Снимка: © Булевард България

„Има такъв народ“ представи декларация, с която атакува за пореден път „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ заради провалената подкрепа от тяхна страна за проектокабинета на ИТН.

„Парламентаризмът за тях се свежда до „направете правителство, защото в следващия парламент няма да влезем, махнете този, сложете онзи, само не и този“. Парламентаризмът е готовността на един от тях да се жертва за министър (б.а. – Николай Хаджигенов), но никой не го е канил. За тях е нахалство, че предлагаме правителство с 65 депутати. Когато бяхме 51 в миналия парламент, се страхуваха от избори и ни се молеха“, заяви от кулоарите на Народното събрание Виктория Василева, която е зам.-председател на парламента.

„Твърдят, че говорим нагло и безцеремонно. Не, ние сме честни и истински. Не са свикнали на такъв език и поведение, а всичко да се урежда с шушукане за договаряне на порции. Никога не са искали разговори за политики, това беше прикритие да се проправи път към постове и влияние. Чакаха друго – кои министерски постове и регулаторни органи ще овладеят. Не ги получиха и това ги доведе до лудост“, заяви Василева.

„Страхотен парламентаризъм, дами и господа, поздравления. Колкото и да обикалят студиата, остават безпомощни да оправдаят лицемерието си“, твърдят от ИТН по адрес на партиите на протеста.

От „Има такъв народ“ се обърнаха към Татяна Дончева от ИБГНИ, цитирайки нейно интервю в „Панорама“ по БНТ, в което казва, че „лидерите няма нужда да водят честна кампания, никой няма да повярва на честна кампания“.

„Искам да ѝ кажа – има кой да повярва на честна кампания и тя скоро ще го разбере. Ако за всички тях това е политиката, нас не ни бройте за политици. Ние ще си останем хора, които виждат, чуват и си държат на думата“, каза Виктория Василева.

„Благодаря за безпрецедентните атаки – сега структурите на ИТН са още по-обединени. ИТН е кауза, която е много по-голяма от мен и моите колеги и тя ще бъде жива. Време е някой да изхвърли боклука“, заяви Василева от „Има такъв народ“. Тя и колегите ѝ отказаха да отговарят на журналистически въпроси.

Във вторник Слави Трифонов оттегли проектокабинета на ИТН, след като партията не получи подкрепата на ДБ и ИБГНИ, а БСП им постави условие да сменят номинацията на кандидата за вътрешен министър Петър Илиев. Това създаде юридически казус, тъй като до момента не е имало случай, в който успешно изпълнен мандат не се подлага на гласуване в Народното събрание.

На Председателски съвет в 11:30 ч. ще се реши дали Пламен Николов може да се оттегли като премиер с волеизявление (поради „лични причини“) и така да блокира гласуването, което е предмет на официален указ, внесен от президента в Народното събрание.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.