Евродепутати изпитаха Илиана Иванова, за да оценят дали е подходяща да бъде еврокомисар Снимка: © Европейски парламент

Статията е обновена на 5 септември в 14:45 ч.


Българският кандидат за еврокомисар Илиана Иванова смята, че са необходими повече инвестиции в иновациите, за да може Европейският съюз да се справи с предизвикателствата на бъдещето. Това ще бъде и един от приоритетите ѝ, ако бъде избрана за отговорния пост в Европейската комисия.

В продължение на три часа кандидат-комисарят отговари на точно 25 въпроса на евродепутати от комисиите по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и по култура и образование (CULT) на Европейския парламент.

В стъпителната си реч тя "отдаде почит" на предшественичката си на поста Мария Габриел, която, по думите ѝ, е направила много не само за европейските граждани, но и за украинците.

Иванова представи изявлението си пред членовете на комисията, в което говореше на няколко езика - български, английски, френски и немски. Тя акцентира върху предишния си опит като евродепутат и член на Европейската сметна палата и показа готовност за позицията в Европейската комисия.

"Европейският парламент е в основата на моята ангажираност към европейската идея от годините ми като евродепутат и последващата ми работа като член на Европейската сметна палата. Това бяха определящи моменти за мен като политик, професионалист, благодарна съм за всички години на сътрудничество, отношение, доверие и диалог, който имах с вас по важни аспекти на европейските политики", заяви Иванова.

Кандидатът за еврокомисар Илиана Иванова

Кандидатката беше попитана серия от въпроси по редица теми - предимно в сферата на науката, образованието, културата и младежта - за които ще отговаря, ако бъде одобрена. Тя изтъкна, че в областта на науката и изследванията има разпокъсаност и инвестициите там са под 3% от БВП на блока и са доста по-ниски от някои от конкурентите на ЕС.

"Ако бъда одобрена, ще направя всичко възможно да постигна поставените цели, ще работя за стабилен и достатъчен бюджет, ще се съсредоточа върху новаторски възможности за развиите на авангардни технологии, за да сме водещи в тази област", каза Иванова.

Евродепутатката от ЕНП/ГЕРБ Ева Мейдел, която е член на комисията по промишленост, зададе на българския кандидат "въпрос за един милион лева" - за развитието на индустрията и технологичните компании. Иванова посочи, че този сектор е от изключително значение за ЕС и цитира ролята на Европейския съвет за иновации (ЕСИ).

Тя изрази несъгласие с идеята, която Брюксел обсъжда, бюджетът за култура да бъде намален с близо 40 млн. евро - вместо това Иванова се застъпи за развитие на програмата "Творческа Европа", с която се финансират артистите.

В отговорите си пред комисиите българският кандидат акцентира върху развитието на програмите на ЕС за младежта като "Еразъм+", както и насърчаване на спортните прояви.

Иванова беше попитана за позицията ѝ за равнопоставеността на половете, като испанската евродепутатка от "Зелените" Диана Риба ѝ припомни скорошния случай със скандалната принудителна целувка на Световното първенство по фтубол за жени. Отговорът ѝ беше предпазлив - тя призна, че ЕК има ограничени правомощия в областта на спорта, тъй като той е от компетенцията на държавите членки.

"Равнопоставеността на половете за мен е въпрос, който трябва да се разгледа не само в областта на спорта, но във всички област, които са част от моя ресор. Това е един от основните приоритети на Комисията. Има задължителни планове за равнопоставеност на половете, когато се представят проекти и има начин да се измерва. При спорта нещата са по-различни. Това е област която компетентецията е у държавите членки", отговори Иванова.

Какви са оценките?

Изслушванията на кандидатите за членове на ЕК пред комисиите са задължителна част от процедурата за назначаване в изпълнителния орган на ЕС. Процедурата в Брюксел сега се задвижва към председателите на двете комисии, които във вторник ще проведат заседание, за да дадат своята оценка. Тя ще стане ясна по-късно през деня.

Резултатите от изслушването ще бъдат предадени на Председателския съвет, в който влизат председателят на ЕП Роберта Мецола и ръководителите на политическите групи. Тяхното решение се очаква в сряда, когато ще стане ясно окончателната оценка от изслушването.

Дори и тя да е положителна, Иванова може да стане еврокомисар едва след като кандидатурата ѝ бъде гласувана от всички останали евродепутати - което вероятно ще се случи на пленарната сесия в ЕП на 11-14 септември.

Председателите на ITRE и CULT заявиха, че са останали впечатлени от изслушването. Председателката на комисията по култура Сабине Верхайен каза, че е "положително настроена" към задълбочените познания на Иванова и смята, че тя е отговорила на въпросите "по адекватен и отличен начин".

Положителна беше реакцията и на председателя на комисията по промишленост Кристиан Силвиу Бушой, който изтъкна "самоувереността, силното лидерство, добрите познания по портфолиото и много добри умения за работа" на Иванова.

"Сигурен съм, че г-жа Иванова ще бъде отличен комисар", заключи той.

Кандидатът за български еврокомисар Илиана Иванова На изпит за еврокомисар: Брюксел изслушва Илиана Иванова за поста в ЕК

Коя е Илиана Иванова - кандидатът на ГЕРБ за еврокомисар


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024