Сарафов, Гешев и Цацаров не проявиха интерес към изслушването пред комисията за Нотариуса Снимка: © Булевард България

Нито един от извиканите главни прокурори не се яви на изслушването във временна комисия за проверка на фактите, свързани с дейността на убития Мартин Божанов-Нотариуса. На него трябваше да присъстват и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и неговите предшественици на поста Иван Гешев и Сотир Цацаров.

Малко преди преди началния час на заседанието Сарафов изпрати писмо до председателя на комисията, в което обявява, че няма да се яви. Неговите аргументи за решението са това, че след встъпването му в длъжност като главен прокурор са предприети "активни действия по изясняване ролята на Мартин Божанов и негово нерегламентирано въздействие в служебната дейност на действащи магистрати".

По-рано Гешев отказа да се яви, като се оправда с планирано пътуване в чужбина. Цацаров също не се появи на изслушването - в своето писмо той казва, че вече е бил изслушван, но във ВСС. А също така отрича да има нещо общо със случаите около Нотариуса.

Това е поредното заседание на комисията, което се оказва пред провал. Последното такова също едва не се провали, след като депутатите от ГЕРБ и ДПС в комисията решиха да бламират заседанието.

Аргументите на Сарафов за неговото отсъствие са, че именно под негово ръководство прокуратурата е предприела "действия по изнесени в публичното пространство данни за групи за влияние". В писмото си той изрежда няколко примери, сред които уволнението на ръководителката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

Отделно Сарафов казва, че няма как да говори пред комисията, защото Конституцията не му дава право "да предоставя детайлна информация по конкретни преписки и досъдебни производства".

Депутатът от ПП-ДБ Мирослав Иванов предложи и тримата главни прокурори да бъдат поканени отново на заседание, но не е ясно дали това ще се случи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024