Икономическото бойно поле расте: Сеул изгражда най-голямата база за чипове в света Снимка: © Getty Images

Южна Корея съобщава, че ще изгради огромно съоръжение за производство на компютърни полупроводници в Сеул, като гигантът Samsung Electronics ще инвестира около 230 млрд. долара в производството на чипове с памет.

Плановете бяха обявени от президента Юн Сук Йол в сряда и потвърдени от електронния гигант.

„Ще изградим най-големия в света нов „високотехнологичен системен полупроводников клъстер“ в района на столицата Сеул с мащабни частни инвестиции“, заяви в сряда държавният глава.

В изявление на правителството се казва, че клъстерът за чипове ще бъде разположен в провинция Кьонги, която е част от столичния район на Сеул, а общата инвестиция ще бъде завършена за около 20 години.

За този период южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics очаква да инвестира 230 млрд. долара в развиването на т.нар. от правителството най-голяма база за производство на чипове в света. Ходът е част от съвместните усилия за стимулиране на националната полупроводникова индустрия, която става все по-важна в глобален план.

През май миналата година компанията очерта план за вливане на повече от 350 млрд. долара в своите предприятия и създаване на десетки хиляди нови работни места до 2026 г. Тя заяви, че ще инвестира предимно в основни дейности като производството на чипове и биофармацевтични продукти.

Все още не е ясно дали предварително обявените инвестиции ще се припокрият с тези, обявени в сряда от правителството.

Samsung е най-известна с подразделението си за електроника, с популярните си смартфони и телевизори. През последните години компанията все повече затвърждава и ролята на доставчик на полупроводници, докато производителите по света страдат от недостиг.

Според фирмата чиповете с памет, които се оказаха основен източник на приходи за Samsung, ще продължат да бъдат основна област, в която се планират допълнителни инвестиции.

Проектът на Samsung на стойност около 300 трилиона вона е част от инвестиционен план на частния сектор на стойност 550 трилиона вона, представен от правителството в сряда. Стратегията на Сеул има за цел да разшири данъчните облекчения и подкрепата за повишаване на конкурентоспособността на високотехнологичните сектори, включително тези, включващи чипове, дисплеи и батерии.

Плановете идват в момент, когато други държави въвеждат мерки за насърчаване на националните индустрии за производство на чипове. Миналата година САЩ обявиха своя CHIPS Act за 50 млрд. долара за субсидиране на собствено вътрешно производство, докато сходен закон за чиповете в ЕС предвижда инвестирането на 43 млрд. евро в полупроводниковата индустрия на Стария континент.

По-голямата част от усъвършенстваните микрочипове в света се произвеждат само на две места – в Тайван и Южна Корея. Тайванската индустрия е по-голяма и доминираща, което Южна Корея се стреми да оспори.

Концентрацията на толкова много важни микрочипове само на две места предизвиква опасения за стабилността на световната верига на доставки, особено като се има предвид, че и Южна Корея, и Тайван са военно застрашени от съседите си, съответно Северна Корея и Китай.

Икономическото бойно поле, което неотдавна започна с чиповете, се разшири ... държавите предоставят мащабни субсидии и данъчна подкрепа“, заяви президентът Юн Сук Йол в сряда, цитиран от Reuters.

Той обясни, че правителството ще подкрепи частните инвестиции, за да се даде тласък на по-нататъшния растеж. Сеул планира да помогне с местоположението, научноизследователската и развойната дейност, работната сила и данъците.

Samsung, от своя страна, планира пет фабрики за чипове, които ще привлекат до 150 производители на материали, части и оборудване, производители на чипове без фабрики и организации за изследване и развитие на полупроводници в близост до Сеул.

В допълнение към инвестициите от частния сектор правителството ще задели 25 трилиона вона, а може и повече, за пет години за научноизследователска и развойна дейност в стратегически технологии като изкуствения интелект. То ще осигури около 360 млрд. вона за разработване на опаковки за чипове и около 100 млрд. вона за електрическа и водна инфраструктура през тази година за индустриални комплекси.

През януари правителството предложи да се повиши ставката за приспадане на данъци за инвестиции в съоръжения за производство на чипове и други стратегически технологии от 8% на 15% за големите корпорации.

Отделно от това Samsung Electronics, подразделението Samsung Display, филиалите Samsung SDI и Samsung Electro-Mechanics заявиха, че планират да инвестират 60,1 трилиона вона през следващите 10 години в региони извън метрополията на Сеул за разработване на технологии за опаковане на чипове, дисплеи и батерии.

Южна Корея, в която се намират двата най-големи производителя на чипове с памет в света – Samsung Electronics и SK Hynix Inc, се стреми да подобри стабилността на веригата на доставки, за да стане основен играч в областта на чиповете без памет, в която понастоящем доминират производители като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd и Intel Corp.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024