Прокуратура привика Светослав Илчовски на разпит

Зърнопроизводителят Светослав Илчовски е повикан да даде показания в прокуратурата по повод сигнала му за корупционни практики в управлението на ГЕРБ, изнесен пред комисията "Манолова".

Илчовски съобщава пред сайта "Факти", че е получил обаждане от прокуратурата с покана да се яви на разпит в петък.

"Зa извecтнo врeмe щe зaмълчa. Гoвoрим зa ceриoзни рaбoти. Cтигa прикaзки. Вaжнo e дa зaпoчнe дa ce рaбoти пo тия прикaзки. Прoкурaтурaтa щe пoкaжe. Щe зaпoчнaт aрecти. Cигурeн cъм, чe щe имa мнoгo aрecти", казва той пред медията.

По-рано днес служебният правосъден министър Янаки Стоилов каза, че ще започне проверка по твърденията на Илчовски за насилие и изнудване срещу известни бизнесмени по време на престоя им в ареста. Стоилов обаче го призова да даде по-конкретни данни за периода на предполагаемите престъпления и замесените лица.

"Не знам кой е Янаки Стоилов, нито какъв е. Видях, че е служебен министър", отговаря Илчовски пред "Факти" по този повод.

Преди седмица той се яви на две изслушвания в комисията на Мая Манолова, пред която свидетелства за множество корупционни практики с намесата на близки до Борисов бизнесмени, депутати и министри на ГЕРБ.

Илчовски уличи собственика на "Градус" Иван Ангелов в изнудване, сключване на фиктивни сделки с цел борсова манипулация, упражняване на контрол върху цялата администрация в земеделския сектор и подаръци под формата на златни кюлчета за премиера.

Той твърди още, че е бил изнудван от депутати на ГЕРБ от район Плевен, за да му позволят да развива бизнеса си с напояване на земеделски земи. Обвини и доскорошния министър на регионалното развитие Петя Аврамова, че го е заплашвала с "наши прокурори", за да не купува повече имоти в Северна България.

Както Ангелов, така и Аврамова отричат твърденията му и заявяват, че ще го съдят за клевета. Бойко Борисов, с когото Илчовски твърди, че се е срещал неколкократно в неформална обстановка в ловна резиденция на Тодор Живков, обяви, че не се познавал с бизнесмена и нарече сигнала му "претоплена стара манджа".

Проверката на прокуратурата по случая беше обявена на 9 май.


Медиите и Илчовски: Подцененият политически скандал

Прокуратурата е започнала проверка на твърденията на Илчовски и Иван Ангелов

Миню Стайков каза, че "няма сестра" и отрече да има клип с него от ареста


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024