Снимка: © Getty Images

Ваксинациите срещу Covid-19 в България ще започнат на 27 декември в три града – София, Пловдив и Бургас. С първата пратка от препаратите на Pfizer/BioNTech ще бъдат имунизирани около 5000 медици. До края на годината страната ще разполага с 10 хиляди дози, но половината от тях ще бъдат запазени за втората имунизация на първите ваксинирани, тъй като препаратът се поставя на два пъти с интервал около месец.

Това обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за БНТ. Той каза, че на 24 декември от Белгия тръгват всички камиони с ваксини и те ще бъдат разпространени във всички европейски страни. Или на 25 вечерта, или на 26 декември сутринта София ще има готовност да ги посрещне.

"Още през първата седмица на януари предстои да получим допълнителни 52 000 дози, плюс 5000 малко по-късно - това е януарската ни квота. За февруари бройката е близо 90 000, а от март нататък - до 150, 200 и 300 000 дози. Контролът върху производството на ваксините е драконовски. Ако има и най-малки отклонения, е възможно отделни партиди да бъдат спрени или да закъснеят", уточни Кунчев.

"Ако си против Covid-ваксината, откажи се и от респиратора": Как генетикът Волфрам Хен провокира германците

До края на месеца и ваксината на Moderna трябва да бъде одобрена от европейския регулатор ЕМА, а Кунчев има надежда, че препаратът на AstraZeneca и Оксфорд ще бъде достъпен не по-късно от февруари.

"Във всеки кашон на ваксината има два апарата. Единият е монитор на температурата, който показва информация през цялото време. Има и джипиес, който в момента на предаване на българските власти се изключва и той показва на Европейската комисия и на фирмата къде е била доставена“, обясни държавният здравен инспектор.

„Дайте да оставим всичко и да изградим колективен имунитет. Това ще ни спаси. Любимият шведски модел, който толкова много хора защитаваха, се провали, каза го шведският крал“, сподели доц. Кунчев.

Covid-19 е като гигантски футбол: Когато вирусът вкара гол, прибавя още 3 играчи към отбора

Той допълни, че има хора, които съвсем съзнателно не се подлагат на PCR тестове, не се регистрират и не влизат в системата, а са заразени. При приравняването на антигенните тестове с PCR-пробите, броят на заразените ще нарасне.

„Определено увеличение ще има, защото тези хора, които са си направили бърз антигенен тест, а не са го потвърдили, ще влязат в статистиката. Това не е най-страшното, бройките са си бройки, въпросът е да ограничаваме хората, които могат да пренасят заразата, защото в никой етап на пандемията не сме мислели, че с каквито и да е мерки можем да спрем тотално разпространението", каза доц. Кунчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората