И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

От депутатите в 47-ото Народно събрание засега няма да се изисква зелен Covid-сертификат за достъп до сградата. Това стана ясно след проведения първи председателски съвет на новия парламент, на който, освен „Възраждане“, против мярката се обявиха и от БСП.

Председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров посочи, че в дневния ред за седмицата няма точка, която да засяга зеления сертификат за ваксинация, преболедуване на Covid или отрицателен тест. Той заяви, че достъпът до НС с документа е въпрос, който ще бъде „изчистен допълнително“, съобщи bTV.

Гюров уточни, че парламентарната група на ПП призовава българските граждани да се ваксинират и според него депутатите трябва да дават пример на обществото.

Същото заявиха от ГЕРБ-СДС. Председателят на парламентарната им група Десислава Атанасова каза, че всички техни депутати са ваксинирани. „Всички имаме зелен сертификат, в този смисъл за нас не е проблем всяка сутрин да показваме зеления си сертификат. Считаме, че когато правилата важат за цялата държава съгласно заповед на министъра, трябва да важат и за народните представители“.

Корнелия Нинова от БСП заяви, че парламентарната група на левицата е „против“. „Имаме си аргументи – това ще затрудни работата на народните представители, но трябва да спазваме всички други мерки – маски, дистанция“, обяви тя след заседанието.

Преди ден Мустафа Карадайъ от ДПС каза, че лично той е „за“ достъпът до Народното събрание да става с Covid-сертификат, за да се даде пример на гражданите.

От ИТН и ДБ са се въздържали, въпреки че позицията на „Има такъв народ“ против задължителната ваксинация е ясна от няколко месеца.

Очаквано, „Възраждане“ са твърдо „против“. Според тях сертификатът е „незаконен, противоконституционен и дискриминационен“.

Въпросът дали от депутатите да се изисква документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, е на дневен ред от няколко дни. Здравният министър Стойчо Кацаров призова народните представители да приемат тази мярка и остави всичко в техни ръце.

Председателят на парламента Никола Минчев от ПП обяви миналата седмица, че поради специфичния допуск в сградата - с акредитация, тя не се води обществено място и не се прилагат ограниченията от заповедите на здравния министър.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024