Радев отказа да представи страната в НАТО - не хареса позиции за Украйна (обновена) Снимка: © Getty Images

Новината е обновена в 19:44 на 27 юни 2024 г.


Президентът Румен Радев отказа на премиера Димитър Главчев да ръководи българската делегация за срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли. Причината - не е съгласен с някои от "рамковите позиции", приети от служебното правителство, които то иска държавният глава да защитава на форума - и по-конкретно тези, свързани с войната в Украйна. Това става ясно от съобщение от президентския прессекретариат.

"От първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана. В същото време държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна. Във връзка с това президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон", пише в изявлението до медиите от името на държавния глава.

Отказът идва ден, след като служебният кабинет прпедложи държавният глава да представлява страната "съобразно хода на дискусията да изложи приетите от кабинета рамкови позиции" след дълъг спор между двете институции кой точно да пътува за Вашингтон за срещата на върха на 9-11 юли. В предложението беше записано, че като ръководител на делегацията Румен Радев ще може "въз основа на рамковите позиции да одобрява и утвърждава документите, представени на вниманието на държавните и правителствените ръководители, включително заключителното комюнике от срещата.

Одобрените от кабинета позиции, които Главчев предлагаше Радев да защитава не са публикувани. Президентът също не казва с какво точно не е съгласен в тях.

В позиция на Министерството на отбраната се посочва, че решението дали държавния глава да приеме участието в срещата е "лично негово".

"В националната позиция, която приема България, няма нищо притеснително, което да накърнява интересите на страната ни. Тя е в синхрон със съюзната политика на НАТО", пише в съобщението.

След отказа на Радев Главчев потвърди, че именно той ще е представлява страната на форума, тъй като няма кой друг да го направи. Досега премиерът демонстративно отказваше да вземе решение кой да участва на срещата на лидерите от НАТО, като сигнализира за сериозни разногласия с позицията на Радев по военни и външнополитически теми.

Той дори се допита до Народното събрание, но там ГЕРБ и ДПС изненадващо се оказаха на противоположни позиции дали Румен Радев може да представлява България пред останалите държавни ръководители на НАТО. Партията на Бойко Борисов беше по-скоро "за", а тази на Делян Пеевски - "против".

В крайна сметка Главчев и служебното правителство оставиха инициативата на президента, макар че решението предвижда и самият служебен премиер обаче ще участва в делегацията, но в качеството на външен министър - заедно със заместничката си в МВнР Невяна Митева.

Румен Радев обаче отказва тази "оферта".

Според плана на Министерския съвет в делегацията трябваше да участват и министърът на отбраната Атанас Запрянов , постоянният представител на България в НАТО Николай Милков, началниците на кабинетите на президента и премиера - Гълъб Донев и Вера Гикова-Маринчева, "трима от секретарите на президента, директори на дирекции в Министерския съвет и други служители от двете институции".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП не дава на Нинова отново да се кандидатира за лидер

Нинова не може да бъде избрана отново за лидер на БСП, реши контролна комисия на партията

17:45 - 29.06.2024
Важно днес

Пеевски обяви "ново начало" за ДПС след чистката на ключови кадри в партията

Пеевски предупреди, че който не разбира новото начало в ДПС, "остава в миналото"

16:43 - 29.06.2024
Важно днес

Тупарев: Институциите продължават да действат като бухалки и обслужват престъпни схеми

Продуцентът смята, че обвинението срещу него представлява "целенасочена репресия"

15:45 - 29.06.2024
Важно днес

Личната секретарка на Доган е следващата отстранена при чистката в ДПС

Сътресенията в ДПС стигнаха и до личната секретарка на Доган - Биршен Ибрямова

14:43 - 29.06.2024
Политика

Василев: Властта на задкулисието у нас е в прокуратурата и съдебната система

Съпредседателят на ПП-ДБ вижда, че Пеевски прави "сериозна заявка да овладее държавата" с помощ от по-малките партии и ГЕРБ

13:47 - 29.06.2024
Важно днес

Военното разузнаване активизира прокуратурата и ДАНС срещу депутат от ПП-ДБ

СВР подава сигнал срещу депутат от ПП-ДБ след негово интервю с критики към началника на службата

13:10 - 29.06.2024
Важно днес

Задържаха хакера "Емил Кюлев", пробил в базата данни на банки и институции

Зад потребителското име "Емил Кюлев" се крие 21 годишният Теодор Ил.

11:29 - 29.06.2024
GEN Z дневници

Vol. 27: Долу ръцете от роклята на Мила Роберт, Пол Мескал по боксерки, билет с кауза

5 новини от седмица, направили впечатление на Gen Z

11:04 - 29.06.2024