YouTube стана поредната социална мрежа, която обяви война на конспиративната теория QAnon, която е една от най-големите в САЩ. От компанията обявиха, че ще блокират всички материали, свързващи хора или групи с теории на конспирацията, оправдаващи насилието. Така YouTube последва примера на Twitter и Facebook, които вече предприеха подобни стъпки.

QAnon произтича още от 2017 и според нея президентът Доналд Тръмп води тайна война срещу сатанистки заговор на педофили, управляващ световна мрежа за трафик на деца. Теорията гласи, че предстои ден, наречен „Бурята“, в който американският държавен глава ще арестува всички членове на тази тайна група. Нито една част от нея не е базирана на факти, но завладя умовете на множество американци. 

Миналата година ФБР предупреди за „национални екстремисти, тласнати от убеждения в конспиративна теория“ и определи QAnon като потенциална екстремистка заплаха за националната сигурност.

QAnon - най-голямата конспиративна теория в САЩ, която Facebook ще пробва да спре

От YouTube обявиха, че са премахнали „десетки хиляди видеа, свързани с QAnon“ и са блокирали стотици канали, според съществуващите правила на съдържанието. Но според администраторите в мрежата – съдържанието постоянно се променя и е нужна „още една стъпка в борбата срещу омразата и насилието“.

„Днес ние разширяваме допълнително нашата политика срещу омразата и насилието. Забраняваме съдържание, което свързва личности или групи с конспиративни теории, които са използвани, за да обосноват реално насилие“, обявиха от YouTube.

Един от примерите за нарушаване на правилото е „съдържание, което заплашва някого с обвинение, че е съпричастен към някоя от тези вредни конспирации“.

Движението е свързано с няколко неверни твърдения, които се разпространяват онлайн. Те включват безпочвени обвинения, най-вече насочени към членове и поддръжници на Демократическата партия в САЩ. Дори президентът Доналд Тръмп е използвал профила си в Twitter, за да препубликува подобни твърдения от акаунти, свързани с QAnon.

По време на среща със свои поддръжници в четвъртък, държавният глава бе попитан относно конспиративната теория, но отговори: „Не знам нищо за QAnon“. След това обаче заяви: „Знам, че са срещу педофилията и се борят много усърдно с това“.

Поддръжници на Тръмп вдигат флагове и носят тениски със символа на движението преди президентските избори на 3 ноември. Десетки кандидати за щатските законодателни органи и Конгреса също подкрепиха теорията.

В сряда бившият президент на САЩ Барак Обама обвини Тръмп и републиканците, че са предоставили платформа за изява на QAnon. „Тръмп е симптом на дезинформация“, каза той в подкаста „Pod Save America“. „Когато погледнете към лудите конспиративни теории като QAnon, попадащи в „мейнстрийм“ потока на Републиканската партия, това ви казва, че в тази медийна екосистема няма поставени прегради“.

Дезинформацията, която разпространява това движение, се простира от темата с ваксините за коронавирус до пожарите в Калифорния. Поддръжниците на теорията са свързвани с убийства и отвличане, но движението не е извършвало престъпления.

Вярващите в конспирацията разпространяват информация, че групата Antifa (б.а. – антифашистко и ляво политическо движение в САЩ) е отговорна за пожарите на Западния бряг. Освен това, QAnon-поддръжниците подкрепят митовете за Covid-ваксината, която цели чипиране на населението. Атакуват и определени личности онлайн – като Криси Тейгън. Моделът загуби детето си в своята утроба, а феновете на конспирацията я обвиниха в педофилия и твърдяха, че яде деца.


Клип на Джо Байдън говори и на български

Скандалът с мейлите на Хънтър Байдън: Да хакнеш съзнанието на публиката


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"