Сарафов, Гешев и Цацаров не проявиха интерес към изслушването пред комисията за Нотариуса Снимка: © Булевард България

Нито един от извиканите главни прокурори не се яви на изслушването във временна комисия за проверка на фактите, свързани с дейността на убития Мартин Божанов-Нотариуса. На него трябваше да присъстват и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и неговите предшественици на поста Иван Гешев и Сотир Цацаров.

Малко преди преди началния час на заседанието Сарафов изпрати писмо до председателя на комисията, в което обявява, че няма да се яви. Неговите аргументи за решението са това, че след встъпването му в длъжност като главен прокурор са предприети "активни действия по изясняване ролята на Мартин Божанов и негово нерегламентирано въздействие в служебната дейност на действащи магистрати".

По-рано Гешев отказа да се яви, като се оправда с планирано пътуване в чужбина. Цацаров също не се появи на изслушването - в своето писмо той казва, че вече е бил изслушван, но във ВСС. А също така отрича да има нещо общо със случаите около Нотариуса.

Това е поредното заседание на комисията, което се оказва пред провал. Последното такова също едва не се провали, след като депутатите от ГЕРБ и ДПС в комисията решиха да бламират заседанието.

Аргументите на Сарафов за неговото отсъствие са, че именно под негово ръководство прокуратурата е предприела "действия по изнесени в публичното пространство данни за групи за влияние". В писмото си той изрежда няколко примери, сред които уволнението на ръководителката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

Отделно Сарафов казва, че няма как да говори пред комисията, защото Конституцията не му дава право "да предоставя детайлна информация по конкретни преписки и досъдебни производства".

Депутатът от ПП-ДБ Мирослав Иванов предложи и тримата главни прокурори да бъдат поканени отново на заседание, но не е ясно дали това ще се случи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024