В партньорство с

По това време на годината една дума започва много силно да кръжи в главата ми - Г-ъ-р-ц-и-я. Обичайно плановете са готови, датите в календара са отбелязани с надпис “море”, а обратното броене е започнало. Но, както всички знаем, 2020 се оказа някаква по-чепата година и сега е ясно, че нищо не е ясно.

Затова поканих Гърция вкъщи, което разбира се не отменя истинското море. По-скоро беше нещо като магия за море.

Как я поканих ли питате? Бърз шопинг в Kaufland, като предварително бях отворила страницата в каталога, на която пишеше “Качествен улов на твоята Kaufland цена!”

Целта ми беше да “хвана” едно фагри, за което имах големи планове.

На щанда за морски деликатеси обаче имаше опашка - трябва да призная доста “социално дистанцирана”, също така жената, която ни обслужваше беше с шлем, ръкавици и маски. Това малко затрудняваше комуникацията, но за сметка на това беше по всички правила на емидемиологичната ситуация. (Веднага се сещам за онази шега с Валери Божинов, че ситуация е същото като “положение”, само че “ситуация”.)

Едни аржентински кралски скариди за малко да ме отклонят от гръцкия сценарии, но в последния момент се чух да казвам: “Фагри, средно по- големина, моля”.

Не знам дали сте чели “Колосът от Маруси” на Хенри Милър. Същият Милър с “Тропик на Рака” и “Черна пролет”. Смята се, че “Колосът от Маруси” е най-ярката творба на Милър, а образът на гръцкия интелектуалец и бохем Гоергиос Кацимбалис е дори автопортрет.

“Колосът от Маруси” на Хенри Милър

Самият Милър прекарва една част от живота си в Гърция - нещо като дълга ваканция в периода, в който напуска Франция, преди да се върне обратно в Америка - по-точно в Калифорния.

Онази Гърция на Милър няма много общо с това, което познаваме днес. Неговата Гърция е времето между двете Световни войни.

За Милър Гърция е безметежност.

Това е и думата, с която всички ние, които след няколко дни, седмици или месец ще поемем на юг, бихме искали да се свържем.

Ако все пак Милър ви изглежда малко далечен от гледна точка на историята, мога да ви препоръчвам “Шега” на Янис Палавос. Това е сборник-разкази, в който герои се опитват да пораснат, да се справят с живота, да избягат от нещо. Историите са доста непредвидими, съвременни и поставят актуални проблеми. Книгата е много подходяща за четене върху шезлонг.

Дотогава обаче се връщаме на фагрито.

Морски рецепти Месото на тази риба е плътно и почти без кости.

За рецептата избрах пресни зеленчуци - моркови, тиквички и чери домати. Грабнах една саксийка босилек, която да си отглеждам на терасата, бутилка бяло вино совиньон блан със звучното име Arrogant Frog - етикетът беше толкова атрактивен, че не можах да му устоя.

Добавих и горчица - едрозърнеста от K-Favorites - марката на Kaufland, с която да направя соса за рибата.

Време за приготвяне 40 минути със снимките.

Миете добре рибата отвън и отвътре. Добрата новина е, че се продава почистена.

Ако искате, можете да й отрежете перките с ножица. Нарязвате с белачката за картофи тиквичките и морковите на ленти, а доматите - наполовина и ги поставяте в тавата.

Морски рецепти - риба Пълните рибата с няколко лайма на кръгчета. Намазвате рибата със зехтин от двете страни и поръсвате обилно с морска сол.

В предварително загрята фурна, печете на 200 градуса. През това време охлаждате виното.

Сосът, който приготвям, е зехтин, лайм и горчица. Поливате рибата с него непосредствено преди да я сервирате или, ако предпочитате, всеки сам може да си я овкусява впоследствие.

В общи линии цялата рецепта е много лесна, каквито трябва да са и всички хубави неща в живота.


Всяка седмица можете да откриете богат избор от свежи и качествени продукти на Твоята Kaufland цена. Разгледай седмичните предложения тук


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024