Илияна Йотова критикува Габриел още след първата ѝ мисия в ЕК Снимка: © Screenshot / Euronews

Вицепрезидентът Илияна Йотова реши да атакува външния министър Мария Габриел, като я разкритикува, че не е изяснила какъв ще е ресорът на следващия български еврокомисар.

"От първата официална визита на вицепремиера и външен министър г-жа Габриел в Европейската комисия липсва най-важната новина - какъв ресор ще получи новият български комисар. За пореден път започват спорове кой ще заеме поста, но няма и дума какъв е този пост. Защо всъщност отиде външият ни министър? Какво договори? Или както обикновено се случва, търсим работа на човека, а не човек за работата", гласи коментар на Йотова в профила ѝ във Facebook ден след посещението на Габриел в Брюксел.

Всъщност, и ПП-ДБ, и ГЕРБ обявиха, че ще предложат две номинации за овакантения пост в Европейската комисия, като остава под въпрос кого ще избере Урсула фон дер Лайен за следващата фаза от процеса по одобряването на българския кандидат от ЕП.

От председателя на ЕК до голяма степен ще зависи и какъв ресор ще предостави на България, след като страната за втори път освобождава преждевременно своето място в комисията.

В сряда Даниел Лорер намекна, че по-скоро ресорът "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж", който заемаше Мария Габриел доскоро, ще бъде запазен за България.

"Винаги съм смятала, че решението за ресора на българския комисар не може да се взема “на тъмно”, без дискусия между всички институции, независимо че предложението трябва да бъде дадено само от една. Не може да бъде оправдание и краткият срок, който остава до края на мандата на Комисията. Особено сега - в условията на криза и война в Европа. Точно сега трябва да бъдем активни като държава, която знае каква е ролята ѝ на европейската политическа сцена", пише още Илияна Йотова, без да дава други подробности относно своите възгледи за това какъв ресор би трябвало да иска българския кабинет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024