Снимка: © Getty Images

Изненадата на нощта на изборите се случва точно в 23:20 ч.: Fox News обявява, че Джо Байдън е победителят от гласуването в щата Аризона. Консервативната телевизия, която се беше превърнала в рупор на Доналд Тръмп по време на мандата му, нанесе първия удар в надеждите на републиканците за победа. 

С изключение на Associated Press, които малко по-късно потвърждават тази прогноза, нито една голяма медийна агенция не се наема с крайния резултат от гласуването в щата на покойния сенатор Джон Маккейн. 

Телефонът на Рупърт Мърдок звъни малко след това - според Vanity Fair, Доналд Тръмп лично се е обадил на собственика на империята News Corp., за да му крещи и да настоява за опровержение. 

Мърдок отказва веднага. 

Ръководителят на decision desk на Fox News (екипа от анализатори, който взема решенията за официалните прогнозни презултати) Арнон Мишкин се включва скоро след това в ефир, за да обясни, че колегите му са силно уверени в предвидения резултат и няма да се отметнат от прогнозата си. 

В момента, в който предизборният щаб на Доналд Тръмп се готви да лансира тезата си за "откраднатите избори", медията на Рупърт Мърдок прави това, което никой друг не би могъл да стори - да оспори шансовете за втори мандат от позицията си на "легитимна" републиканска платформа. Легитимирана от самия Тръмп в продължение на 4 години. 

Обратът в отношенията между консервативните издания на News Corp. и администрацията в Белия дом е безспорен. Никога по-рано не са се чували възгласи "Fox News Sucks" по време на протести на симпатизантите на Тръмп, но и това се случи няколко часа след достигането на поредната мъртва точка в броенето на бюлетини. 

Нещо повече: смяната на тона от страна на медиите на Мърдок е внимателно координирана и синхронизирана между Fox News, Wall Street Journal и New York Post - част от любимите издания на Доналд Тръмп. 

Посланието им е еднозначно: новият президент на САЩ се казва Джо Байдън. Време е Доналд Тръмп да се подготви за оттегляне с достойнство, за да "запази наследството си". 

Водещата от Fox Лора Инграм - едно от най-близките доверени лица на Тръмп - се обърна от ефира на телевизията с призив да приеме загубата - "ако и когато тя се случи" - с чест и хладнокръвие. 

"Ако и когато дойде време да приеме неприятния резултат от тези избори - а ние се надяваме, че това никога няма да се случи, но ако и когато това стане - президентът Тръмп трябва да го направи със същата чест и хладнокръвие, която той демонстрира при дебата със Савана Гътри. Толкова много хора обърнаха внимание на тона и присъствието на духа му. Точно от това има нужда той сега", казва тя. 

"Всяка загуба - особено когато човек вярва, че процесът не е бил честен - е тежък удар. И не казвам, че трябва да я приемем тази нощ. Да загубиш - ако това се случи - е нещо ужасно. Но наследството на президентът Тръмп само би станало още по-значимо, ако той се фокусира върху прехода на държавата към бъдещето", казва Инграм. 

Wall Street Journal също публикува коментарна статия с почти идентично послание. "Краят на президентската игра", придружено с подзаглавие "Тръмп има право да се бори в съда, но му трябват доказателства за твърденията за изборни измами", посочва дословно, че наследството на Тръмп ще бъде сериозно накърнено, ако последният му ход е жлъчен отказ да приеме легитимна загуба. 

"Може би беше неизбежно това, че кампанията за преизбирането на Доналд Тръмп завърши така, както започна президентството му: с претенция за победа, докато всички възбудени негови противници го уличават в протофашизъм. Истината е, че САЩ може и вероятно ще получи нормален изборен резултат независимо от цялото крещене преди и сега", пише в коментара. 

Инфографика: Резултатите от изборите в САЩ

"Г-н Байдън води в достатъчно щати, за да спечели президентството и ако тези гласове преминат изпитанието на повторното преброяване и съдебните спорове, той ще бъде следващият президент на САЩ". 

New York Times цитира свои източници в таблоида NY Post (мястото, откъдето изтекоха хакнатите мейли на Хънтър Байдън), според които главните редактори са предупредили част от журналистическия екип да подхожда "по-твърдо" в отразяването на Тръмп.

Захлаждането в отношенията между Мърдок и Тръмп е започнало още преди изборите, твърди Daily Beast. Според техни източници - ръководителят на News Corp. е споделил пред свой партньор, че "След всичко, което се случи, хората вече са готови за Sleepy Joe" ("сънливия Джо" - подигравателен израз, който Тръмп се опитваше да наложи спрямо Джо Байдън). 

На директен въпрос (зададен в края на октомври) към Мърдок дали наистина оттегля подкрепата си за втори мандат на Доналд Тръмп, австралийският магнат отговаря: "Без коментар, освен че никога не съм наричал Тръмп "идиот". 

Странното опровержение е препратка към книгата на журналиста Майкъл Улф "Огън и гняв", която излезе още през 2018 г. В нея се описваше телефонен разговор между Мърдок и Тръмп по повод имиграционната политика на президентството, завършил, според автора, със затваряне на телефона и репликата "ш****н идиот" по адрес на президента от страна на магната.

Евангелистите, които вярват на Тръмп като на Бог


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти