Илиана Иванова е избрана за еврокомисар. ЕП одобри кандидатурата ѝ Снимка: © Европейски парламент

С 552 гласа "за" Европейският парламент одобри българският кандидат Илиана Иванова за поста на еврокомисар. Това е една от последните стъпки от процедурата в Брюксел, през която тя трябваше да премине.

По-рано кандидатурата на Иванова беше одобрена от Председателския съвет на Европейския парламент, след като тя премина успешно и изслушването си пред комисиите по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и по култура и образование (CULT) миналата седмица. Сега остава единствено и одобрение от Европейския съвет, което се очаква до края на седмицата. След него Иванова официално ще може да встъпи в длъжност.

Срещу кандидатурата гласуваха 27 евродепутати, а 51 се въздържаха.

Така Илиана Иванова официално ще заеме позицията в изпълнителния орган на ЕС, като ще отговаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта - пост, който тя наследява от Мария Габриел.

След гласуването в пленарна зала кандидат-еврокомисарят изказа благодарности към българската делегация от евродепутати, които са и оказали съдействие и подкрепа по пътя ѝ към поста в ЕК.

Коя е Илиана Иванова?

Иванова е член на Европейската сметна палата от България. Тя беше едно от първите лица на ГЕРБ в листата им за евродепутати в началото на управлението на Бойко Борисов.

  • Иванова е сред българските кадри на високо ниво в органите на ЕС, наред с хора като Лиляна Павлова в Европейската инвестиционна банка, директора на Евростат Мариана Коцева и Димитър Цанчев, който оглави мисията на ЕС в Израел.

  • Във визитката, която ГЕРБ разпространиха за Илиана Иванова, се посочва, че е завършила международни икономически отношения във Варна и магистратура по международни финанси в Thunderbird School of Global Management в Аризона, САЩ.

  • Кариерата ѝ започва като анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона.

  • Между 2007-2009 е член на Столичния общински съвет, а през 2009 г. е избрана за евродепутат от ГЕРБ.

  • На 1 януари 2013 г. става член на Европейската сметна палата, като от 7 години е декан на одитен състав II, отговарящ за одита в сферата на структурните политики, транспорта и енергетиката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024