И служителите на градския транспорт протестират за повече пари от държавния бюджет Снимка: © Getty Images

Серия от протести с искания за повече пари от държавния бюджет организират КНСБ в последните дни преди приемането на финансовата рамка за следващата година.

Последните, които към този момент са обявили протестни действия с искане за повече средства в бюджета за 2024 година, са служителите в градския транспорт в страната.

На този етап протестът им е символичен - с табели върху превозните средства и касите на градския транспорт. Той е организиран от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ.

Те настояват за по-високи заплати в сектора.

Според синдиката, социалното напрежение в градския транспорт в страната расте с всеки изминал ден поради факта, че заплатите в сектора са изядени от инфлацията и изпреварващия ръст на доходите в частния сектор.

"Всичко това води до натрупване на големи количества извънреден труд, достигащи до над 250 хил. часа за тази година в някои от дружествата", твърдят от транспортния синдикат към КНСБ.

Те настояват за 37 млн. лева допълнително в държавния бюджет „за целево увеличение на заплатите' в сектора догодина.

Всъщност националният бюджет има отношение към субсидиите и компенсациите за обществен превоз на пътници, които общините получават.

В бюджета за 2024 година за целта са заложени 137 млн. лева за компенсации (за издадени карти за намаление) и 72 млн. лева за субсидиране на нерентабилните линии. Средствата са повече от предишни години.

Това е поредният протест организиран от КНСБ с искания за повече пари от държавния бюджет за следващата година.

В края на миналата седмица служители на агенция „Пътна инфраструктура“ затвориха магистрала „Хемус“ с протест за по-високи заплати. Синдикатът настоява възнагражденията в АПИ да бъдат увеличени с 20%, а средствата за целта да бъдат заложени в бюджета за 2024 година. Според изчисленията на КНСБ - са необходими допълнително 17 милиона лева за повишаване на заплатите на 2417 служители.

По-рано на протест излязоха и културни дейци, музиканти, артисти и библиотекари от цялата страна. Протестът премина под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще“. Основното им искане беше увеличаване на парите за сектор култура.

Тогава финансовият министър Асен Василев коментира, че парите в бюджета за култура са увеличени спрямо предходната година- с над 50 млн. лв. за сценичните изкуства и с над 28.5 млн. лв. за музеи, читалища и библиотеки.

В бюджета за догодина е заложен дефицит от 3% от БВП и сериозен ръст на разходите за заплати в бюджетния сектор.

Децата до 14 години да пътуват безплатно с градски транспорт, предлага Министерският съвет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024