Илчовски е свидетелствал пред прокуратурата в продължение на 3-4 часа Снимка: © бТВ

Бизнесменът Светослав Илчовски беше разпитван от прокуратурата в петък - в продължение между 3 и 4 часа. Земевладелецът заяви пред медиите, че е повторил твърденията си от заседанията на Комисията по ревизия в 45-ото Народно събрание.

Той е свидетелствал пред държавното обвинение в присъствието на адвоката си Галя Гълъбова. Бил е разпитван във връзка с твърденията за злоупотребите по време на управлението на ГЕРБ. Гълъбова каза само, че Илчовски говорил по „определени обстоятелства и твърдения“ и е оставил необходимите документи.

Единственият коментар на бизнесмена беше: „Иван Ангелов е най-големият крадец и аз ви го показах“.

The Economist за скандала с Илчовски: Прилича на гангстерски филм, но босът е Бойко Борисов

На 5 и 7 май той се яви в комисията „Манолова“ и заяви, че икономиката се контролира от хора, близки до бившия премиер Бойко Борисов. Твърди, че най-влиятелният човек в сектора е собственикът на „Градус“ Иван Ангелов, който го принуждавал да му продава зърно на занижени цени, а бившият регионален министър Петя Аврамова го заплашила да го даде на „наши прокурори“, ако не изпълни исканото. Ангелов и Аврамова отричат.

Илчовски представи фалшиви фактури, с които се целяло да се повиши оборотът на „Градус“ при излизането ѝ на борсата през 2018 г. Говори за рекет от страна на ГЕРБ и подаръци от Ангелов за бившия премиер под формата на кюлчета злато. Каза, че знае коя е „Мата Хари“, която направила снимките с пачките и златото от спалнята на Борисов. Прокуратурата спря разследването по този случай поради „невъзможност“ да открие извършителя.

Илчовски говори и за клип със сексуални издевателства над бизнесмена Миню Стайков, докато бил в ареста. Видял видеото при една от срещите в бивша резиденция на Тодор Живков, където присъствал и Борисов. Стайков, който е подсъдим заради злоупотреби с евросредства, отрича, че той е човекът от клипа, а Борисов нарече всички твърдения на Илчовски „претоплена манжда“.

Иван Ангелов заяви, че ще заведе серия от дела срещу бизнесмена, а прокуратурата започна цялостно разследване.

В четвъртък служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов обяви, че е възложил проверка по сигнала на Илчовски пред комисията "Манолова" за предполагаемо физическо насилие и изнудване срещу знакови арестанти с клипове. В същото време Стоилов призова да се даде по-конкретна информация за периода и лицата, които може да са замесени в случаите на тормоз.


Медиите и Илчовски: Подцененият политически скандал


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024