На едно от партитата шефът играе карти с приятелите си. Един от тях показва видео за това какво се е случило на бизнесмен, който е отказал да изпълни исканото от тях. Сниман е, докато се намира в ареста и над него е извършено сексуално посегателство.

Друг член на групата, известен като „Пилето“, платил 2500 евро на бляскава жена, за да се "грижи" за шефа. Останалите подаряват на големия мъж златни кюлчета като подарък. Звучи като извадка от гангстерски филм, но се предполага, че „босът“ е Бойко Борисов – доскорошният премиер на България.

Така започва най-новата статия за България в The Economist, посветена на скандала в Комисията по ревизията в 45-ото Народно събрание, където бизнесменът Светослав Илчовски даде "шокиращи" (както ги определя изданието) показания срещу властта. Материалът в авторитетното международно издание не е подписан от конкретен автор. Отбелязва се, че статията е включена в секцията „Европа“ в печатното издание – със заглавие „Битката срещу Борисов“.

Бизнесменът, който е измъчван в затвора, е Миню Стайков. Подсъдимият за злоупотреба с евросредства отрече преди няколко дни, че той е човекът от клипа, който Илчовски видял по време на среща в една от бившите резиденции на Тодор Живков (където присъствал и Борисов).

The Economist припомня изказванията на земевладелеца Илчовски на 5 и 7 май пред комисията „Манолова“, разследваща властта на ГЕРБ, която датира от 2009 г. насам. Отбелязва се, че партиите в новия парламент не са успели да съставят работещо правителство и предсрочните избори са насрочени за 11 юли от президента Румен Радев. Той е описан като „политически враг“ на Бойко Борисов.

Показанията на г-н Илчовски трудно могат да бъдат по-изобличаващи, пише The Economist. Бизнесменът заяви, че икономиката се контролира от хора, близки до бившия премиер, а министрите са „кукли на конци“. Той твърди, че най-влиятелният човек в агрикултурния бизнес е Иван Ангелов – собственикът на фирма „Градус“. По думите на Илчовски – той бил принуден да продава зърно на компанията на Ангелов на занижени цени.

Медиите и Илчовски: Подцененият политически скандал

Илчовски представи фалшиви фактури, с които се целяло да се повиши оборотът на „Градус“ при излизането ѝ на борсата през 2018 г. Според него – всеки производител в сектора, който не се подчинявал на исканото от Ангелов (свързан с Бойко Борисов), попадал под ударите на Агенцията по безопасност на храните. Посочи, че бившият регионален министър Петя Аврамова дори го заплашила с „наши прокурори“.

Иван Ангелов заяви, че 95% от твърденията на Илчовски не са истина. Той обяви, че ще заведе серия от дела срещу него. Междувременно отбеляза, че се познава с Борисов и че бившият премиер му оказвал съдействие при износ на стоки от Турция за трети страни. Що се отнася до онези 5000 лв. за "плеймейтка", Ангелов каза, че "е много евтина". "Борисов ще си намери кой да плати за много по-скъпа", добави той.

Бойко Борисов отрече обвиненията на Илчовски, заявявайки, че са „претоплена манджа“. Доскорошният премиер обяви, че никога не се бил срещал със земевладелеца. Прокуратурата е започнала разследване и е привикала Илчовски за показания на 14 май.

The Economist отбелязва и показанията на зеленчукопроизводителя Павел Стоименов няколко дни след тези на Илчовски – отново пред Комисията по ревизия. На 10 май той заяви, че е „предоставил“ 1000 гласа за ГЕРБ на изборите чрез своите служители, но когато отказал да приеме условията на Иван Ангелов в Стара Загора, офисите му и една от къщите на служителките му били подпалени.

Втори бизнесмен обвини Иван Ангелов и говори за рекет от ГЕРБ

Показанията са изпратени и на европейската прокуратура, не само на българската, за която се смята, че е под политическо влияние, пише международното издание.

Цитирани са журналистите от „Капитал“ и „Биволъ“ – Огнян Георгиев и Атанас Чобанов. Георгиев казва, че Борисов е оцелявал при подобни скандали и преди. Той има предвид записите с гласа на бившия премиер и снимките от спалнята му, на които се виждат чекмеджета с пари и кюлчета злато. Самият Борисов заяви, че снимките са дело на жена, която нарече „Мата Хари“. Прокуратурата обаче спря разследването поради „невъзможност“ да открие коя е тя. Георгиев обяснява, че „така работи нашата държава“.

Атанас Чобанов твърди, че падението на Борисов „ще отнеме време, тъй като партията му е вградена във всички институции, включително в прокуратурата“. „Сега обаче се отваря прозорец за нови възможности“, казва той.


Прочетете още:

Новият служебен кабинет: Двамата от Харвард и петимата от "запаса"

Кадрова смяна в Агенцията за инвестиции провокира обвинения в "мутренско" поведение


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова напуска телевизията

Журналистика ще работи с Димитър Бербатов

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков