Името на Екатерина Захариева влезе в оборот за номинацията на ГЕРБ за еврокомисар Снимка: © European Union

Ново име се появи в списъка с потенциални кандидати за еврокомисар от ГЕРБ, след като политологът проф. Румяна Коларова лансира като "най-подходяща" номинацията на Екатерина Захариева.

В интервю за Nova News Коларова обяви бившия външен министър за потенциален кандидат, който ще се посрещне "с адмирации на европейско ниво".

В момента Екатерина Захариева е член на парламентарната група на ГЕРБ. Между 2017 и 2021 г. тя беше външен министър в кабинета "Борисов 3", а преди това заемаше позицията на министър на правосъдието след оставката на Христо Иванов в края на 2015.

Както Захариева, така и Румяна Коларова бяха служебни министри в кабинета на Георги Близнашки, назначен от Росен Плевнелиев през 2014 г. Захариева беше и началник на кабинета на Плевнелиев като президент, преди да влезе в изпълнителната власт.

Това е първият случай, в който Захариева е обсъждана за ролята на еврокомисар.

Досега имаше неофициални спекулации, че позицията може да бъде предложено на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел. Тя нито отрича, нито потвърждава, че има интерес към вакантния пост в ЕК.

На 16 май (още преди да стане ясно дали ще има нов кабинет в България) Майдел коментира, че "този разговор е ненавременен, в голяма степен неадекватен и не искам да се ангажирам с него".

ПП-ДБ и ГЕРБ са постигнали договореност, че всяка от групите ще предложи своя кандидатура, като Кирил Петков вече номинира официално Даниел Лорер.

Мария Габриел обаче коментира пред журналисти, че ще са нужни поне още няколко дни, за да може ГЕРБ да посочи своя избраник, който да "влезе с летящ старт" в Европейската комисия под ръководството на Урсула фон дер Лайен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024