Директорът на "Мини Марица Изток": Интересите на служителите ни са защитени, 2038 г. е добър срок Снимка: © Screenshot

Интересите на работниците, работещи в ТЕЦ "Мини Марица Изток" са защитени и в бъдеще също ще бъдат защитени. Това заяви пред репортери Илза Чинкова, изпълнителният директор на държавното предприятие за добив на въглища.

Тя посочва, че дейността на централа ще бъде надградена, ще има нови високотехнологични проекти, които ще дадат на работниците възможност за по-добри възнаграждения и условия на работа.

Позицията ѝ идва на фона на продължаващите протести на миньори и енергетици заради актуализираните териториални планове за справедлив преход - част от Плана за възстановяване и устойчивост.

"Естественият ход за дейността на мините не е вечен. Идват и затихващи процеси. 2038 г. е съвсем обозрима година и не би трябвало да създаде сериозни затруднения. Естествено това е въпрос на един генерален план, който ще бъде разработен съобразно годината, но работата, включително по време на процеса на затихване, е продължителна. Тя ангажира почти изцяло човешкия ресурс, който и в момента работи в мините", обясни Чинкова.

Тя потвърди думите на енергийния министър от по-рано, че протестите на миньорите и енергетиците не застрашават сигурността на енергийната система и увери, че всички служители от ТЕЦ "Мини Марица Изток" се явяват редовно на работа. Много от протестиращите са работници, които или не са на смяна, или са в отпуск.

"Хората са притеснени от говоренето, от неяснотите. от разнопосочните послания, от амбициите на опредлеени групи, които създават усещания за несигурност. Но дори затихващият процес е дълъг и продължителен. Това е сложна технология и изисква от порядъка на 10-15 години", обясни директорката на държавното предприятие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

ървият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024
Важно днес

Зелена бюлетина за Народно събрание, синя - за Европарламент. ЦИК представи образците за 9 юни

ЦИК показа хартиените бюлетини и как ще се гласува с машини на 9 юни

15:04 - 14.05.2024
Важно днес

Таксита обикалят сградата на Столична община в протест срещу промените по Патриарха

Водачите на таксита не са доволни от закриването на таксиметрови стоянки в центъра на София

13:20 - 14.05.2024