Втори бизнесмен обвини Иван Ангелов и говори за рекет от ГЕРБ

Втори бизнесмен обвини Бойко Борисов и ГЕРБ в рекет и натиск срещу бизнеса чрез собственика на фирма „Градус“ Иван Ангелов.

Това е Павел Стоименов – зеленчукопроизводител и собственик на фирмата „Агро - Бел 2001“. В Комисията по ревизия, в която преди седмица говореше Светослав Илчовски, той обяви, че картел на име Г-8 под ръководството на Ангелов е „откраднал бизнеса му“ в Стара Загора. Стоименов каза, че разполага с документи, които ще бъдат изпратени в прокуратурата и ще докажат думите му.

„От 2001 г. насам съм най-големият зеленчукопроизводител. Имаме около 350 човека, които работят при нас постоянно, отделно 500 човека наемаме на година за допълнителна работа. Зареждаме със зеленчуци всички вериги в България. Фирмата е регистрирана през 2001 г. Занимавах се със земеделие в Северна България, а през 2007 г. отидох в Стара Загора. Там обаче се натъкнахме на ужасни неща“, разказа Стоименов, докато ГЕРБ неуспешно опита да заглуши сигнала му.

„След като отидохме и започнахме да наемаме земеделски земи и да образуваме стопанство – рентата беше 10-15 кг зърно на декар. Сполетяха ни обаче беди. Тези беди дойдоха точно от един картел Г-8. Той е образуван от много земеделци в Стара Загора и е с главното управление на Иван Ангелов от „Градус“, твърди бизнесменът.

Той твърди, че е бил принуден от Ангелов да плаща изкуствено ниски ренти и да не купува земеделска земя. „Офисите ни бяха запалени. Къщата на една от нашите служителки беше запалена два пъти – през 2011 и 2014 г. Това е под явната диктовка на Ангелов, който контролира този регион. Тази компания Г-8 ни извика в хотел „Железник“, за да ни каже, че рентите трябва да са по-ниски. Ние не се съобразихме, щяхме да ощетим всички собственици на земеделска земя в региона. Вече беше станал единият палеж, а след отказа ни стана и вторият“, твърди Стоименов. Попитан дали има преки доказателства, че палежите са били извършени от Ангелов или свързани с него лица, той не успя да отговори.

Стоименов казва, че не познава Иван Ангелов, но го свързва с ГЕРБ. Не даде доказателства по какъв начин прави връзка между собственика на „Градус“ и управляващите през последните 10 години, но цитира думите на самия Ангелов отпреди дни. „Той самият каза – помолих премиера. Това е зависимост, не искам нашата държавност да бъде зависима. Затова съм тук“, каза Стоименов.

Преди дни Ангелов заяви, че е искал съдействие от Бойко Борисов за износ на стоки от Турция в трети страни.

Стоименов заяви, че е гласувал за ГЕРБ и каза на Тома Биков от партията, че на последните избори им "осигурил" 1000 гласа. Попитан как знае тази цифра, той отговори: "Защото знам на колко хора плащам заплатата. Не съм купувал гласове, а съм агитирал за ГЕРБ", твърди Стоименов.

След 2014 г., казва той, „реших да играя по техните правила“. „И така допреди 1 месец. Мислехме, че нещата са се променили и няма да го има този рекет. Тогава вдигнахме рентата, давахме до 200 кг на декар зърно и пуснахме нови обяви. При нас обаче дойдоха емисарите на г-н Ангелов. Първият беше колега земеделец от с. Бяло Поле - Митю Митев. Този колега ме предупреди точно – „Момчета, бате Иван ви вика да се разберете“. Ние преди това знаехме, че ще имаме проблеми с този бате Иван. Затова приехме да продаваме част от земите“, твърди Стоименов.

"Успяхме да продадем 3000 дка, за да избягаме, но купувачът свали цената, защото пак беше под диктовката на Ангелов“, твърди бизнесменът. "Скоро дойде втори емисар и за нас стана притеснително. Държанието на този господин, който беше тук (б.а. - Иван Ангелов), ме провокира, защото видях, че е арогантен. Той държи целия регион на подчинение".

Той твърди, че през 2014 г. същата група му откраднала фирмата "по електронен път". "От фирма с 50 хиляди дка собствена земя останах без пари да плащам заплатите на хората", казва Стоименов. "След като ми откраднаха фирмата, ми бяха прехвърлили 80 000 декара в Шумен на трети лица. Взеха ми земята".

Тогава ангажирал нотариуси и адвокати, за да изготвят документ с иницииране на промени в законите. Организирал Асоциацията на зърнопроизводителите, Асоциацията на недвижимите имоти, които да помогнат „това повече да не се случва в нашата държава, защото е абсолютна свинщина“.

Стоименов заяви, че е участвал на кръгла маса в Министерството на правосъдието. Тогава, според думите му, било решено да не се променя една важна точка - при продажбата на фирма да се изисква задължително удостоверение за липса на задължения към хазната и персонала. „Ако беше приета, щяхме много да спестим. Знаете ли колко бизнесмени си продават фирмите за 10-15 млн. лв. на други, които приемат политици на партита за Нова година? Не искам политик да сяда с престъпник, политик да сяда с бизнесмен“, казва Стоименов.

"След като ми откраднаха фирмата, станах консултант по кражба на фирми. Знаете ли колко ме викаха, за да консултирам как да си оправят крадените фирми?", допълни той. Даде пример с още хора, които пострадали от натиска на Ангелов – гръцки бизнесмен от Луковит бил принуден да се откаже от бизнеса, защото му измислили „несъществуваща салмонела“ при пилешкото месо. „Частната лаборатория казва, че няма, държавната – че има. Човекът се разплака“, каза Стоименов.

Той разказа още, че открил фирма за търговия на зърно в Гърция след 2016 г. с цел да се изнесе от страната. „Изнесохме 20% от капитала от България, защото се притеснявахме“.

Председателят на комисията Мая Манолова предложи сигналът на Стоименов да се препрати на прокуратурата заради данните за палежи и кражба на фирми.


Медиите и Илчовски: Подцененият политически скандал

Миню Стайков каза, че "няма сестра" и отрече да има клип с него от ареста

Нов скандал в комисията "Манолова" - този път заради липсващи документи от "Автомагистрали"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024