Мъск загуби дело за $56 млрд. бонус от Tesla, съдът иронизира "галактическите му амбиции" Снимка: © Getty Images

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск загуби ключово дело, което може да го принуди да върне огромния пакет компенсации в размер на 56 млрд. долара от Tesla.

Възнаграждението, което компанията му присъжда през 2018 г., беше най-голямото в историята на публично търгуваните дружества в САЩ. Това всъщност превърна Мъск в най-богатия човек в света.

Съдът в Делауеър, където Tesla e регистрирана, обаче напълно отхвърля претенциите на Мъск.

Делото срещу гигантската му компенсация беше заведено от акционера в Tesla Ричард Торнета.

Американските бизнес медии дори цитират цели пасажи от съдебното решение, което буквално иронизира мотивите на милиардера.

Съдът сравнява "срастването" между Мъск и Tesla с препратки към "Франкенщайн" и с коментари по повод на намеренията му да колонизира Марс.

Съдът обвинява борда на директорите на Tesla, че са пренебрегнали интересите на останалите инвеститори, за да задоволят личните идеи на Мъск за бъдещето на човешката цивилизация.

"Мъск е мотивиран от амбициозни цели, най-възвишената от които е спасяването на човечеството... Мъск вярва, че има морално задължение да насочи богатството си към колонизирането на Марс и гледа на възнаграждението си от Tesla като средство за финансиране на тази мисия. Мъск смята, че има смисъл да отделя време за работата си в Tesla, само ако тази работа генерира "допълнителни икономически ресурси, които може да се използват за превръщане на човешкия живот в мултипланетарен", пише Каталийн Маккормик.

"Освен че има 21,9% от акциите на Tesla Мъск е парадигматичния "CEO-суперзвезда", който държи някои от най-влиятелните позиции - главен изпълнителен директор, председател на борда и основател, има плътни връзки с директорите, които би трябвало да преговарят с него от името на Tesla, и доминира процеса, който води до одобряването на компенсационния план от борда. Поне по отношение на тази транзакция Мъск контролира Tesla", се казва още в решението.

Тя дава пример с членове на борда, които са "тотално предани" на Мъск, сред които е бившият му бракоразводен адвокат Тод Марон, човек, който "дължи кариерата си на Мъск и изпитва истинска привързаност към него".

Според съда - нито комисията, натоварена с въпроса за възнаграждението на Мъск, нито бордът на директорите са изпълнили основния си дълг да защитават интересите на акционерите в Tesla, когато са одобрили годишната му премия от 56 млрд. долара.

"Всъщност почти не може да се открият някакви доказателства, че изобщо са водени преговори с него", се казва в съдебния акт.

"Ответниците твърдят, че Мъск има нужда от допълнителни стимули, за да остане в Tesla, защото в противен случай ще прекарва повече време в SpaceX, където би могъл да изпълни галактическите си амбиции да създаде междупланетарен космически транспорт, да колонизира Марс и евентуално да спечели още повече пари. Този аргумент провокира друг въпрос: ако е толкова важно Мъск да бъде стимулиран, за да обръща повече внимание на Tesla спрямо останалите си начинания, защо не са поставени изрични изисквания за това колко време и енергия той е длъжен да отделя на Tesla?", се пита в решението на съда.

Мъск има право да обжалва пред Върховния съд на щата, но ако загуби, ще бъде принуден да върне компенсацията, получена от борда през 2018.

Реакцията му в Twitter беше: "Никога не регистрирайте компанията си в Делауеър". Малко след това пусна и анкета, в която пита последователите си дали да не премести Tesla в търговския регистър на щата Тексас, където се намира и централата на компанията.

Решението на съда идва в разгара на друга тежка драма между Мъск и акционерите в Tesla.

Милиардерът настоява за увеличаване на неговия дял от акциите в компанията до 25%, което би било увеличение с межуд 30 - 50 млрд. долара. Мъск постави ултиматум на борда, че ако не одобри тази претенция, той може да отдели звеното за AI и роботика и да го прехвърли в друго дружество. Не е ясно как този план би могъл да се осъществи на фона на последното решение на съда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024