Ирландия е поредната държава, която спира временно употребата на ваксините на AstraZeneca срещу Covid-19. Не става въпрос за конкретна партида, а за всички препарати, Решението на здравните власти е предпазна мярка, докато се разследват случаи на тромбоза в Норвегия.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ронан Глин каза, че ваксинационният щаб в страната е препоръчал употребата на ваксината да се спре веднага. Той подчерта, че все още не е доказана връзката между кръвните съсиреци и препарата.

България също спря употребата на AZ/Oxford временно, докато се разследва смъртен случай на 57-годишна жена, която си е поставила доза от ваксината.

За случая с Ирландия не се съобщава дали ограничението е заради партидата ABV5300, от която първа се оплака Австрия. Общо 17 държави получиха тази партида, сред които Дания, Исландия, Гърция, Ирландия, Латвия, Литва, Полша, Испания, Швеция. По-голяма част от тях спряха имунизациите с препарата.

Румъния и Италия въведоха ограничения на друга партида – заради съмнения за връзка с инциденти с тромбоза.

Ирландските власти цитират три хоспитализации в Норвегия и смъртен случай от събота като аргумент за спирането на AstraZeneca. В три от случаите става въпрос за съсиреци в мозъка.

Според проф. Карина Бътлър – ръководителят на Националния съвет за имунизация – се появяват все повече тромбози сред по-младите хора, тъй като пострадалите в Норвегия били под 50-годишна възраст. Случаите са били подобни на инцидентите в още няколко държави в Европа, казва тя, цитирана от The Guardian.

От AstraZeneca обявиха в неделя, че няма повишен риск от тромбемболия или тромбоза след поставяне на ваксината. „Анализ на нашите данни за безопасност, направен въз основа на приложени над 17 млн. дози от ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca/Oxford, не показва повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения“.


Как са поръчвани ваксините в България и наистина ли сме заложили само на един кон?

Тодор Кантарджиев: Преекспонира се с нежеланите ефекти на AstraZeneca


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024