На изпит за еврокомисар: Брюксел изслушва Илиана Иванова за поста в ЕК Снимка: © Европейски парламент

Европейският парламент изслушва българския кандидат за еврокомисар Илиана Иванова. Тя е предложението на България за позицията на комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Иванова ще бъде изслушана от комисиите по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и по култура и образование (CULT).

В рамките на близо три часа тя ще трябва да отговоря на въпроси от членовете на двете комисии, които ще трябва да оценят нейните компетенции и пригодност за позицията на еврокомисар.

В кандидатурата си Иванова посочва няколко приоритета, сред които запазването на позицията на Европа като световен лидер в областта на науката, научните изследвания и иновациите и продължаване на усилията за изпълнение на Европейския зелен пакт и цифровия преход.

Ако кандидатурата бъде одобрена, българският кандидат за еврокомисар ще наблюдава водещата програма на ЕС за научни изследвания "Хоризонт Европа", която разполага с бюджет от 95 млрд. евро и финансира проекти, които помагат на европейските компании да се конкурират в световен мащаб.

Иванова беше номинирана от България за поста, след като Мария Габриел напусна работата в Европейската комисия през май, за да участва в преговорите за съставяне на редовно правителство. Впоследствие Габриел стана вицепремиер и министър на външните работи в кабинета “Денков”.

Именно заради нейната оставка се наложи българското правителство да изпрати нови кандидатури за освободеното място в Комисията. То предложи Иванова и депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Даниел Лорер. В крайна сметка председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предпочете жена, за да се запази баланса между двата пола в изпълнителния орган.

Каква е процедурата?

Процедурата в Брюксел предвижда Иванова първо да бъде изслушана, след което председателите на двете комисии да дадат своята оценка. Резултатите от изслушването ще бъдат предадени на Председателския съвет, в който влизат председателят на ЕП Роберта Мецола и ръководителите на политическите групи. Тяхното решение се очаква в сряда, когато ще стане ясно окончателната оценка от изслушването.

Дори и тя да е положителна, Иванова може да стане еврокомисар едва след като кандидатурата ѝ бъде гласувана от всички останали евродепутати - което вероятно ще се случи на пленарната сесия в ЕП на 11-14 септември,.

Коя е Илиана Иванова?

Иванова е член на Европейската сметна палата от България. Тя беше едно от първите лица на ГЕРБ в листата им за евродепутати в началото на управлението на Бойко Борисов.

  • Иванова е сред българските кадри на високо ниво в органите на ЕС, наред с хора като Лиляна Павлова в Европейската инвестиционна банка, директора на Евростат Мариана Коцева и Димитър Цанчев, който оглави мисията на ЕС в Израел.

  • Във визитката, която ГЕРБ разпространиха за Илиана Иванова, се посочва, че е завършила международни икономически отношения във Варна и магистратура по международни финанси в Thunderbird School of Global Management в Аризона, САЩ.

  • Кариерата ѝ започва като анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона.

  • Между 2007-2009 е член на Столичния общински съвет, а през 2009 г. е избрана за евродепутат от ГЕРБ.

  • На 1 януари 2013 г. става член на Европейската сметна палата, като от 7 години е декан на одитен състав II, отговарящ за одита в сферата на структурните политики, транспорта и енергетиката.

Коя е Илиана Иванова - кандидатът на ГЕРБ за еврокомисар


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024