Илияна Йотова след скандала с МВнР: Този служебен кабинет не издържа изпита

Вицепрезидентът Илияна Йотова разкритикува директно служебния премиер Димитър Главчев заради решението му да поиска спешна смяна на външния министър Стефан Димитров със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов по искане на Бойко Борисов.

Йотова обвини Главчев в липса на прозрачност за рязката промяна в решението му и намекна, че ако продължава да клони към партийни поръчки, може да се стигне до "непризнаване на изборните резултати".

"За мен смяната беше голяма изненада, но тези мотиви за министър на ден и половина не ми звучат сериозно.
За съжаление този служебен кабинет поне засега не издържа изпита. Честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси с подробна и задълбочена пресконференция, за да не остават никакви съмнения в нас, българските граждани", каза Йотова пред журналисти.

Тя отказа да коментира дали президентът Румен Радев ще се съгласи на предложеното ново име за външен министър Даниел Митов.

Отказа да даде и оценка на качествата на Митов, който вече е бил министър на външните работи в кабинета "Борисов 2".

За сметка на това Йотова определи Стефан Димитров като "един от най-добрите български дипломати, монго инициативен, с много сериозни позиции".

"Не зная какво точно се е пречупило във виждането на г-н Главчев по този въпрос и защо се е променил за ден и половина. Оттук нататък г-н Главчев е изправен пред една много голяма отговорност, защото съмненията започват. Ако се окаже, че това е кабинет не независим, а партиен, подозренията ще стават все по-големи. Дано да не стигаме до ситуация, в която за най-новата ни история след 1989 г. да има непризнаване на изборни резултати", каза още Йотова.

Мотивите, които Димитър Главчев посочваше за решението да смени Димитров, бяха "необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга".

Предложението на Главчев дойде броени часове след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви на партийно събрание, че ако не бъде сменен министъра на външните работи, служебният кабинет губи неговата подкрепа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024