И YouTube започна битка срещу конспирацията за "педофилите" QAnon

YouTube стана поредната социална мрежа, която обяви война на конспиративната теория QAnon, която е една от най-големите в САЩ. От компанията обявиха, че ще блокират всички материали, свързващи хора или групи с теории на конспирацията, оправдаващи насилието. Така YouTube последва примера на Twitter и Facebook, които вече предприеха подобни стъпки.

QAnon произтича още от 2017 и според нея президентът Доналд Тръмп води тайна война срещу сатанистки заговор на педофили, управляващ световна мрежа за трафик на деца. Теорията гласи, че предстои ден, наречен „Бурята“, в който американският държавен глава ще арестува всички членове на тази тайна група. Нито една част от нея не е базирана на факти, но завладя умовете на множество американци.

Миналата година ФБР предупреди за „национални екстремисти, тласнати от убеждения в конспиративна теория“ и определи QAnon като потенциална екстремистка заплаха за националната сигурност.

QAnon - най-голямата конспиративна теория в САЩ, която Facebook ще пробва да спре

От YouTube обявиха, че са премахнали „десетки хиляди видеа, свързани с QAnon“ и са блокирали стотици канали, според съществуващите правила на съдържанието. Но според администраторите в мрежата – съдържанието постоянно се променя и е нужна „още една стъпка в борбата срещу омразата и насилието“.

„Днес ние разширяваме допълнително нашата политика срещу омразата и насилието. Забраняваме съдържание, което свързва личности или групи с конспиративни теории, които са използвани, за да обосноват реално насилие“, обявиха от YouTube.

Един от примерите за нарушаване на правилото е „съдържание, което заплашва някого с обвинение, че е съпричастен към някоя от тези вредни конспирации“.

Движението е свързано с няколко неверни твърдения, които се разпространяват онлайн. Те включват безпочвени обвинения, най-вече насочени към членове и поддръжници на Демократическата партия в САЩ. Дори президентът Доналд Тръмп е използвал профила си в Twitter, за да препубликува подобни твърдения от акаунти, свързани с QAnon.

По време на среща със свои поддръжници в четвъртък, държавният глава бе попитан относно конспиративната теория, но отговори: „Не знам нищо за QAnon“. След това обаче заяви: „Знам, че са срещу педофилията и се борят много усърдно с това“.

Поддръжници на Тръмп вдигат флагове и носят тениски със символа на движението преди президентските избори на 3 ноември. Десетки кандидати за щатските законодателни органи и Конгреса също подкрепиха теорията.

В сряда бившият президент на САЩ Барак Обама обвини Тръмп и републиканците, че са предоставили платформа за изява на QAnon. „Тръмп е симптом на дезинформация“, каза той в подкаста „Pod Save America“. „Когато погледнете към лудите конспиративни теории като QAnon, попадащи в „мейнстрийм“ потока на Републиканската партия, това ви казва, че в тази медийна екосистема няма поставени прегради“.

Дезинформацията, която разпространява това движение, се простира от темата с ваксините за коронавирус до пожарите в Калифорния. Поддръжниците на теорията са свързвани с убийства и отвличане, но движението не е извършвало престъпления.

Вярващите в конспирацията разпространяват информация, че групата Antifa (б.а. – антифашистко и ляво политическо движение в САЩ) е отговорна за пожарите на Западния бряг. Освен това, QAnon-поддръжниците подкрепят митовете за Covid-ваксината, която цели чипиране на населението. Атакуват и определени личности онлайн – като Криси Тейгън. Моделът загуби детето си в своята утроба, а феновете на конспирацията я обвиниха в педофилия и твърдяха, че яде деца.


Клип на Джо Байдън говори и на български

Скандалът с мейлите на Хънтър Байдън: Да хакнеш съзнанието на публиката


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024