Снимка: © Getty Images

Ваксинациите срещу Covid-19 в България ще започнат на 27 декември в три града – София, Пловдив и Бургас. С първата пратка от препаратите на Pfizer/BioNTech ще бъдат имунизирани около 5000 медици. До края на годината страната ще разполага с 10 хиляди дози, но половината от тях ще бъдат запазени за втората имунизация на първите ваксинирани, тъй като препаратът се поставя на два пъти с интервал около месец. 

Това обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за БНТ. Той каза, че на 24 декември от Белгия тръгват всички камиони с ваксини и те ще бъдат разпространени във всички европейски страни. Или на 25 вечерта, или на 26 декември сутринта София ще има готовност да ги посрещне.

"Още през първата седмица на януари предстои да получим допълнителни 52 000 дози, плюс 5000 малко по-късно - това е януарската ни квота. За февруари бройката е близо 90 000, а от март нататък - до 150, 200 и 300 000 дози. Контролът върху производството на ваксините е драконовски. Ако има и най-малки отклонения, е възможно отделни партиди да бъдат спрени или да закъснеят", уточни Кунчев.

"Ако си против Covid-ваксината, откажи се и от респиратора": Как генетикът Волфрам Хен провокира германците

До края на месеца и ваксината на Moderna трябва да бъде одобрена от европейския регулатор ЕМА, а Кунчев има надежда, че препаратът на AstraZeneca и Оксфорд ще бъде достъпен не по-късно от февруари.

"Във всеки кашон на ваксината има два апарата. Единият е монитор на температурата, който показва информация през цялото време. Има и джипиес, който в момента на предаване на българските власти се изключва и той показва на Европейската комисия и на фирмата къде е била доставена“, обясни държавният здравен инспектор.

„Дайте да оставим всичко и да изградим колективен имунитет. Това ще ни спаси. Любимият шведски модел, който толкова много хора защитаваха, се провали, каза го шведският крал“, сподели доц. Кунчев.

Covid-19 е като гигантски футбол: Когато вирусът вкара гол, прибавя още 3 играчи към отбора

Той допълни, че има хора, които съвсем съзнателно не се подлагат на PCR тестове, не се регистрират и не влизат в системата, а са заразени. При приравняването на антигенните тестове с PCR-пробите, броят на заразените ще нарасне.

„Определено увеличение ще има, защото тези хора, които са си направили бърз антигенен тест, а не са го потвърдили, ще влязат в статистиката. Това не е най-страшното, бройките са си бройки, въпросът е да ограничаваме хората, които могат да пренасят заразата, защото в никой етап на пандемията не сме мислели, че с каквито и да е мерки можем да спрем тотално разпространението", каза доц. Кунчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?