"Имаме урок за учене". Защо преподавател не помага на припаднала ученичка в столично училище Снимка: © Getty Images

Възможно ли е преподавател да не окаже първа помощ на припаднала в час ученичка под претекст, че часовете са за учене? За колко секунди ученици могат да влязат в ролята на възрастни, за да спасят човешки живот? Уви, колкото и абсурдно да звучат, това не са хипотетични въпроси. Поставя ги история от столичното 22 СЕУ "Георги Стойков Раковски".

За скандалния случай от вторник разказа Неда Радилова - възпитаничка на училището и свидетел на ситуацията.

Час по география. Учителката дава на класа "петминутен тест". През това време съученичка на Неда вдига ръка продължително. Причината - иска да помоли преподавателя си за разрешение да отиде до медицинската сестра, тъй като не се чувства добре.

“Ох, айде отивай, щом е чак толкова спешно да прекъснеш теста”, отговорила учителката с това, което Неда описва като "огромна ирония в тона ѝ".

"На секундата, на която стана, момичето се свлече на земята. Разбира се, класът реагира, подпря ѝ главата, сложи ѝ ледено студена вода на челото и изпрати четири деца, две да викнат медицинската сестра и две да изтичат до близкото магазинче за нещо сладко и вода. През това време помолихме госпожата за помощ, тя си гледаше в телефона и най-накрая каза: “Ако обичате, правим тест, всички моментално на местата, включително и това припадналото момиче на земята”, разказва Неда историята в социалните мрежи.

От публикацията на младото момиче става ясно още, че след минути сестрата е пристигнала, премерила е кръвното на припадналата ученичка и с помощта на част от момчетата в класа тя е била отведена в медицинския кабинет.

"След това учителката ни каза: “Какво да правя, все пак имаме и урок за учене. Целият клас беше безмълвен от тази нейна постъпка. В края на часа последните ѝ думи бяха: “Аз не знам дали видяхте, но много се тревожих”, твърди ученичката.

По думите ѝ става въпрос за учителка на име Ася Рангелова-Василевска.

Проверка на сайта на столичното училище показва, че Василевска е "старши учител общообразователен предмет в гимназиален етап по География и икономика".

Публичен коментар от страна на учителката или училището до момента няма. "Булевард България" потърси няколко пъти по телефона за реакция директора на 22 СЕУ "Георги Стойков Раковски", но към момента на публикуване на материала не успява да осъществи контакт. Затова изпратихме и писмени въпроси до образователната институция.

А докато се очаква отговор от представител на гимназията, Неда използва социалните мрежи, за да зададе задочно няколко въпроса на своята учителка: "Как може да оставите човешки живот в ръцете на 28 14-15 годишни деца? Има човек с нужда от спешна медицинска помощ, а Вие не реагирате, защо? Какво ще кажете на родителите ѝ?", пита тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Коли

Новия Volkswagen Tayron: SUV с характер, талант и до седем места

Този пет - или опционално - седемместен SUV е позициониран между благородния Touareg (премиум клас) и ефективния Tiguan (среден клас). 

17:59 - 09.10.2024
Важно днес

Шест души са ранени след терористична атака в израелския град Хадера

заподозреният е идентифициран като израелски арабин, живеещ в Ум ал-Фам

16:26 - 09.10.2024
Текстове от партньори

УНСС и Банка ДСК откриха зала "Автора" - новото споделено пространство за академичната и студентската общност

Проектът е реализиран с подкрепата на Банка ДСК, която е дългогодишен стратегически партньор на академичната институция и активно подкрепя развитието на младите хора в България със своите образователни и социални инициативи.

14:45 - 09.10.2024
Живот

Как се оправдава слаб успех с "джендър идеология"

НПМГ е под прицел и "Възраждане" е част от историята

14:00 - 09.10.2024