"Има такъв народ": Ако за всички останали това е политиката, нас не ни бройте Снимка: © Булевард България

„Има такъв народ“ представи декларация, с която атакува за пореден път „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ заради провалената подкрепа от тяхна страна за проектокабинета на ИТН.

„Парламентаризмът за тях се свежда до „направете правителство, защото в следващия парламент няма да влезем, махнете този, сложете онзи, само не и този“. Парламентаризмът е готовността на един от тях да се жертва за министър (б.а. – Николай Хаджигенов), но никой не го е канил. За тях е нахалство, че предлагаме правителство с 65 депутати. Когато бяхме 51 в миналия парламент, се страхуваха от избори и ни се молеха“, заяви от кулоарите на Народното събрание Виктория Василева, която е зам.-председател на парламента.

„Твърдят, че говорим нагло и безцеремонно. Не, ние сме честни и истински. Не са свикнали на такъв език и поведение, а всичко да се урежда с шушукане за договаряне на порции. Никога не са искали разговори за политики, това беше прикритие да се проправи път към постове и влияние. Чакаха друго – кои министерски постове и регулаторни органи ще овладеят. Не ги получиха и това ги доведе до лудост“, заяви Василева.

„Страхотен парламентаризъм, дами и господа, поздравления. Колкото и да обикалят студиата, остават безпомощни да оправдаят лицемерието си“, твърдят от ИТН по адрес на партиите на протеста.

От „Има такъв народ“ се обърнаха към Татяна Дончева от ИБГНИ, цитирайки нейно интервю в „Панорама“ по БНТ, в което казва, че „лидерите няма нужда да водят честна кампания, никой няма да повярва на честна кампания“.

„Искам да ѝ кажа – има кой да повярва на честна кампания и тя скоро ще го разбере. Ако за всички тях това е политиката, нас не ни бройте за политици. Ние ще си останем хора, които виждат, чуват и си държат на думата“, каза Виктория Василева.

„Благодаря за безпрецедентните атаки – сега структурите на ИТН са още по-обединени. ИТН е кауза, която е много по-голяма от мен и моите колеги и тя ще бъде жива. Време е някой да изхвърли боклука“, заяви Василева от „Има такъв народ“. Тя и колегите ѝ отказаха да отговарят на журналистически въпроси.

Във вторник Слави Трифонов оттегли проектокабинета на ИТН, след като партията не получи подкрепата на ДБ и ИБГНИ, а БСП им постави условие да сменят номинацията на кандидата за вътрешен министър Петър Илиев. Това създаде юридически казус, тъй като до момента не е имало случай, в който успешно изпълнен мандат не се подлага на гласуване в Народното събрание.

На Председателски съвет в 11:30 ч. ще се реши дали Пламен Николов може да се оттегли като премиер с волеизявление (поради „лични причини“) и така да блокира гласуването, което е предмет на официален указ, внесен от президента в Народното събрание.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024