Радев е сезирал компетентните органи за дийп фейк клип, в който призовава да се инвестира в "Лукойл" Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев стана поредната жертва на дийп фейк (deep fake) видео. В социалните мрежи се разпространява модифициран клип, който имитира телевизионен репортаж. В него държавният глава призовава българските граждани да инвестират в "проекти" на "Лукойл".

От пресцентъра на Президентството информираха, че са сезирали компетентните институции.

Фалшивото видео е публикувано на 7 декември в страница с името "Uggd65". Самият фалшив сайт е създаден на 9 ноември тази година. Използван е запис на Nova от официално събитие, в което българският президент е взел участие.

В началото на записа се чува как журналист пита Радев дали се налага свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. По средата на въпроса обаче започват манипулираните кадри и звук. Тогава мним "репортер" моли президента да "разкаже за проекта "Лукойл" и защо е взел такова решение".

"Отдавна обмислях реализацията на този проект, защото много от нашите граждани винаги търсят проекти, в които да могат изгодно да инвестират, за да получат допълнителен пасивен доход. Разбирам ги, защото това е наистина важно. Първо работиш за парите, а след това - парите работят за теб. Това е единственият начин да постигнете финансова независимост и в бъдеще да не си губите времето в работа, а просто да се наслаждавате на живота и да получавате добър пасивен доход. Благодарение на инвестициите всеки българин ще може да си позволи да пътува по света, да има хубава къща и кола и най-важното - да осигури достоен стандарт на живот на близките си", отговаря Радев на "журналистическия въпрос".

Във видеото българският държавен глава призовава и към бързина,тъй като "броят на местата е ограничен, а това е добра възможност да спечелите допълнителен капитал".

Видеото е много ниско качество като монтаж и ясно се вижда разминаване между думите, които се чуват, и това, което президентът видимо изговаря.

Това не е първият път, когато български политик става обект на подобна фалшификация.

През октомври пресслужбата на Министерски съвет предупреди, че в социалните мрежи се разпространява фалшив подправен клип, използващ образа и гласа на премиера Николай Денков за измамна схема.

Видеото представляваше имитация на новинарски репортаж от Нова ТВ за брифинг на Денков, на който министър-председателят уж рекламира предполагаема "инвестиционна схема на Лукойл" и приканва зрителите да се присъединят с 400 лева. За целта - трябвало да оставят личните си данни в "официален" уебсайт.

И тогава клипът беше очевидна фалшификация, видима отново по разминаването между движението на образа и "изричаните" думи - явно генерирани от записи на публични изказвания на Денков, компилирани от AI.


Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

Нов deep fake клип събира лични данни с фалшиви новини за „Лукойл“ и актьора Владо Карамазов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024