Facebook наложи пълна забрана на групи, страници и акаунти в Instagram, които са свързани с крайнодясната конспиративна теория QAnon, добиваща все по-голяма популярност в САЩ.

Тя произтича още от 2017 и според нея президентът Доналд Тръмп води тайна война срещу сатанистки заговор на педофили, управляващ световна мрежа за трафик на деца. QAnon гласи, че предстои ден, наречен „Бурята“, в който американският държавен глава ще арестува всички членове на тази тайна група. Нито една част от теорията не е базирана на факти, но завладя умовете на множество американци. А къде е най-благоприятната среда за разпространение на всички тези твърдения? Във Facebook.

Тази седмица от социалната мрежа обявиха, че ще действат с по-твърда ръка срещу промотиращите конспиративната теория. Ще се премахва всяко съдържание, свързано с QAnon, дори то да не включва в себе си елементи на насилие. Това поставя QAnon на едно стъпало с екстремистките военни групировки и терористичните организации, чиито публикации биват премахвани от Facebook.

Още през юни от компанията обявиха, че ще предприемат мерки срещу разпространението на конспирациите. Оттогава насам са изтрили над 1500 страници и групи с дискусии за QAnon.

Facebook е най-голямата сцена на крайнодясната конспиративна теория. Платформата проведе разследване, разкривайки хиляди групи с милиони последователи. Влиянието на QAnon обаче надхвърля границите на онлайн пространството – там, където се зароди. Десетки кандидати за щатските законодателни органи и Конгреса подкрепиха теорията. А поддръжниците ѝ в цялата страна организираха масови протести под надслов „Спасете децата“.

Дезинформацията, която разпространява това движение, се простира от темата с ваксините за коронавирус до пожарите в Калифорния. QAnon се превръща много бързо в огромно явление, така че причините за действията на Facebook имат своите логични аргументи.

Изследователи и специалисти в областта на социалните мрежи се съгласяват, че забраната на групи, страници и профили, свързани с теорията, е важна и необходима стъпка, макар и закъсняла. „Това ще повлияе на възможностите на движението да се организира и да изпълнява координирани кампании във Facebook пространството“, казва Брайън Фридбърг – учен от изследователския център на Харвард, който проучва QAnon.

В миналото социалната мрежа служеше като по-достъпен канал за комуникация между последователите на конспиративни теории, които не се чувстват особено комфортно с хаоса, царящ във форумите.

Q е анонимният лидер на QAnon. Той публикува съобщения към последователите на движението в платформата 8kun, която е уебсайт за изображения, свързани с определена тема, и с възможност за коментари под снимките. Много потребители обаче избират по-лесно достъпния Facebook, където в различни групи и страници се разпространяват посланията на Q. Съществуват и сайтове като QMap, където съобщенията му се представят в по-достъпна форма и достигат до по-широка аудитория, но истинската дискусия се осъществява във Facebook.

Решението на администраторите да блокират съдържание, свързано с QAnon, което не изразява насилие, е любопитно, защото поддръжниците на теорията са свързвани с убийства и отвличане, но движението не е извършвало престъпления. Вярващите в конспирацията разпространяват информация, че групата Antifa (б.а. – антифашистко и ляво политическо движение в САЩ) е отговорна за пожарите на Западния бряг. Освен това, QAnon-поддръжниците подкрепят митовете за Covid-ваксината, която цели чипиране на населението. Атакуват и определени личности онлайн – като Криси Тейгън. Моделът загуби детето си в своята утроба, а феновете на конспирацията я обвиниха в педофилия и твърдяха, че яде деца.

С други думи – QAnon вече нанесе големи морални щети. „Надявам се, че забраната на Facebook ще има същия ефект сега в сравнение с предполагаемия, ако мярката бе наложена преди две години – когато движението беше много по-незначително“, казва авторът на книгата „The World’s Worst Conspiracies“ Майк Ротшилд. „Страхувам се обаче, че е твърде късно. Това е много силно движение“, добави той, цитиран от slate.com.

Дори президентът Доналд Тръмп отказа да се осъди поддръжниците на теорията и дори ги окуражи преди време, с което заздрави позициите им още повече.

Членът на Камарата на представителите от Ню Джърси Том Малиновски е един от най-ярките гласове срещу QAnon. Той успя да прокара резолюция, която официално осъжда движението. Поздрави и действията на Facebook, но според него по-важно е да се открият алгоритмите за разпространение на дезинформация, които водят до сензационно съдържание, а не просто блокирането на групи и страници.

„Все едно фермер случайно забелязва, че нивите му са обгърнати с плевели. Премахва ги, което е добре, но не спира да се чуди защо те продължават да се разпространяват“, каза той пред Slate.

Поддръжниците на QAnon обаче вече имат опит в това да избягват забраните в социалните мрежи. През юли, когато Twitter опита да блокира акаунти, свързани с движението, лидерите на групата откриха начин да се представят като защитници, борещи се срещу трафика на хора. Това може да се случи и във Facebook.

„Ще скрият хаштаговете си, ще използват различни прийоми. Вече са добри в това“, смята Ротшилд.

„Дали молим Facebook да наблюдава своите потребители извън платформата? Това е един от начините“, казва Фридберг, посочвайки, че администраторите на социалната мрежа трябва да следят поддръжниците на движението не само във Facebook. „Социалните мрежи сякаш не са наясно, че подобни кампании текат в техните платформи“.

Малиновски посочва, че една от най-успешните мерки би била намесата на Конгреса, който да подпомогне социалните мрежи да ограничат разпространението на неверни теории. „Не виждам как ще се случи без по-голям натиск от страна на регулаторите“.

В момента демократът работи върху законопроект, който ще бъде насочен срещу конспиративното съдържание онлайн. Надява се, че ще го представи в следващите няколко седмици.

След като от Facebook обявиха, че ще блокират съдържание, свързано с QAnon, последователите на движението в Twitter разтълкуваха това като знак, че скоро Тръмп ще изпълни дългоочаквания си план. Появиха се коментари, в които се твърдеше, че „Бурята“ ще настъпи и стотици сатанисти, които контролират Демократическата партия, ще бъдат арестувани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори