори с ИТН по тяхна покана. В хода на разговорите се видя, че ИТН и икономическият екип на служебното правителство имат съществени различия във визиите си за финансовата политика и основните задачи през следващия период", пишат тримата настоящи министри в съобщение, изпратено до медиите.

"Освен това ИТН предложи на сегашния служебен финансов министър Асен Василев министерски пост в друго министерство. Ето защо и тримата решихме, че е по-добре в бъдещото правителство да работи екип, който споделя визията на премиера и на носителя на мандата за финансовата политика на държавата. Благодарим на ИТН за отправените предложения! Желаем успех на бъдещото правителство!", добавят те.

За министър на икономиката Трифонов предложи Любомир Дацов - бивш зам.-министър на финансите в кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев".

Служебният финансов министър Асен Василев може да бъде заменен от Мария Бойчинова. 34-годишният икономист има шанс да се превърне в първата жена на поста в редовно правителство.

За министър на образованието от ИТН предложиха Наталия Митева, която е завършила Колумбийския университет в Южна Каролина и има близо 10-годишен опит в образованието и иновациите.


Слави Трифонов отказа да прави коалиции и представи министри за еднопартиен кабинет на "Има такъв народ"

Велислава Петрова - вирусологът с докторска степен от Кеймбридж, която може да стане министър на здравеопазването

Петър Илиев - лауреатът на "Адвокат на годината", номиниран за министър на правосъдието от ИТН

Коя е д-р Антония Валентинова - кандидатът за министър по ромските въпроси на ИТН


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024