"Демокрацията ни отне много", казваше някога Корнелия Нинова по повод 10 ноември.

На Бойко Борисов например демокрацията му отне здравия менискус. 33 години по-късно му отне и паметта за собственото му минало.

Председателят на ГЕРБ се оказа изненадващо неподготвен за най-предсказуемия въпрос в този ден: "Къде ви завари 10 ноември?", т.е. новината за свалянето на Тодор Живков през 1989 г. и имплозията на комунистическия режим в България.

Традицията повелява всеки политик на 40+ години да може се изповяда с кратък анекдот, за да покаже, че като всички останали хора в Народната република е бил сащисан, невярващ и окрилен от плахи надежди за промяна.

Разбира се, възможно е да е бил истински сащисан, невярващ и ужасен от перспективата за живота си след за загубата на тоталитарната власт, но няма да си признае, освен ако не е носител на руския орден "Дружба" или не ползва кредитна линия към Внешторгбанк. Затова е добре да има цивилно алиби.

Някои спомени са по-скромни, други героични - Росен Плевнелиев, например, си въобрази, че е развявал плакати от тапети с надпис "Съд за виновниците" навръх Десетоноемврийския пленум на ЦК.

А след дълбока въздишка и тежко мълчание през присвит поглед в ефир на bTV, 33 години след 10 ноември Борисов стигна до следния извод :

"Тогава изобщо не съм се занимавал с политика. Играех си футбол и си гледах живота. Имах най-голямата охранителна фирма".

Фирма "Ипон" обаче е регистрирана едва през септември 1991 г. - тогава поема и персоналната охрана на дадения под съд Тодор Живков.

Към 1989 г. бъдещият ѝ собственик още е преподавател във ВИПОНД "Георги Димитров" - Магнаурската школа на "биещото сърце на Партията" - и вероятно тъкмо завършва дисертацията си за психофизическата подготовка на пожарникарите при екстремална ситуация на пожар.

Колкото до политиката - към 10 ноември 1989 г. Бойко Борисов още членува в БКП и ще запази този статут за още две години.

Футболните блянове, разбира се, никой не може да му ги отнеме: "Единственият човек, на когото съм се оприличавал някога, е навремето, когато играех футбол, и исках да приличам на Бекенбауер", казваше някога Борисов.

Психологията има обяснение за несъзнателните грешки, които човек допуска, разкривайки действителните си чувства.

10 ноември вероятно наистина е заварил Борисов да си "гледа живота".

Поне пренаписването на историята даде повод за ирония:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024