Пеевски топи Доган пред западни посолства за връзки с Русия Снимка: © Булевард България

ДПС е изпратило писмо до западни посолства в България, като ги "предупреждава" за близки отношения на Доган с Русия и посланика ѝ Елеонора Митрофанова.

Предполагаемият автор е зам.-председателят на партията Станислав Анастасов (част от крилото Пеевски), който на практика обвинява Доган не само за вътрешнопартийните скандали в ДПС, но го вижда и като извършител на "хибридна атака срещу парламентарната демокрация" в страната.

Самият Анастасов обаче отрича да е изпращал подобен текст, а според сайта "Родопи 24" на Илхан Андай - то било написано от "мъжка секретарка на евродепутата Илхан Кючюк". Кючюк открито се обяви на страната на Ахмед Доган в конфликта с Пеевски. Във вторник той разпространи и още една позиция от името на Либералния интернационал, който поддържа Доган на фона на вътрешнопартийния скандал.

Писмото до посолствата първо беше публикувано от "Капитал", то носи името на депутата Станислав Анастасов като автор, но в него е изрично упоменато, че е от името на Пеевски. Текстът е бил изпратен до представители на чуждестранни посолства в България.

"Булевард България" потърси за коментар няколко посолства на страни от ЕС в България, за да провери официално автентичността на писмото. Очакват се отговори, но неофициално беше потвърдено както наличието на подобно писмо, така и неговото съдържание. Отделно мета данните на файла, съдържат запис с името "Станислав Анастасов", показа проверка на медията ни.

Пред "24 часа" Станислав Анастасов отрича да е автор на документа. Той е коментирал, че писмото може да е написано от друг човек, който е ползвал компютъра му.

В документа се акцентира върху "предишни изяви на Доган и подкрепата му за Русия, както и близките му отношения с посланик (Елеонора) Митрофонова и руския консул в България".

На Доган е приписан провалът на проектокабинета, съставен с първия мандат на ГЕРБ, който щял да "гарантира постоянното членство на България в ЕС и НАТО". Това била и "единствената реална възможност" за правителство в 50-ото Народно събрание, става ясно от текста.

"Ахмед Доган се опита да повлияе на парламентарната група на ДПС чрез телефонни обаждания да НЕ подкрепи предложеното правителство на Росен Желязков. В резултат на това действията на г-н Доган доведоха до разделение в парламентарната група на ДПС", пише още Анастасов.

Пеевски, декларира, че ДПС остава гарант на "евроатлантизма".

Информацията досега е, че писмото е създадено на 3 юли - деня на гласуването на проектокабинета на ГЕРБ, когато вотът беше минал. Тогава 15 депутати не подкрепиха правителството, защото такава е била повелята на Доган, а Пеевски ги "заплаши", че няма да останат депутати. И каза, че само 30-те, гласували "за", са "евроатлантици". Впоследствие беше изключен трети народен представител от групата - Джейхан Ибрямов. Но разцеплението беше започнало преди това с отстраняване на депутатите Рамадан Аталай и Айсел Руфат, както и с изненадваша оставка на Филиз Хюсменова от парламента.

След това официалната версия на Пеевски - описана в емоционално писмо за вярност, е, че няма разделение между него и Доган, председателят иска "единство" с почетния лидер. По-рано в понеделник

През май в разгара на предизборната кампания Пеевски, който е санкциониран по глобалния закон "Магнитски" за корупция, се срещна с посланици на страните членки на ЕС в белгийската резиденция в София. Срещата, осъществена под шапката на Белгийското председателство, на практика представляваше негова своеобразна легитимация в навечерието не само на европейските, но и на парламентарните избори у нас.

По този повод пет неправителствени организации, сред които Антикорупционният фонд и Институтът за пазарна икономика, изпратиха протестно отворено писмо до до белгийския посланик в България. В него те посочиха, че подобни действия са знак за "легитимация на сегашното статукво" и "не помагат за решаването на проблема с корупцията и върховенството на правото в България".

Пеевски се оплака от натиск на Чакъров над областни структури


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024