Снимка: © Булевард България

„Има такъв народ“ представи декларация, с която атакува за пореден път „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ заради провалената подкрепа от тяхна страна за проектокабинета на ИТН.

„Парламентаризмът за тях се свежда до „направете правителство, защото в следващия парламент няма да влезем, махнете този, сложете онзи, само не и този“. Парламентаризмът е готовността на един от тях да се жертва за министър (б.а. – Николай Хаджигенов), но никой не го е канил. За тях е нахалство, че предлагаме правителство с 65 депутати. Когато бяхме 51 в миналия парламент, се страхуваха от избори и ни се молеха“, заяви от кулоарите на Народното събрание Виктория Василева, която е зам.-председател на парламента.

„Твърдят, че говорим нагло и безцеремонно. Не, ние сме честни и истински. Не са свикнали на такъв език и поведение, а всичко да се урежда с шушукане за договаряне на порции. Никога не са искали разговори за политики, това беше прикритие да се проправи път към постове и влияние. Чакаха друго – кои министерски постове и регулаторни органи ще овладеят. Не ги получиха и това ги доведе до лудост“, заяви Василева.

„Страхотен парламентаризъм, дами и господа, поздравления. Колкото и да обикалят студиата, остават безпомощни да оправдаят лицемерието си“, твърдят от ИТН по адрес на партиите на протеста.

От „Има такъв народ“ се обърнаха към Татяна Дончева от ИБГНИ, цитирайки нейно интервю в „Панорама“ по БНТ, в което казва, че „лидерите няма нужда да водят честна кампания, никой няма да повярва на честна кампания“.

„Искам да ѝ кажа – има кой да повярва на честна кампания и тя скоро ще го разбере. Ако за всички тях това е политиката, нас не ни бройте за политици. Ние ще си останем хора, които виждат, чуват и си държат на думата“, каза Виктория Василева.

„Благодаря за безпрецедентните атаки – сега структурите на ИТН са още по-обединени. ИТН е кауза, която е много по-голяма от мен и моите колеги и тя ще бъде жива. Време е някой да изхвърли боклука“, заяви Василева от „Има такъв народ“. Тя и колегите ѝ отказаха да отговарят на журналистически въпроси.

Във вторник Слави Трифонов оттегли проектокабинета на ИТН, след като партията не получи подкрепата на ДБ и ИБГНИ, а БСП им постави условие да сменят номинацията на кандидата за вътрешен министър Петър Илиев. Това създаде юридически казус, тъй като до момента не е имало случай, в който успешно изпълнен мандат не се подлага на гласуване в Народното събрание.

На Председателски съвет в 11:30 ч. ще се реши дали Пламен Николов може да се оттегли като премиер с волеизявление (поради „лични причини“) и така да блокира гласуването, което е предмет на официален указ, внесен от президента в Народното събрание.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности