Митов нарече заседанията с Илчовски "махленски спорове", а думите на Трифонов - "общи приказки"

„Не може да се ползват държавни институции за подобни махленски спорове, за да петнят името на ГЕРБ“ – по този начин бившият външен министър Даниел Митов коментира двете заседания на Комисията по ревизия, на които бизнесменът Светослав Илчовски обвини партията в корупция на най-високо ниво.

„Първият опит да се проведе това заседание беше отвъд правилата. Мая Манолова започна да създава скандали, защото не се знае дали ще влезе отново в парламента. Това беше скандален начин за организиране на работническо-селски трибунал без никакви правила. Комисията – от такава за разследване на престъпления – се превърна в комисия за цената на пшеницата и царевицата“, твърди Митов, който присъстваше на заседанието в петък.

Според него Илчовски е донесъл „някакви листчета с някакъв сигнал“. „После се оказа, че определени неща не са верни, а и той си ги отрече. Посегателства срещу Миню Стайков? Адвокатът му отрече тази теза, на второто заседание Илчовски дори не успя да произнесе името на Стайков. После се оказа, че не бил виждал и кюлчета, а някой му се похвалил“, каза Митов в интервю за bTV.

Медиите и Илчовски: Подцененият политически скандал

В сряда едрият земевладелец Светослав Илчовски обвини ГЕРБ и Бойко Борисов в рекет, корупция и търговия с влияние, но в крайна сметка мащабът на скандала беше подценен от националните медии. Бизнесменът каза, че Борисов работил заедно със собственика на „Градус“ Иван Ангелов с цел да вземе бизнеса му, а Ангелов подарил на премиера кюлчета злато.

В петък изслушването на Илчовски в комисията „Манолова“ продължи, като тогава той заяви, че не е видял кюлчетата, а самият Ангелов му се похвалил. Заяви, че срещу него имало скалъпено обвинение в опит за убийство на собственика на „Градус“, а регионалният министър Петя Аврамова го заплашила да го „даде“ на прокуратурата, ако не продава на Ангелов стока на половин цена. Аврамова отрича.

ГЕРБ опита на два пъти да провали заседанията, а Митов заяви, че членовете на партията са „изключително ядосани и мотивирани“. Той обаче не коментира думите на Иван Ангелов, който каза, че с Борисов имали „чисто мъжки отношения“, а премиерът му помагал за разрешаване на проблеми с износа на стоки.

Иван Ангелов за Борисов: "Имаме чисто мъжки отношения, нищо сексуално"

Бившият външен министър коментира и думите на Слави Трифонов от събота, който каза, че трябва да се „изчегърта“ всичко, което ГЕРБ са направили до този момент. „Това са общи приказки. Какво значи изчегъртване? ГЕРБ управлява повече от 10 години, направили сме много неща, а повечето са добри. Ще изчегъртаме направените пътища или построените мостове ли, г-н Трифонов?“.

„Г-н Трифонов мълча известно време, а вчера се появи да каже нещо, което нищо не означава. Той трябва да каже как да се случи промяната, трябва да говори пред хората, които са му гласували доверие. Това са някакви революционни послания, които до нищо не водят“, добави Митов и заяви, че според него ИТН е създала „зоопарк“ в Народното събрание - същия този парламент, в който Бойко Борисов не се яви дори веднъж.

Депутатът от ГЕРБ се съгласи с думите на премиера в оставка, който заяви, че краткият живот на 45-ото Народно събрание е струвал близо 19 млн. лв. на ден (заради 8-те заседания на НС). Тази сметка Борисов направи след твърдението си, че изборите стрували 150 млн. лв.

„Животът на това Народно събрание трябваше да приключи по-бързо, то коства пари, а не произвежда нищо. Това беше галопиращо безумие и нездрав ентусиазъм да се произвежда законодателство, което да обслужва интересите на същите тези партии, които влязоха в парламента. Те промениха Изборния кодекс без оглед на никакви международни стандарти. Очевидно има координация с президента, защото се обнародва за една нощ“, твърди Митов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче не е прав за цената на изборите. По документи на правителствената план-сметка – тя не е 150 млн., а 101,6 млн. лв., като в това число влизат 36 млн. лв. за закупуването на 9600 машини за гласуване. Те ще се използват и на предстоящите редовни избори, ако ЦИК и "Сиела" уредят споровете си по изпълнението на договора.


Колко всъщност струваха Избори 2021?

Кой печата бюлетините за изборите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023