Кметът на Варна трябва да доказва, че е напуснал фирмите си в срок Снимка: © FB

Кметът на Варна Благомир Коцев трябва да докаже, че е напуснал в срок фирмите, в които участва, след като беше избран на местните избори през есента за поста.

Това ще се наложи да направят и двама от районните кметове - Цветнен Цветков в "Одесос" и Николай Желязков от "Приморски" във Варна, съобщава „Сега“.

И тримата, които Общинската избирателна комисия (ОИК) във Варна проверява, са кметове от ПП-ДБ.

Сигналът срещу Благомир Коцев е подаден от името на радио и телевизия „Истина и свобода“ – същата, която пусна подобен сигнал преди коледните празници и срещу кмета на София Васил Терзиев.

Проверява се дали Коцев има участие в търговски дружества в Малта. Става въпрос за: Vengen Shipping Limited, Ocean Lines Company Limited, Ahilleos Maritime Limited, Linden Shipping Limited, Boden Shipping Limited, Norden Shipping Limited, Harley Shipping Limited, Alaya Shipping Limited, Santa Rosa Shipping Limited. Настоява се за проверка и на други търговски дружества в Малта.

ОИК - Варна е поискала информация от Търговския регистър на островната държава, но за да бъдат предоставени данните, е необходимо изрично съгласие на Коцев.

Кметът на Варна трябва да депозира писменото си съгласие за предоставяне на извлечение от регистъра на Малта до 1 февруари. До 7 февруари той може да внесе в ОИК документи, които да опровергаят сигнала.

От решенията на ОИК става ясно, че за двама от районните кметове Цветнен Цветков в "Одесос" и Николай Желязков от "Приморски" във Варна са започнали процедури по несъвместимост, защото има данни за такава – имената им фигурират като собственици на компании в Търговския регистър.

Те имат две седмици, за да обжалват.


Васил Терзиев (ПП-ДБ) е новият кмет на София ОИК отложи решението по жалбата срещу избора на Васил Терзиев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024