Митов нарече заседанията с Илчовски "махленски спорове", а думите на Трифонов - "общи приказки"

„Не може да се ползват държавни институции за подобни махленски спорове, за да петнят името на ГЕРБ“ – по този начин бившият външен министър Даниел Митов коментира двете заседания на Комисията по ревизия, на които бизнесменът Светослав Илчовски обвини партията в корупция на най-високо ниво.

„Първият опит да се проведе това заседание беше отвъд правилата. Мая Манолова започна да създава скандали, защото не се знае дали ще влезе отново в парламента. Това беше скандален начин за организиране на работническо-селски трибунал без никакви правила. Комисията – от такава за разследване на престъпления – се превърна в комисия за цената на пшеницата и царевицата“, твърди Митов, който присъстваше на заседанието в петък.

Според него Илчовски е донесъл „някакви листчета с някакъв сигнал“. „После се оказа, че определени неща не са верни, а и той си ги отрече. Посегателства срещу Миню Стайков? Адвокатът му отрече тази теза, на второто заседание Илчовски дори не успя да произнесе името на Стайков. После се оказа, че не бил виждал и кюлчета, а някой му се похвалил“, каза Митов в интервю за bTV.

Медиите и Илчовски: Подцененият политически скандал

В сряда едрият земевладелец Светослав Илчовски обвини ГЕРБ и Бойко Борисов в рекет, корупция и търговия с влияние, но в крайна сметка мащабът на скандала беше подценен от националните медии. Бизнесменът каза, че Борисов работил заедно със собственика на „Градус“ Иван Ангелов с цел да вземе бизнеса му, а Ангелов подарил на премиера кюлчета злато.

В петък изслушването на Илчовски в комисията „Манолова“ продължи, като тогава той заяви, че не е видял кюлчетата, а самият Ангелов му се похвалил. Заяви, че срещу него имало скалъпено обвинение в опит за убийство на собственика на „Градус“, а регионалният министър Петя Аврамова го заплашила да го „даде“ на прокуратурата, ако не продава на Ангелов стока на половин цена. Аврамова отрича.

ГЕРБ опита на два пъти да провали заседанията, а Митов заяви, че членовете на партията са „изключително ядосани и мотивирани“. Той обаче не коментира думите на Иван Ангелов, който каза, че с Борисов имали „чисто мъжки отношения“, а премиерът му помагал за разрешаване на проблеми с износа на стоки.

Иван Ангелов за Борисов: "Имаме чисто мъжки отношения, нищо сексуално"

Бившият външен министър коментира и думите на Слави Трифонов от събота, който каза, че трябва да се „изчегърта“ всичко, което ГЕРБ са направили до този момент. „Това са общи приказки. Какво значи изчегъртване? ГЕРБ управлява повече от 10 години, направили сме много неща, а повечето са добри. Ще изчегъртаме направените пътища или построените мостове ли, г-н Трифонов?“.

„Г-н Трифонов мълча известно време, а вчера се появи да каже нещо, което нищо не означава. Той трябва да каже как да се случи промяната, трябва да говори пред хората, които са му гласували доверие. Това са някакви революционни послания, които до нищо не водят“, добави Митов и заяви, че според него ИТН е създала „зоопарк“ в Народното събрание - същия този парламент, в който Бойко Борисов не се яви дори веднъж.

Депутатът от ГЕРБ се съгласи с думите на премиера в оставка, който заяви, че краткият живот на 45-ото Народно събрание е струвал близо 19 млн. лв. на ден (заради 8-те заседания на НС). Тази сметка Борисов направи след твърдението си, че изборите стрували 150 млн. лв.

„Животът на това Народно събрание трябваше да приключи по-бързо, то коства пари, а не произвежда нищо. Това беше галопиращо безумие и нездрав ентусиазъм да се произвежда законодателство, което да обслужва интересите на същите тези партии, които влязоха в парламента. Те промениха Изборния кодекс без оглед на никакви международни стандарти. Очевидно има координация с президента, защото се обнародва за една нощ“, твърди Митов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче не е прав за цената на изборите. По документи на правителствената план-сметка – тя не е 150 млн., а 101,6 млн. лв., като в това число влизат 36 млн. лв. за закупуването на 9600 машини за гласуване. Те ще се използват и на предстоящите редовни избори, ако ЦИК и "Сиела" уредят споровете си по изпълнението на договора.


Колко всъщност струваха Избори 2021?

Кой печата бюлетините за изборите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024