Ирландия е поредната държава, която спира временно употребата на ваксините на AstraZeneca срещу Covid-19. Не става въпрос за конкретна партида, а за всички препарати, Решението на здравните власти е предпазна мярка, докато се разследват случаи на тромбоза в Норвегия.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ронан Глин каза, че ваксинационният щаб в страната е препоръчал употребата на ваксината да се спре веднага. Той подчерта, че все още не е доказана връзката между кръвните съсиреци и препарата.

България също спря употребата на AZ/Oxford временно, докато се разследва смъртен случай на 57-годишна жена, която си е поставила доза от ваксината.

За случая с Ирландия не се съобщава дали ограничението е заради партидата ABV5300, от която първа се оплака Австрия. Общо 17 държави получиха тази партида, сред които Дания, Исландия, Гърция, Ирландия, Латвия, Литва, Полша, Испания, Швеция. По-голяма част от тях спряха имунизациите с препарата.

Румъния и Италия въведоха ограничения на друга партида – заради съмнения за връзка с инциденти с тромбоза.

Ирландските власти цитират три хоспитализации в Норвегия и смъртен случай от събота като аргумент за спирането на AstraZeneca. В три от случаите става въпрос за съсиреци в мозъка.

Според проф. Карина Бътлър – ръководителят на Националния съвет за имунизация – се появяват все повече тромбози сред по-младите хора, тъй като пострадалите в Норвегия били под 50-годишна възраст. Случаите са били подобни на инцидентите в още няколко държави в Европа, казва тя, цитирана от The Guardian.

От AstraZeneca обявиха в неделя, че няма повишен риск от тромбемболия или тромбоза след поставяне на ваксината. „Анализ на нашите данни за безопасност, направен въз основа на приложени над 17 млн. дози от ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca/Oxford, не показва повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения“.


Как са поръчвани ваксините в България и наистина ли сме заложили само на един кон?

Тодор Кантарджиев: Преекспонира се с нежеланите ефекти на AstraZeneca


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"