Снимка: © БНТ

Твърдението на доц. Атанас Мангъров, че всеки ден влиза в Covid-отделението на Инфекциозна болница "Проф. Иван Киров" - при това без маска, беше опровергано от директора на лечебното заведение проф. Татяна Червенякова. 

Здравният сайт "Скенер нюз" публикува нейни отговори на въпроси, зададени още на 16 октомври. Според тях - доц. Мангъров не е влизал в Covid-сектора на болницата и не е известно да е участвал в лечението на Covid-позитивни пациенти, хоспитализирани в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“. 

Мангъров е началник на Детското отделение на столичната болница, като има и частна практика. 

В няколко интервюта по национални медии той твърдеше, че е лекувал пациенти, за които по-късно се е потвърждавало, че имат коронавирусна инфекция. Самият той се е подлагал на тестове за антитела и антиген на коронавируса, които показват, че не е прекарвал инфекцията. 

По-късно във вторник Мангъров обяви пред "Евроком", че директорът на болницата не казва истината:

"Не е вярно, че не съм влизал в COVID-отделението. Какво трябва да представя, да се фотографирам, като влизам ли? Това са глупости. А между другото, изпълнителният директор проф. д-р Татяна Червенякова в момента, в разгара на епидемията, е отпуск", казва той.

В последното си интервю за bTV той казва: "Всеки ден влизам в COVID зоната без маска. Всички тези безсмислени мерки като носене на маски на открито показват безсилието на политиците и учените. Мисля, че тези правила за безсмислени, затова не ги спазвам. За да се спазва едно правило, то трябва да има смисъл. Това нещо рано ли късно ще изчезне и колкото повече се затваряме, толкова повече ще продължи тази агония". 

В него твърди още, че използва една и съща маска за еднократна употреба от месец септември. 

Директорът на Инфекциозна болница проф. Червенякова съобщава, че от Мангъров са поискани писмени обяснения и е проведен разговор с него, след като той обяви публично, че няма намерения да се тества независимо от факта, че се превърна в контакта си с Георги Любенов (водещият на БНТ даде положителна проба за Covid-19 преди две седмици, а Мангъров беше сред последните му събеседници). Няколко дни след първоначалния си отказ инфекционистът все пак обяви, че е направил антигенен тест и той е отрицателен.  

Въпреки това не е спазил предписанията за 10-дневна карантина като контактно лице и е продължил да преглежда пациенти. 

"Един на всеки 50 души е с Covid-19": Анализът на математика Николай Витанов

Образователната система се готви да премине към временно дистанционно обучение

Прочети