И последният мандат е върнат. Радев ще се консултира с ЦИК за датата на изборите Снимка: © Булевард България

И последният трети мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание беше върнат неизпълнен. Преди седмица той беше връчен на БСП, която също се провали в опитите да сформира мнозинство и да излъчи редовен кабинет.

Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че социалистите са направили "всичко необходимо", за да изпълнят мандата и посочи като аргумент срещата, която тя проведе с председателите на ГЕРБ, ДПС и "Български възход" в петък.

"И от тези, които дойдоха, и от тези, които не дойдоха, стана ясно, че няма мнозинство за съставяне на правителство", каза тя.

Президентът не посмя да критикува БСП за проваления опит, както направи с предишните две партии ГЕРБ и ПП. Той дори поздрави социалистите за "положените усилия" и зададе тона за предстоящите предсрочни избори. Радев обяви, че още днес ще се срещне с Централната избирателна комисия (ЦИК), за да получи повече информация около подготовката на изборите, след което ще вземе решение за датата на провеждането им.

От държавния глава ще зависи с колко още време ще разполага парламентът, за да приеме още закони. В конституцията няма изричен срок, в който той трябва да разпусне Народното събрание. За да го направи - трябва да издаде указ, в който казва от коя дата го разпуска и насрочва дата за избори до 2 месеца от тази, на която вече няма действащ парламент.

Пред "Дарик" в събота президентът оправда забавянето на процедурите с това, че ЦИК няма осигурена хартия за бюлетините, които след промените в Изборния кодекс трябва да печатат машините за гласуване. Ако има вот през март, доставката на хартия от БНБ (както повелява законът) би била проблем. Затова държавният глава обмисля да забави вота до началото на април. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов каза в интервю пред БНР, че изборите ще могат да се проведат най-спокойно на 23 април, но и 2 април е възможна дата.

Само до миналата седмица Румен Радев виждаше у БСП най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство. Очакванията му обаче не се оказаха изпълними.

След връщането на мандата Нинова коментира, че като цяло не е имало партия, която да може да реализира третия мандат, "особено след скандала с Nexo". Лидерката на БСП каза още, че е възможно партията да обсъди на предстоящия си конгрес вдигането на забраната за коалиция с ГЕРБ в случай, че от политическата формация на Бойко Борисов отправи такова предложение. Бившият премиер вече каза, че може да отпадне забраната в ГЕРБ за управление с БСП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ГЕРБ-СДС: Или ще има правителство на споделена отговорност, или нови избори

Тома Биков прочете първата декларация на партията в 50-ото НС

09:19 - 19.06.2024
Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще пишат по Вариант 1 на националното външно оценяване

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

Първото заседание на 50-ото НС: "Време е да върнем здравия разум"

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024