Снимка: © Getty Images

Училища в цялата страна обсъждат дали да преминат към временна форма на дистанционно обучение, за да прекъснат веригите на разпространение на Covid-19. 

МОН не планира да разпуска всички училища в корона-ваканция, но вече даде свобода на директорите на училища да преценят дали да спрат присъствените занятия за определен срок (7, 10 или 14 дни) - независимо дали Регионалната здравна инспекция е издала такова предписание или не - ако те попадат в зона с усложнена епидемична обстановка.

Столична община обяви собствен алгоритъм за преход към онлайн обучение: 

- при над 20% отсъстващи ученици гимназиите в София може да работят дистанционно; 

- за учениците от 8 клас се препоръчва да продължат обучението в училищна среда, защото на този етап се усвояват базови познания и компетентности; 

Кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала от МОН да разреши на директорите временно да извиняват отсъствия на деца от предучилищните групи (5 и 6-годишни) при писмено искане на родителите им. 

Шуменската професионална гимназия "Асен Златаров" вече премина към временно облайн-обучение, след като 49-годишна учителка се зарази с коронавирус и почина в болница. Директорът на гимназията посочва, че всички възпитаници на училището са подготвени да работят в електронна среда, а новоприетите осмокласници са преминали през специално обучение за дигиталните образователни платформи след началото на учебната година. В Шумен няма други "огнища" на Covid-19 в училищна среда, а случаите на заболели ученици и учители са под 1%.

Подобна стъпка вече е предприета и от училището в бургаското село Ново Паничарево, където учат 68 деца. Заради съмнения за заразени с Covid-19 близки, повечето от тях остават вкъщи. Училището спира присъствените занятия за едноседмичен срок.

Образованието не е "изолирана система": По над 450 учители и ученици са се заразили с Covid

В столичното Националното музикално училище „Любомир Пипков” също се обмисля преминаване към дистанционна форма на обучение за срок от 2 седмици. Директорът на НМУ Столина Добрева е сред преподавателите с потвърдена проба за коронавирусна инфекция.  

В писмо до родителите на възпитаници на училището, тя съобщава, че е направила изследването си след леко неразположение и загуба на обоняние в неделя. 

"От 13.30ч. в четвъртък - 22.10. не съм присъствала в училище. Всички контактни с мен са предупредени, учениците, с които съм контактувала са карантинирани, административния блок е дезинфекциран. Тъй като се чувствам добре, в момента продължавам да работя в режим home office", съобщава тя. 

Според последните данни за заболеваемостта към 23 октомври - общо четири паралелки на НМУ са поставени под карантина, а 230 от общо 849 ученици са отсъствали от учебни занятия. 17 души от общо 253 преподаватели са в болнични към последния петък. 

Решение дали училището да премине в дистанционен режим на обучение за период от 2 седмици ще се вземе и с участието на родителите, които са поканени да участват в анкетата по този въпрос. 

119-то училище в София също ще започне онлайн обучение от следващата седмица, каза директорът му Диян Стаматов пред bTV, като препоръча на по-големите гимназии в страната да приемат този модел в условията на коронавирусната епидемия. 

Столична община работи по подготовка на указания до директорите за условията, при които ще могат да спрат присъствените занятия - при достигане на определен брой заболели и отсъстващи, който би нарушил учебния процес

Два класа от Първо средното училище "Св. Седмочисленици" в Търговище са преминали към изцяло електронно обучение. Училището беше посочено като клъстър на заболеваемост от образователния министър Красимир Вълчев преди седмица. Една от преподавателките в "Св. Седмочисленици" почина след зараза с новия коронавирус.

От МОН обявиха, че есенната ваканция в началото на ноември ще бъде удължена с един ден и ще продължи до 3 ноември, включително. 

"Един на всеки 50 души е с Covid-19": Анализът на математика Николай Витанов

"Най-лесно е да затворим училищата. Правим го централно, жертваме качеството на образование, увреждаме психиката на децата, караме родителите да стоят вкъщи. Избрахме обаче варианта да се действа локално, за да има максимум присъствено обучение, защото вярваме, че то е най-доброто", коментира образователният министър Красимир Вълчев в интервю за Нова ТВ. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект