Лечков успя да вбеси Илиана Раева, Едмонд Назарян и 4 спортни федерации

Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков успя да настрои срещу себе си три български спортни федерации, след като си позволи да сравнява техните постижения със серийните провали на националния отбор по футбол.

В интервю за "Дарик" Лечков се учуди защо всички критикували Изпълкома на БФС, след като спортове като борба, волейбол, лека атлетика и художествена гимнастика "нямат резултати" през последните години, докато президентите на федерациите им също не били сменяни от 15-20 г.

По думите му - "просто имаме поколенчески проблем в момента", защото децата-спортисти "не искат да се развиват нататък", след като навършат 14-15 г.

Изявлението му дойде след две поредни загуби на българските национали от отборите на Литва и Албания при квалификационните мачове за Евро 2024. Последното световно първенство, на което "лъвовете" се класираха, беше във Франция през 1998.

Националният отбор не е играл на Европейско първенство от 19 години. В 18 от тях Боби Михайлов е несменяем президент на БФС.

Твърдението на Лечков, че останалите спортове нямат успехи, провокира серия реакции - първа се възмути Илиана Раева, която изброи поредицата от олимпийски, световни и европейски награди на "златните момичета" от отборите по художествена гимнастика.

"Аз помня Данчо футболиста, с незабравимия гол срещу Германия в САЩ’94 и винаги ще го обичам. Сигурна съм, че грешката му е неволна. Но в същото време, за мен няма по-ужасно и обидно нещо от това да сравнят Българската федерация по художесвена гимнастика със сегашния БФС", казва Раева.

Тя твърди, че лично е поискала обяснение от Лечков за изказванията му, като той ѝ казал, че "ако трябва, публично ще се извини за художествената гимнастика".

Обидени от коментара на Лечков обаче са и в Българската федерация по борба.

Оттам публикуваха иронично послание във Facebook: "Когато български борец загуби от представител на Гибралтар, ще поканим всички разбирачи, в частност г-н Лечков, да дойдат и закрият българската борба".

Европейският шампион Едмонд Назарян лично напомни на вицепрезидента на БФС за медалите си.

"На вниманието на господин Йордан Лечков: Борба, Титли, Медали, Работа, Пот, Кръв за България", написа той във FB.

Оперативният директор на Национална волейболна лига Христо Апостолов също реагира, като напомни, че за разлика от футболистите - българските волейболисти мъже и жени редовно играят на големи форуми.

"Да, има отслабване, но причините са други. Но пък за разлика от БФС, във волейбола са взети мерки, за да не копаем дъното, както в родния футбол", пише той.

Апостолов дава за пример запазването на квота за български играчи в клубовете като мярка за развитие на подрастващите спортисти: "Пречеше ли да позволим да се картотекират знайни и незнайни волейболисти от Малави, Танганайка, Вирджинските острови на заплати по 300-400 евро, за сметка на българските таланти и да се напълним с чужденци? Нищо не пречеше. Но умираше волейболът ни. Е, ние ще изплуваме. Но българският футбол?".

Пред bTV Йордан Лечков обяви, че бил разбран неправилно от спортните федерации.

"Аз се радвам, че такъв дебат се заражда, но явно колегите не са следили внимателно моето интервю. Акцентирах върху промяна на законодателството за спорта като цяло. Това казах, че другите спортове се финансират от държавата и от данъците, докато футболът се финансира и издържа сам. Вместо да обединим усилия, да отидем при министъра на финансите, министъра на спорта или при премиера да говорим и да искаме да разговаряме за законодателството в спорта, ние се хващаме за някакви неразбрани думи", казва той.

Водещият на предаването Томислав Русев също се намеси в дебата и призна, че е допуснал грешка, като не е реагирал на изказването на Лечков в ефир, за да го коригира - нещо, за което беше разкритикуван от Илиана Раева.

В епизод на "С бутонките напред" Русев споделя, че не е чул как Лечков добавя и художествената гимнастика в списъка с "неуспешни" спортове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът пусна под домашен арест Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си Пейо Пеев

Габриела Славова пак излиза под домашен арест

11:21 - 30.04.2024
Важно днес

Днес изтича срокът за подаване на данъчни декларации. Най-важните стъпки при попълване

Последен ден за подаване на данъчни декларации за физическите лица

10:26 - 30.04.2024
Важно днес

Четирима убити и десетки ранени след руски атаки в Одеса и Харков

Няколко жилищни сгради и гражданска инфраструктура са повредени.

07:20 - 30.04.2024
Живот

Къщата на надеждата: там, където малките неща дават на децата големи криле

Още на прага на къщата ни посреща четиригодишно, усмихнато, палаво момиченце, което няма търпение да ни покаже къде да седнем и да разгледа чантите ни, пълни с техника за снимки.

20:26 - 29.04.2024
Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024