Снимка: © Getty Images

Училища в цялата страна обсъждат дали да преминат към временна форма на дистанционно обучение, за да прекъснат веригите на разпространение на Covid-19.

МОН не планира да разпуска всички училища в корона-ваканция, но вече даде свобода на директорите на училища да преценят дали да спрат присъствените занятия за определен срок (7, 10 или 14 дни) - независимо дали Регионалната здравна инспекция е издала такова предписание или не - ако те попадат в зона с усложнена епидемична обстановка.

Столична община обяви собствен алгоритъм за преход към онлайн обучение:

- при над 20% отсъстващи ученици гимназиите в София може да работят дистанционно;

- за учениците от 8 клас се препоръчва да продължат обучението в училищна среда, защото на този етап се усвояват базови познания и компетентности;

Кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала от МОН да разреши на директорите временно да извиняват отсъствия на деца от предучилищните групи (5 и 6-годишни) при писмено искане на родителите им.

Шуменската професионална гимназия "Асен Златаров" вече премина към временно облайн-обучение, след като 49-годишна учителка се зарази с коронавирус и почина в болница. Директорът на гимназията посочва, че всички възпитаници на училището са подготвени да работят в електронна среда, а новоприетите осмокласници са преминали през специално обучение за дигиталните образователни платформи след началото на учебната година. В Шумен няма други "огнища" на Covid-19 в училищна среда, а случаите на заболели ученици и учители са под 1%.

Подобна стъпка вече е предприета и от училището в бургаското село Ново Паничарево, където учат 68 деца. Заради съмнения за заразени с Covid-19 близки, повечето от тях остават вкъщи. Училището спира присъствените занятия за едноседмичен срок.

Образованието не е "изолирана система": По над 450 учители и ученици са се заразили с Covid

В столичното Националното музикално училище „Любомир Пипков” също се обмисля преминаване към дистанционна форма на обучение за срок от 2 седмици. Директорът на НМУ Столина Добрева е сред преподавателите с потвърдена проба за коронавирусна инфекция.

В писмо до родителите на възпитаници на училището, тя съобщава, че е направила изследването си след леко неразположение и загуба на обоняние в неделя.

"От 13.30ч. в четвъртък - 22.10. не съм присъствала в училище. Всички контактни с мен са предупредени, учениците, с които съм контактувала са карантинирани, административния блок е дезинфекциран. Тъй като се чувствам добре, в момента продължавам да работя в режим home office", съобщава тя.

Според последните данни за заболеваемостта към 23 октомври - общо четири паралелки на НМУ са поставени под карантина, а 230 от общо 849 ученици са отсъствали от учебни занятия. 17 души от общо 253 преподаватели са в болнични към последния петък.

Решение дали училището да премине в дистанционен режим на обучение за период от 2 седмици ще се вземе и с участието на родителите, които са поканени да участват в анкетата по този въпрос.

119-то училище в София също ще започне онлайн обучение от следващата седмица, каза директорът му Диян Стаматов пред bTV, като препоръча на по-големите гимназии в страната да приемат този модел в условията на коронавирусната епидемия.

Столична община работи по подготовка на указания до директорите за условията, при които ще могат да спрат присъствените занятия - при достигане на определен брой заболели и отсъстващи, който би нарушил учебния процес

Два класа от Първо средното училище "Св. Седмочисленици" в Търговище са преминали към изцяло електронно обучение. Училището беше посочено като клъстър на заболеваемост от образователния министър Красимир Вълчев преди седмица. Една от преподавателките в "Св. Седмочисленици" почина след зараза с новия коронавирус.

От МОН обявиха, че есенната ваканция в началото на ноември ще бъде удължена с един ден и ще продължи до 3 ноември, включително.

"Един на всеки 50 души е с Covid-19": Анализът на математика Николай Витанов

"Най-лесно е да затворим училищата. Правим го централно, жертваме качеството на образование, увреждаме психиката на децата, караме родителите да стоят вкъщи. Избрахме обаче варианта да се действа локално, за да има максимум присъствено обучение, защото вярваме, че то е най-доброто", коментира образователният министър Красимир Вълчев в интервю за Нова ТВ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker