Скандалът с мейлите на Хънтър Байдън: Да хакнеш съзнанието на публиката Снимка: © Getty Images

Ако Covid-диагнозата на Доналд Тръмп напълно приляга на идеята за "октомврийска изненада" преди изборите в САЩ, поредният хакерски скандал около Демократите вече измести вниманието обратно към ролята на медиите и социалните мрежи в политическата битка.

В четъвртък таблоидът New York Post публикува подробна статия, в която твърди, че Хънтър Байдън (син на кандидат-президента Джо Байдън) се е опитвал да извлече финансови ползи от най-голямата частна китайска енергийна компания, от името н асемейството си.

Разследването им се основава на архив с изтекли данни от харддиск на MacBook Pro, за който се твърди, че е оставен на поправка в комптърен сервиз в Делауер още през април 2019 г. и никога повече не е потърсен.

Лаптопът е иззет от ФБР, но според NYPost - собственикът на сервиза е направил собствено копие на файловете, което е достигнало до бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, един от най-близките сътрудници на Доналд Тръмп. Вестникът твърди, че е научил за съществуването на тези материали от бившия стратег на Тръмп Стийв Банън през септември. Един месец по-рано Банън беше арестуван и обвинен във финансови злоупотреби около фонд за набиране на средства за изграждане на стена по границата с Мексико.

Под заглавието "Тайните мейли на Байдън" със снимка на Хънтър и Джо Байдън, вестникът пуска факсимилета от кореспонденцията между сина на бившия вицепрезидент и негови търговски партньори по повод евентуална сделка с CEFC China Energy Co.

Един от тях е озаглавен "Очаквания", като Post твърдят, че в него се описва разпределение на суми, дялове от активи и евентуални позиции в ръководството на съвместна компания с китайското дружество.

В съобщението се предлага "Х" да получи 20 (процента) от собствеността, а други 10 да се контролират от "Х за големия човек ?". Медията не е установила кой е "големия човек". Неизвестно е и още едно име, посочено в писмото само с името "Джим". Останалите инициали би трябвало да съвпадат с имената на консултанти и партньори, включени в кореспонденцията. Доказателството им, че архивът е принадлежал на Хънтър Байдън, са няколко негови лични снимки, намерени в харддиска.

Публикуването на предполагаемия компромат срещу сина на Джо Байдън се превърна в сериозен медиен проблем.

Както Facebook, така и Twitter се задействаха за ограничаване на достъпа до публикацията на New York Post.

Twitter посочи, че статията нарушава политиката на платформата срещу разпространението на хакнати документи. Профилът на медията продължава да бъде "замразен" за повече от 20 часа. Говорителката на Белия дом Кейли Макенани също няма достъп до своя профил, след като е споделила статията.

Ограничителните мерки в социалните мрежи са провокирани именно от превръщането им в заложници на компроматната война през 2016 г. Тогава WikiLeaks публикуваха огромни архиви с откраднати мейли от Националното ръководство на Демократическата партия и шефът на предизборния щаб на Хилари Клинтън Джон Подеста, напомня "Шпигел".

Разследването показа, че данните са хакнати от служители на руските разузнавателни служби като част от кампанията им за намеса в американския изборен процес преди 4 години.

Превръщането на медиите в "пощенски кутии" за материали, чието придобиване е незаконно и чието осветяване обикновено служи за политически цели, е стара практика на службите.

Обикновено мотивацията на хакерите остава на заден план, когато общественият дебат бъде превзет от скандала.

Страхът от повторението на този сценарий през 2020 г. беше причината Facebook, Google, Twitter, Microsoft и други компании да излязат с обща позиция, в която предупреждават, че подготвят инструменти за противодействие на целенасочени опити за проваляне на дебата за изборите - вкл. с т.нар. операции "hack and leak". Забраната за разпространение на хакнати материали в Twitter важи още от 2018 г.

Контрареакцията от страна на Републиканците спрямо действията на социалните мрежи по темата за мейлите на Хънтър Байдън накара главния изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси да се намеси в спора:

"Комуникацията ни относно мерките спрямо статията на New York Post не беше добра. А блокирането на споделянето на URL през туитове или лични съобщение без никакъв контекст и обяснение защо го правим е неприемливо", написа той, докато компанията му пусна детайлно обяснение защо е задействала рестрикциите си.

От щаба на Джо Байдън обвиняват редакцията на NYPost за това, че журналистите са премълчали "критично важни елементи от историята", когато са потърсили коментар от тях. Не са ги информирали и че лийкнатите писма са им предоставени от Рудолф Джулиани, чийто "дискредитирани конспиративни теории и връзки с хора, свръзани с руските служби, са широко известни".

По-малко от 3 седмици преди президентските избори, статията за Хънтър Байдън се превърна в тема No.1 във всички медии.

Невъзможно е потребителите на новинарска информация да не попаднат на темата. Дали ще се превърне в хакерска атака срещу възприятията на избирателите, все още не може да се каже, но може би е поредната предупредителна аларма, пише "Шпигел".

А опасността не свършва в деня на изборите - както пише бившият директор по сигурността на Facebook Алекс Стамос, ако недобросъвестен играч разполага с архив от компромати срещу противников кандидат с висок шанс за победа, спокойно би могъл да замълчи до изборите и след това да заложи бомбата пред чисто новата администрация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023