Спомняте ли си "Apple Game Center"? А джойстикът, който "Amazon" сам проектира и пусна в продажба? Простено ви е, ако отговорът е "не". 

Съдейки по реакциите на самите компании, те също не искат да си спомнят за тях. Техните доста амбициозни проекти в действителност се оказаха неуспешни авантюри, погълнали неоправдано много време, ресурси и усилия. Но как и защо тези огромни компании, за които сякаш всичко е възможно, се провалиха толкова гръмко в една от най-доходоносните индустрии на модерната епоха?

Apple  Game Center

Apple Game Center се появи на пазара през 2010 г. с амбициозната цел да служи за обединяваща платформа за игрите на Apple по подобие на каталозите, с които PlayStation и Xbox разполагат в момента.  

Game Center предлагаше система за записване на резултатите, съставяне на списъци с "приятели" и дори известна форма на интерактивност, но като цяло бе доста "плоска" и на практика безсмислена услуга, която Apple бързо изостави. 

 От операционна гледна точка Game Center не беше лош. Най-големият проблем, който в крайна сметка се оказа фатален, бе че разработчиците на игра използваха други приложения с аналогични функции. Вместо да бъде универсален за всички игри Game Center бе наличен в App Store, откъдето можеше да бъде свален по желание. Както се оказа, желаещите не бяха много.

Освен това той не предлагаше функции за съобщения и разговори - характеристики, които бяха характерни за този топ услуги дори през 2010. Apple прекрати проекта само след няколко месеца и все още не е опитал повторно късмета си в тази сфера.

Amazon Fire TV и злополучният джойстик

Мечтата на всеки технологичен гигант е да има собствена телевизия, която да бъде комбинирана с гейминг услуги. Но в повечето случаи ключовата дума си остава "мечта", въпреки смелите прогнози на множество журналисти и геймъри през годините.

Това обаче не пречи на големите компании упорито да продължават да опитват.

През 2014 г. Amazon пусна версия на своя "set-top box" с името Fire TV, както и нов джойстик, проектиран с помощта на някои от най-именитите разработчици на игри по това време. Amazon дори създаде специална игра за тях, озаглавена "Sev Zero".

Въпреки гръмките прогнози и големите очаквания обаче те така и не спечелиха сърцата на геймърите и много бързо потънаха в забрава.

Втори опит: "Crucible"

"Amazon" нямаше да стане една от най-големите компании в света, ако се отказваше лесно, и през 2019 пусна на пазара високобюджетната игра "Crucible".

"Провал" е гръмка, но напълно подходяща дума. Макар да беше безплатна и да беше налична в най-голямата гейминг платформа в света, Steam, "Crucible" проби за съвсем кратко в Топ 100, но само два дни след премиерата си изпадна от класацията и така и не се завърна. 

Едва месец след премиерата Amazon премахна играта от Steam под предлог, че се провеждат бета тестове. Това бе последният път, в който някой чу нещо за "Crucible".

Провалът е още по-грандиозен заради това, че играта е била разработвана в продължение на 5 години, а създаването ѝ е струвало на "Amazon" десетки милиони.

Google Stadia

След години слухове и амбициозни изявления Google най-после навлезе в гейминг вселената през ноември миналата година с революционния проект Stadia.

Google Stadia не е конзола или платформа, а дигитален каталог, от който геймърите могат да си купуват игри. Според маркетинговия отдел на Google целта на проекта е да се превърне в "Netflix на гейминга".

Именно това е най-отличителната и амбициозна черта на проекта - със Stadia не сваляте игри, а ги стриймвате точно както стриймвате сериали с Netflix. Google дори проектира свой собствен джойстик, като според ръководителите на проекта той ще бъде единственото физическо устройство, от който играчите ще се нуждаят.

Все още е рано окончателно да обявим Stadia за провал, но 8 месеца след премиерата нещата не изглеждат много добре. Интересът на феновете непрестанно намалява, повечето от "стаите" за мултиплейър стоят празни, а освен това услугата все още не е налична за iOS и няма изгледи това да се промени.

Въпреки това Google не се отказва. Компанията продължава да наема опитни разработчици и тестъри, като освен това придобива собствеността върху малки независими студиа, като например канадското "Typhoon Studios". 

Предстои да видим дали огромните инвестиции ще имат възвръщаемост.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Освободете лицето ѝ": Журналисти носят маски в ефир в подкрепа на жените водещи от Афганистан

Кампанията #FreeHerFace е в знак на протест срещу нов закон на талибаните, дискриминиращ жените

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна