Илхан Андай: Доган отправи послание и към Анкара, и към Брюксел, и към Москва

Обръщението на Ахмед Доган, с което поиска ДПС да избере двама съпредседатели вместо един лидер в лицето на Делян Пеевски, е насочено едновременно към Анкара, София, Брюксел, Вашингтон и Москва.

Това коментира журналистът Илхан Андай от кърджалийския сайт "Родопи 24", който следи събитията в ДПС.

Андай предупреди наблюдателите да не очакват "екшън" в партията по време на Националната конференция през февруари - "по-скоро посланието е повод за размисъл на останалите важни в българската политика и желание за връщането на партията в домовете на етническите турци".

Според него - линията на Доган е продължение на позицията, която и Делян Пеевски вече обяви на символична за ДПС дата, 26 декември. Тогава се отбелязва годишнината от насилието на комунистическите служби срещу българските турци в Могиляне по време на т.нар. Възродителен процес, при което загива и 17-месечно бебе на име Тюркян.

"Това обръщение започна още на 26 декември 2023 г. на святото за етническите турци място - паметника Тюркян чешма в Кърджалийско. Започна го самият Делян Пеевски с думите на Доган от преди година: Върнете връзката с нашите хора, губим я някъде в последните 10 г. Делян Пеевски се извини за този период", каза Андай.

Същият рефрен за "нарушената връзка" с избирателите се повтори и в декларацията на председателя на ПГ на ДПС от тази сутрин по повод годишнината от създаването на партията.

Йерархията в партията ще се запази, казва още журналистът - начело стои Доган, след него е Пеевски, а надолу са всички останали от актива.

В основата на посланието на Доган е желанието му да увеличи избирателите на ДПС отвъд 150 - 200 000 души от твърдия електорат, които "вали-гърми, са гласували за ДПС и пак ще гласуват".

"Те легитимират партията и дават сигурност на Доган, но не вършат чудеса. Чудеса се случват с над 400 000 гласа, за които Доган говори от години и налагаше на Карадайъ като цел. Това не се постигна, но има наченки да се случи с активното участие на Делян Пеевски", каза Андай.

Той определи Джевдет Чакъров като "част от отбор юнаци, в който всеки един би могъл да стане съпредседател".

"Те легитимират партията и дават сигурност на Доган, но не вършат чудеса. Чудеса се случват с над 400 000 гласа, за които Доган говори от години и налагаше на Карадайъ като цел. Това не се постигна, но има наченки да се случи с активното участие на Делян Пеевски. Доган има нужда от авторитетен етнически турчин, за да успокои онова жужене сред тези 150 000 души, които имат нужда от време да припознаят лидера, който идва "от другия бряг", образно казано", каза още Андай.

Снимка на Делян Пеевски в парламента Пеевски се загрижи за "нарушената връзка с хората" в ДПС след оттеглянето на Доган


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024