Илиана Иванова ще е българският еврокомисар

Илиана Иванова ще е българският еврокомисар, който ще довърши мандата на Мария Габриел. Тя е изборът на председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен, но първо предстоят изслушвания пред няколко комисии в Европейския парламент, които да проверят дали е подходяща за поста - това предвижда процедурата.

От Европейската комисия са интервюирали и двамата кандидати за поста, предложени от българското правителство - Даниел Лорер и Илиана Иванова - и са се спрели на втората, като така се запазва и балансът между половете в състава на европейската институция. Ако всично е наред в следващите стъпки, Иванова ще отговаря за иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, се казва в изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Кандидатката за еврокомисар Иванова ще довърши мандата на бившия еврокомисар, сега вицепремиер и министър на външните работи Гарбиел. Мандатът на комисията на Фон дер Лайен изтича на 1 ноември 2024 г., а през пролетта на следващата година ще има редовни европейски избори.

Новината идва на фона на първото посещение на премиера акад. Николай Денков в Брюксел, след като зае поста. Той е в европейската столица за предстоящия Европейски съвет. Днес беше и първата среща на Денков с лидерите на ЕС. Министър-председателят разговаря с Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, като основните теми бяха Планът за възстановяване и устойчивост на България и кандидатурата на страната за членство в Шенген. Последното е сред основните приоритети на правителството с мандат на ПП-ДБ и подкрепа на ГЕРБ.

Иванова е член на Европейската сметна палата от България, тя беше едно от първите лица на ГЕРБ в листата им за евродепутати в началото на управлението на Борисов.

  • Иванова е сред българските кадри на високо ниво в органите на ЕС, наред с хора като Лиляна Павлова в Европейската инвестиционна банка, директора на Евростат Мариана Коцева и Димитър Цанчев, който оглави мисията на ЕС в Израел.
  • Във визитката, която ГЕРБ разпространиха за Илиана Иванова, се посочва, че е завършила международни икономически отношения във Варна и магистратура по международни финанси в Thunderbird School of Global Management в Аризона, САЩ.
  • Кариерата ѝ започва като анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона.
  • Между 2007-2009 е член на Столичния общински съвет, а през 2009 е избрана за евродепутат от ГЕРБ.
  • На 1 януари 2013 г. става член на Европейската сметна палата, като от 7 години е декан на одитен състав II, отговарящ за одита в сферата на структурните политики, транспорта и енергетиката.

България реши да изпрати двама претенденти за поста и да делегира избора на на екипа на Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен благодари на втория български кандидат Даниел Лорер.

„Вчера проведох събеседване с кандидатите, предложени от българското правителство за поста на комисар - г-н Даниел Лорер и г-жа Илиана Иванова. И двамата показаха голяма ангажираност към ЕС и към работата на комисар. Освен това имат подходящ опит за този пост”, казва председателят на ЕК.

„След тези интервюта реших да предложа на Съвета и на Европейския парламент назначаването на г-жа Иванова на поста комисар. Тя ще отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта”, посочва председателят на ЕК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024