Премиерът в оставка Бойко Борисов обвини партиите в отиващото си 45 Народно събрание в бездействие и направи сметка, според която "това шоу струва 18,75 млн. лв. на ден". 

Изчислението му се оказа направено на база на броя на проведените редовни пленарни заседания от парламента между 15 април и 7 май (общо 8) и сума от 150 млн. лв., която според Борисов била платена за организирането на парламентарните избори. 

По документи на правителствената план-сметка - цената на редовните избори на 4 април не е 150 млн. лв., а 101,6 млн. лв., като в това число влизат 36 млн. лв. за закупуването на 9600 машини за гласуване. Те ще се използват и на предстоящите редовни избори, ако ЦИК и "Сиела" уредят споровете си по изпълнението на договора

За да скочи сумата от 101,6 до 150 млн. лв. - оказва се, че Борисов добавя в нея и част о средствата, платени за редовните доставки на ваксини срещу Covid-19 в България в периода преди изборите, които бяха използвани приоритетно за имунизирането на членове на СИК. 

Колко всъщност струваха Избори 2021?

"Парламентът беше закрит. Аз се надявам, че президентът Радев не се гордее с продукта, който една година създава и накрая беше изпратен в парламента. Предполагам, че не се гордее с тях и разбра какво направи. Тези избори, които минаха, бяха 150 милиона, за машини, за средства за ваксиниране на членове на избирателни комисии. И за 8 работни дни, защото си провалиха едно от заседанията, излиза, че тези избори за работата на тези хора струват по 18,75 млн. - 19 млн. на ден струва това шоу. Хубаво, че го закриха, защото с това шоу щяха да фалират", каза Борисов във включване във Facebook-профила си от Порто. 

В сметката му явно не се отразява фактът, че парламентът не работи само по време на пленарните си заседания, а и при срещите на комисиите. Самият той отказа неколкократно да се яви на изслушвания пред народните представители, а всички министри от кабинета излязоха едновременно в отпуск в последния ден, в който можеше да се проведе парламентарен контрол - 7 май.  

"Сега наново ще похарчим 100 милиона и още толкова за президентските избори. Когато Европа и светът броят центовете и се чудят как закъсалите да бъдат компенсираните, ние харчим стотици милиони за шоу. Представете си го в земеделска продукция, в асфалт, в образование, в здравеопазване", каза той. 

В монолога си пред камерата Борисов не коментира нищо от корупционния скандал около обвиненията на Светослав Илчовски или признанията на собственика на "Градус" Иван Ангелов за пряката намеса на премиера при разрешаване на частните му спорове с администрациите на чужди държави и съмнителните обстоятелства около бартера с ОАЕ през 2020 г. 

Единствената му реплика по адрес на комисията на Мая Манолова беше, че изслушванията й продължават с още един ден, защото "някои хора си мислят, че може и да не бъдат избрани за депутати".

Иван Ангелов за Борисов: "Имаме чисто мъжки отношения, нищо сексуално"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"

Предстои ваксината на Pfizer да бъде одобрена и за деца на 5-11 г.

Експерти към FDA направиха препоръката, чака се окончателно решение на американската CDC