Бившият министър на спорта Красен Кралев обяви за "манипулации" журналистическите разследвания и изнесените данни от служебното правителство за това, че средствата от Националната програма за младежки дейности са раздавани на близки до властта организации и на сдружения с нулева дейност.

"Стриктно сме следвали указанията и документите. Всяка година кандидатстват между 150 и 200 организации. Има конкуренция. Някои от тях са едни и същи - да някои организации са по-добри от други в писането на проекти, това е практика от 20-30 години. Нормално е като си спечелил един проект и като си получил добра оценка, нормално е следващата година да ти възложим пак да спечелиш този проект. Има ли някъде забрана? Има ли забрана успешни проекти да се реализират в няколко поредни години?", каза Красен Кралев.

Той изнесе данни, според които средното годишно заплащане по проект е "между 30 и 50 000 лв", но няколко направления на програмата осигуряват много по-големи бюджети, а ефективността на кампаниите е съмнителна.

"Национална младежка мрежа", в чийто управителен съвет влиза бившият главен секретар на СДС от времето на Божидар Лукарски - Филип Кирев, е спечелила 675 000 лв. за проект, представляващ публикуването на една снимка с мотивационно послание на ден в страница във Facebook със 150 последователи.

Това е вторият проект за над 675 000 лв. на фондацията - през 2020 г. тя е спечелила финансиране със същата тема и идея за изпълнение. Независимо от липсата на данни за каквато и да е ангажираност на аудиторията във Facebook, сдружението печели най-високата сума от програмата на Кралев за втора поредна година.

Кралев твърди, че отчетите на сдруженията-победители са "перфектни", а кампанията е достигнала до "над 1 млн. млади души за една година". На пресконференцията не бяха показани конкретни показатели, които да доказват това твърдение.

Бившият министър призна, че "има участници, които печелят по 2-3 пъти", което аргументира с думите: "Ами добри са, получават оценки, печелят".

"Стилът на едно НПО няма как да се различава всяка следваща година. Не може да се направи проект, различен на 180 градуса. Нали трябва да продължим добрата практика", каза още той в защита на спорните проекти.

Красен Кралев се усъмни в данните, че финансовият директор на "24 часа" Петър Коларов се появява като свързано лице в три от организациите с най-голямо финансиране от ММС - 675 000 лв. Той обяви, че формално Коларов е участвал само в един от управителните съвети и вече го е напуснал "по здравословни причини".

Красен Кралев говори за фонацията "Евроскок". В нея обаче Петър Коларов е бил член на УС заедно с жена на име Радина Иванова. Тя е член на ръководството на "Повече от дом" - също крупен бенефициент от министерството. Според разследване на "Банкеръ", телефонът и мейлът на Петър Коларов са посочени като връзка в Търговския регистър на трети получател на значително финансиране - "Спортен Клуб А-ТЕАМ" в София.

Красен Кралев попита служебното правителство "какво им бодат очите" проектите, спечелени от федерацията по ММА на Станислав Недков-Стъки, който през последната година е сред най-активните публични защитници на кабинета "Борисов 3". В същия период федерацията му е получавала по над 100 000 лв. на година по линия на финансирането на "високи постижения" в спорта и по линия на приходите от хазартни такси.

Данните са получени от журналиста Георги Филипов след искане по Закона за достъп до обществена информация

Като контрапункт на обвиненията за политически обвързаности Кралев обяви, че младежка структура, в която членувала дъщерята на Антон Кутев, също е получила финансиране по програмата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз

Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“