Икономическите щети в Русия: По-скоро бавно изгаряне, отколкото бърз колапс Снимка: © Getty Images

Шест месеца след началото на инвазията в Украйна, Русия е затънала в изтощителна война, която не бе в плановете ѝ, но постига успех на друг фронт - дори петролната ѝ икономика да е в дълбока рецесия, тя се оказва много по-устойчива от очакваното.

"Шофирам в Москва и задръстванията са същите като преди," разказва пред CNN Андрей Нечаев - министър на икономиката на страната от ранния период на 90-те години.

Готовността на Китай и Индия да приемат евтиния руски петрол помага, но Нечаев и други анализатори вярват, че спадът в руската икономика вече е започнал и вероятно я чака продължителен период на стагнация в резултат на западните санкции.

На повърхността не се е променило кой знае какво, като изключим няколко празни магазина, в които някога се помещаваха западни марки, които напуснаха държавата. McDonalds вече се казва "Вкусно и точка", а кафенетата на Starbucks отварят отново под бранда Stars Coffee.

Голямото изселване на бизнеси, поредицата от вълни със санкции върху руската финансова система и жизненоважния за нея енергиен износ имат ефект, но той не е такъв, какъвто мнозина са очаквали.

Начаев, който бе начело на икономиката на страната в някои от най-турбулентните ѝ периоди и помогна тя да се превърне в пазарна, отдава заслугата за тази разлика на Банката на Русия.

Да, рублата постигна рекорден спад по-рано през годината, след като Запада замрази близо половината от руските финансови резерви зад граница, но след това отбеляза подем и в момента се намира в най-добрата си позиция спрямо долара от 2018 насам.

Това се дължи основно на повишението на лихвeните проценти през пролетта, голяма част от което вече се е заличило. Сега те са по-ниски от преди войната, а централната банка казва, че инфлацията, която достигна връх от почти 18% през април, се забавя и ще бъде между 12 и 15% за цялата година.

Централната банка също преразгледа прогнозата си и за брутния вътрешен продукт за годината, като сега очаква той да се свие с 4% до 6%. През април се считаше, че ще спадне с от 8 до 10%. Международният валутен фонд също очаква свиване от 6%.

Кремъл имаше полза от това, че разполагаше с години да се подготви, ударен от санкциите след анексирането на Крим през 2014.

"Напускането на Mastercard и Visa почти не засегна местните плащания, тъй като банката разполагаше със своя алтернативна система," поясни Нечаев.

През 2017 Русия създаде кредитната карта Mir, която се появи със собствена система за транзакции.

Има причина руските привърженици на McDonalds и Starbucks все още да могат да ядат от любимата си храна - от 2014 насам много западни брандове се поддадоха под натиска на правителството и локализираха веригите си за доставки. Така че когато компаниите напуснаха, бе лесно изграденото от тях да бъде купено и да продължи да работи с друга опаковка.

"Същите хора, същите продукти, същите доставки," казва Крис Уифър - един от създателите на Macro Advisory LTD - консултантска фирма, която съветва редица международни бизнеси в Русия и Евразия.

И докато веригите за бързо хранене направиха сравнително лек преход, стабилността на руската икономика в дългосрочен план далеч не е толкова сигурна и се обляга на енергийния сектор - безспорно най-големият източник на приходи за правителството.

Международната енергийна агенция твърди, че Русия е удвоила приходите си от продажбите на газ и петрол към Европа между март и юли тази година, в сравнение с предишни. При това въпреки спада на количествата - с близо 75% по-малко газ е бил изнесен през последните 12 месеца.

Петролът е друг въпрос. Прогнозите на МЕА през март показваха, че 3 милиона барела на ден трябваше да изчезнат от пазара от април заради санкциите, но това не се случи. Износът запази нивата си с малък спад през лятото.

Важен фактор за това бе успехът на Русия в опитите да открие нови пазари в Азия.

Според Хомаюн Фалакшали от консултантската фирма Kpler по-голямата част от руския петрол след началото на войната се е насочил към Азия. През юли делът е бил 56% в сравнение с едва 37% преди година.

Между януари и юли тази година Китай е увеличил приема си на значително по-евтин руски Урал с 40%, показват данните на Kpler. Въпреки първоначалния стремеж на Пекин да създаде впечатление, че не заема страна в конфликта в Украйна, резултатите са красноречиви. Износът към Индия е нараснал с повече от 1700%.

От ключово значение ще бъде какво ще се случи, когато през декември влезе в сила ембаргото на Европа към 90% от доставките на руски петрол.

Около 2 милиона барела на ден ще се окажат без купувач и докато се очаква част от тях да се насочат към Азия, експертите се съмняват, че търсенето там ще бъде достатъчно голямо, за да покрие цялото количество.

Фалакшали казва, че Китай не може да купи още много от руския петрол, тъй като отбелязва спад в търсенето в страната и просто не се нуждае от много повече от този специфичен вид.

Цената също ще играе ключова роля. Ще може ли Русия да си позволи да продължи да дава сериозни отстъпки, за да си осигурява нови пазари?

"Отстъпка с 30% на барел от 120 долара е едно, от 70 долара - съвсем друго," коментира казуса Нечаев.

Бавното сриване на руската икономика

Докато глобалната инфлация помага на руския енергиен сектор, тя вреди на хората в страната. Също като европейските жители, руснаците страдат от криза в цената на живот, която се задълбочава допълнително от войната в Украйна.

Нечаев признава, че е притеснен: "Стандартът на живот, ако го измерваме по приходи, се върна назад с 10 години."

Руското правителство се опитва да се бори с тенденцията, като изразходва все по-активно средствата си.

През май обяви, че пенсиите и минималните заплати ще се покачат с 10%. Създаде система, според която служителите на компаниите, които са преустановили дейността си могат временно да се пренасочат към друг работодател, без да прекъсват договора си. Плати 17 милиарда рубли, за да закупи облигациите на руските авиокомпании, които бяха осакатени от забраните за навлизане във въздушното пространство на други страни и санкциите, които възпрепятстват поддръжката и доставката на части от чуждестранни производители.

Именно подобни санкции като тези върху самолетната индустрия могат да имат най-дълбоко влияние върху икономическите перспективни на Кремъл. През юни министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо каза, че световният износ на полупроводници за Русия се е сринал с 90% от началото на войната. Това осакатява производството на всичко - от автомобили до компютри. Според експертите то ще остави Москва още по-назад в глобалната технологична надпревара.

"Въздействието на санкциите ще представлява по-скоро бавно изгаряне, отколкото бърз удар," смята Уифър. "Русия е изправена пред потенциално дълъг период на стагнация."

Начаев е още по-категоричен: "Икономическият спад започна."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024