Снимка: © бТВ

Прокуратурата е започнала проверка по повод изнесените твърдения на бизнесмените Светослав Илчовски и Иван Ангелов в Комисията по ревизия. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева, която добави, че държавното обвинение започнало работа по случая още преди няколко дни.

След края на изслушването в петък председателят на временната комисия Мая Манолова обяви, че ще изпрати събраните документи от едрия земевладелец Илчовски до прокуратурата, европейската прокуратура, Министерството на правосъдието и още няколко институции, сред които ДАНС, НАП и КПКОНПИ.

„В конкретния случай ще бъдат проверявани твърденията на Светослав Илчовски и Иван Ангелов“, каза Милева.

Медиите и Илчовски: Подцененият политически скандал

В две поредни изслушвания в комисията „Манолова“ Илчовски направи шокиращи твърдения, свързани с Бойко Борисов и ГЕРБ. В сряда той заяви, че лидерът на ГЕРБ работил заедно със собственика на „Градус“ Иван Ангелов с цел да вземе бизнеса му, а Ангелов подарил на премиера кюлчета злато. В петък обаче заяви, че не е видял кюлчетата, а „Иван Пилето“ му се похвалил за подаръка.

Илчовски обяви още, че срещу него имало скалъпено обвинение в опит за убийство на собственика на „Градус“, а регионалният министър Петя Аврамова го заплашила да го „даде“ на прокуратурата, ако не продава на Ангелов стока на половин цена. Аврамова отрича.

ГЕРБ опита на два пъти да провали заседанията, но преди това бизнесменът успя да разкрие още подробности - че е бил изнудван и рекетиран за пари от управляващите и фирми, свързани с хора на ГЕРБ, както и че „Напоителни системи“ го изнудвали да плаща рекет, ако иска да получи вода за насажденията си. Според него ГЕРБ осъществява контрол с приближени до тях бизнесмени във всеки сектор.

В сряда той заяви още, че знае коя е Мата Хари – жената, направила снимките от спалнята на премиера, в които се виждат кюлчета злато и пачки в чекмеджето му. Прокуратурата се беше заела и с разследване на този случай, но го спря поради „невъзможност“ да открие кой е авторът на снимките.

Междувременно Иван Ангелов, който е собственик на „Градус“, отрече обвиненията на Илчовски и обяви, че ще заведе серия от дела срещу него. В петък той също присъстваше на заседанието на комисията и каза, че с Бойко Борисов имат „чисто мъжки отношения, нищо сексуално“.

Ангелов заяви, че премиерът в оставка, с когото играят карти, му е помагал за разрешаване на проблеми с износа на стоки през Турция до трети страни. Относно твърденията на Илчовски, че лидерът на ГЕРБ платил 5000 лв. за плеймейтка, той отвъна: „Много е евтина. Борисов ще си намери кой да плати за много по-скъпа“.


Митов нарече заседанията с Илчовски "махленски спорове", а думите на Трифонов - "общи приказки"

Депутат от ГЕРБ за Илчовски: "Ако този човек пострада, знаете кой ще е виновен пак"

Светослав Илчовски и ГЕРБ: Историята на сигналите и делата "на трупчета"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента

Заснетият в тайна филм за Навални направи премиера, има и българско участие

Журналистът Христо Грозев е с основна роля за разследването срещу извършителите на нападението