Има арестувани служители на Nexo, компанията ще съди България за "стотици милиони"

Българската криптобанка Nexo, в която днес влязоха прокуратурата, ДАНС и чуждестранни агенти, излезе с позиция "първо пред bTV".

От текста, разпространен в онлайн изданието на националната телевизия, става ясно, че са били задържани служители на Nexo и че обиските днес са продължили часове наред. От компанията дори правят намек за убиване и разграбване на проспериращ бизнес.

Това не е първи проблем за NEXO, но е първи на територията на България. Компанията , която се занимава с търговия и кредити в криптовалути е съдена от 8 американски щата заради нарушения на финансовите регулации.

Според разпространената от bTV позиция на криптобанката днешната акция е била "ненужно показна", като "все още не са представени официални документи, които еднозначно да посочат претенции към Nexo".

"Всичко случващо се до момента е в остър разрез с установените правни и процесуални норми, показващи тоталната некомпетентност на провеждащите тази срамна акция и са недостойни за една правова държава. Както винаги компенсациите, които България ще изплати след заведените и спечелени искове от Nexo, ще са пореден антирекорд в размер на стотици милиони, но за съжаление ще са за сметка на българския данъкоплатец.", казват от Nexo в първия си коментар за случая.

От компанията обръщат внимание и че лица, които са правили обиските, са отказвали да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания.

Следващите редове са част от оригиналната позиция на компанията, изпратена до bTV.

  • "Nexo не предлагат услугите си на територията на Република България, именно защото винаги сме очаквали, че е възможно да попаднем под обстрела на абсурда. Размерите, в които той може да се разгърне, надминават обаче и най-смелите ни очаквания. Nexo е сред крипто-компаниите с най-високи стандарти по отношение на "познавай-клиента-си" и мерките против изпирането на пари.
  • Отвъд стандартните способи на всяка финансова институция, Nexo използва услугите на компании като Chainalysis, които се използват включително от ФБР и ЦРУ. Това позволява на нашите специалисти, минали специална квалификация в САЩ срещу изпирането на пари, да са сигурни в произхода на влизащите на платформата крипто активи, както и да знаем накъде отиват изтеглените от платформата такива.
  • След избухването на войната в Украйна и последвалите санкции, Nexo предприе една от най-стриктните политики по отношение на санкционираните територии и индивиди в резултат на руската агресия. Нещо повече, бяхме и сред първите, които спомогнаха в набирането на средства за жертвите.
  • Брифингът на прокуратурата и неубедителният отговор на въпроса това международна акция ли е не остават никакво съмнение, че това е локален български произвол. Опортюнистично се използват разговори с регулатори в други юрисдикции, за да се направи внушението, че това е нещо повече от акция с цел убиване и разграбване на проспериращ бизнес.
  • Nexo е горд работодател на над 600 души в България и сме сред примерите за компания, платила десетки милиони левове под формата на данъци и осигуровки, създавайки уникален собствен продукт и правейки компанията световният номер едно в сферата си. Ще предприемем всички позволени от закона действия, за да защитим своите служители, както и самата компания от този безобразен произвол."

Основател на Nexo е Антони Тренчев (вляво на снимката), който беше депутат в Реформаторския блок до 2017 г. Тренчев беше зам.-председател на "Движение България на гражданите" до пролетта на 2017 г., когато обяви, че напуска партията.

Вторият съосновател е Коста Кънчев: братовчед на управителя и председател на УС на Фондация "ХелпКарма" Константин Кръстев, който беше обвинен от Софийска градска прокуратура в длъжностно присвояване в края на 2021 г.

Третият съосновател е Георги Шулев - син на бившия икономически и социален министър от НДСВ Лидия Шулева, който отдавна не е част от компанията и води дело срещу бившите си съдружници.

Според по-ранната информация на трите национални телевизии - компанията е заподозряна за това, че е привличала хора за инвестиции в криптовалути с обещания за висока доходност.

През последните години през платформата са преминали като оборот над 94 млрд. долара, твърди прокуратурата.

Проверката е започнала по сигнал на чужди служби, които са установили "съмнителни транзакции", за които има подозрения, че целят заобикаляне на санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия.

През декември 2022 г. Nexo обяви, че спира да предлага услуги и продукти в САЩ, след като преговорите им с щатските и федералните регулатори са стигнали до "задънена улица".

Още през септември Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт твърдят, че Nexo е предлагала на клиентите си лихвоносещи сметки, без първо да ги регистрира като ценни книжа и да предостави необходимите отчети. Без достъп до тези финансови отчети, според щатските регулатори, инвеститорите не биха могли да вземат информирани инвестиционни решения.

Осемте щата твърдят, че Nexo е внушила на инвеститорите, че е лицензирана и регистрирана платформа.

Депозитният продукт на теория позволявал на инвеститорите да вложат активи в Nexo в замяна на доходност до 36%, но на практика компанията е признала, че само един неин продукт носи 36% лихва - за най-високия клас клиенти Platinum, при това за по-слабо известната криптовалута Axie Infinity. 12% се предлагали за депозити в стейбълкойни като USDC, USDT и DAI, чиято стойност е закрепена към тази на долара, а за депозитите в най-известните криптовалути - Bitcoin и Ethereum, доходността е 7 и 8%.

Според блокчейн анализаторите големи потоци от средствата вече изтичат от платформата на Nexo. Компанията за блокчейн разузнаване Arkham написа в Туитър, че стотици хиляди долари са излели от платформата в последните 24 часа. В същото време потребители масово питат защо нямат опция за "теглене" на средстава, а само за "продажба" или "конвертиране".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024