Илхан Кючюк: Това, което се случва в ДПС, е нетърпимо Снимка: © ДПС

"Това, което се случва в ДПС, е нетърпимо." Такава позиция за ситуацията в Движението изрази в интервю за БНР евродепутатът Илхан Кючюк.

По думите му в момента е налице "прегрупиране на партията" и опит за вътрешен преврат.

За партиен преврат заговори и почетният председател Ахмед Доган в писмото си отпреди дни, с което поиска оставката на Делян Пеевски и на други членове на ръководството на партията. В него Доган посочва, че "никога, от създаването си преди повече от 34 години, Движението не е използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби".

"Всичко, казано в писмото на господин Доган, е истината и се случва", категоричен е Кючюк. По думите му Доган "не налага мнение чрез авторитета си, а препоръчва".

Запитан дали и преди избирането му за съпредседател на ДПС Делян Пеевски е проявявал признаци на авторитарен стил, евродепутатът отговори с "може би".

"Може би сме ги виждали, но до такава степен не са се усещали. Малко или много през годините този демократичен рефлекс в партията се е позагубил от една страна. От друга, ДПС винаги се е характеризирала като монолитна партия и по дефиниция всичко, което се случва, трябва да остане в рамките на нашето семейство, а не да излизаме пред медиите", каза той.

"Моята вина, вината на тези, които са мълчали, трябва да бъде поета", допълни още Кючук.

Евродепутатът апелира в ДПС да се превъзмогне страхът и "да се защити партията, защото в противен случай с мълчание се легитимира случващото се".

"Страх ги е, защото ги плашат, защото ги страхуват. Важният въпрос е дали партията има демократичния рефлекс да се събуди и да каже – така не може", коментира евродепутатът, като добави, че "кризата е дълбока и има много измерения".

Политикът обаче не бил разговарял все още за въпросната криза с колегите си евродепутати - Елена Йончева и Танер Кабилов. На европейските избори от 9 юни Йончева изненадващо премина от БСП към ДПС след покана лично от Делян Пеевски.

Кючюк определи като "разказ за наивници" тезата, че анти-Доган писмото, разпространено от имейла на зам.-председателя на ДПС Станислав Анастасов до западни посолства в България, е изпратено от други хора. В изтеклия в медиите документ Анастасов, от името на Пеевски, обяснява как Доган имал връзки с Русия.

"Осем младежи са седнали на компютъра и им е скимнало точно на 3-ти юли, когато се гласуваше правителството "Желязков", да напишат и изпратят писмото до дипломатическия корпус точно след гласуването", описа абсурда на ситуацията той.


Пеевски топи Доган пред западни посолства за връзки с Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024